Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία: Έτσι θα μοιράσουν τα υπουργεία στη νέα κυβέρνηση CDU/CSU και SPD

Γερμανία: Έτσι θα μοιράσουν τα υπουργεία στη νέα κυβέρνηση CDU/CSU και SPD
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά από διαπραγματεύσεις εβδομάδων η Χριστιανική Ένωση CDU/CSU και το SPD κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, την οποία παρουσίασαν στη μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου οι επικεφαλής της.

Στις αρχές Μαΐου και αφ’ ότου θα έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες εσωκομματικές διεργασίες, ο επικεφαλής της CDU, Φρίντριχ Μερτς, αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του ως ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας.

Στα πλαίσια των διαφωνιών σχετικά με την πολιτική που θα χαράξει η επόμενη κυβέρνηση στα φλέγοντα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Γερμανία, όπως στην εξωτερική πολιτική και την ενίσχυση της άμυνας, υπήρχε για καιρό διαμάχη και αναφορικά με τον διαμοιρασμό των υπουργείων.

Όπως ανέφεραν πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων ήδη από νωρίς σήμερα, η CDU θα αναλάβει εκ νέου το Υπουργείο Εξωτερικών, για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια, ενώ τα Υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Αμύνης θα αναλάβουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας της CDU, Κάρστεν Λίνενμαν, θα ηγηθεί του Υπουργείου Οικονομίας, το Υπουργείο Εσωτερικών θα πάει στην CSU, ενώ πιθανότερος επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών μοιάζει να είναι ο Γιόχαν Βάντεπουλ της CDU, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Όσον αφορά τα υπουργεία που θα αναλάβουν οι Σοσιαλδημοκράτες, υπουργός Οικονομικών θα είναι ο πρόεδρος του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ενώ ο Μπόρις Πιστόριους και η Σβένια Σούλτσε, υπουργοί Αμύνης και Ανάπτυξης στην προηγούμενη κυβέρνηση αντιστοίχως, αναμένεται να διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Συνολικά το SPD πρόκειται να αναλάβει επτά υπουργεία, η CDU έξι και η CSU τρία.

Βεβιασμένη η συμφωνία;

Ειδικοί και αναλυτές εκφράζουν πάντως την ανησυχία πως η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τον διαμοιρασμό των υπουργείων ενδέχεται να έχει ασθενή θεμέλια.

Πολλοί επισημαίνουν πως οι διαπραγματεύσεις πιθανώς να επισπεύστηκαν ελέω των γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει τόσο η Γερμανία ειδικώς, όσο και η ΕΕ γενικώς -κάτι που παραδέχτηκε ουσιαστικά και ο Μερτς κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Με την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ από τη μία πλευρά, τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται από την άλλη και την Ευρώπη στη μέση να προσπαθεί να αντεπεξέλθει, η γερμανική πολιτική ηγεσία ένιωσε μάλλον την ανάγκη να καταλήξει σε συμφωνία το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου η νέα κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα τα καθήκοντά της και… να στρωθεί στη δουλειά – και όλα αυτά τη στιγμή που ο κίνδυνος από την Ακροδεξιά μοιάζει μεγαλύτερος από ποτέ για τη Γερμανία, μιας και για πρώτη φορά στην ιστορία η AfD βρίσκεται στην κορυφή σημερινής δημοσκόπησης του ινστιτούτου Ipsos, προσπερνώντας κατά 1% τους Χριστιανοδημοκράτες.

Μένει να φανεί το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση αφ’ ενός μεν θα τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, αφ’ ετέρου δε θα αποδειχθεί «ανθεκτική» ενώπιον των προκλήσεων.

Το σίγουρο πάντως είναι πως εκ πρώτης όψης φαίνεται ως μία κυβέρνηση συμβιβασμών και ως εκ τούτου λεπτών ισορροπιών, η οποία θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία της Γερμανίας σε ένα άκρως απαιτητικό διεθνές πλαίσιο.

Πηγές: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Άνγκελα Μέρκελ: Φταίμε όλοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Γερμανία: Νέοι με κατάθλιψη προτιμούν την Τεχνητή Νοημοσύνη αντί τους ειδικούς

Γερμανία: Το άκρως απόρρητο σχέδιο πολέμου κατά της Ρωσίας και η επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο

Γερμανός ΥΠΕΞ: «Η όποια συμφωνία δεν θα πρέπει να παρακάμπτει τους Ευρωπαίους και τους Ουκρανούς»

Μερτς κατά Τραμπ: Γιατί χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το σχέδιο των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr