ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Για μια σπουδαία και πολύ επιτυχημένη μέρα στην Αλάσκα» έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του ανάρτηση μετά τη σύνοδο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσω της πλατφόρμας Truth Social.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνάντηση ιδιαίτερα επιτυχημένη, αποκαλύπτοντας ότι είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσο και με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
«Όλοι κατέληξαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί ο φρικτός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε μια Ειρηνευτική Συμφωνία, που θα βάλει τέλος στον πόλεμο, και όχι σε μια απλή Συμφωνία Εκεχειρίας, η οποία συχνά δεν τηρείται», τόνισε ο Τραμπ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την επικείμενη επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ τη Δευτέρα 18/08.
«Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα προγραμματίσουμε στη συνέχεια μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν. Δυνητικά, εκατομμύρια ζωές θα σωθούν», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας τη σημασία των διπλωματικών προσπαθειών.
Κοινή δήλωση Ευρωπαίων ηγετών
Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Πολωνίας και της Ιταλίας, μετά την ενημέρωση που έλαβαν από τον Ντόναλντ Τραμπ για τα αποτελέσματα της συνόδου στην Αλάσκα, εξέδωσαν κοινή δήλωση.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε μέσω της πλατφόρμας «Χ»:
«Ολοκληρώθηκε συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, που αξιολόγησαν τις πληροφορίες που παρείχε ο Πρόεδρος Τραμπ και τα αποτελέσματα της συνάντησης στην Αλάσκα».
«Μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Τζόρτζια Μελόνι ακούσαμε τις απόψεις του Ζελένσκι και ετοιμάσαμε μια κοινή δήλωση», συμπλήρωσε ο Τουσκ.
Η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών αναφέρει:
«Νωρίς σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος Τραμπ μας ενημέρωσε και τον Πρόεδρο Ζελένσκι μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο στην Αλάσκα στις 15 Αυγούστου 2025.
»Οι ηγέτες χαιρέτισαν τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να σταματήσει η σφαγή στην Ουκρανία, να τερματιστεί ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας και να επιτευχθεί δίκαιη και διαρκής ειρήνη.
»Όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, “δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι να υπάρξει συμφωνία”.
»Σύμφωνα με το όραμα του προέδρου Τραμπ, το επόμενο βήμα πρέπει τώρα να είναι η συνέχιση των συνομιλιών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ζελένσκι, με τον οποίο θα συναντηθεί σύντομα.
»Είμαστε επίσης έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον πρόεδρο Τραμπ και τον πρόεδρο Ζελένσκι για την πραγματοποίηση τριμερούς συνόδου κορυφής με την υποστήριξη της Ευρώπης.
»Είμαστε σαφείς ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει ακράδαντες εγγυήσεις ασφάλειας για να υπερασπιστεί αποτελεσματικά την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.
»Χαιρετίζουμε τη δήλωση του προέδρου Τραμπ ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν εγγυήσεις ασφάλειας.
»Η Συμμαχία των Προθυμών είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο.
»Δεν πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ή στη συνεργασία της με τρίτες χώρες.
»Η Ρωσία δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην πορεία της Ουκρανίας προς την ΕΕ και τον ΝΑΤΟ.
»Η Ουκρανία θα αποφασίσει για το έδαφός της.
»Τα διεθνή σύνορα δεν πρέπει να αλλάξουν με τη χρήση βίας. Η στήριξή μας προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί.
»Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε περισσότερα για να διατηρήσουμε την Ουκρανία ισχυρή, προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση και να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη.
»Όσο συνεχίζονται οι δολοφονίες στην Ουκρανία, είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε την πίεση προς τη Ρωσία.
»Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις κυρώσεις και τα ευρύτερα οικονομικά μέτρα για να ασκήσουμε πίεση στην πολεμική οικονομία της Ρωσίας έως ότου επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη.
»Η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στην αταλάντευτη αλληλεγγύη μας, καθώς εργαζόμαστε για την ειρήνη που θα διασφαλίζει τα ζωτικά συμφέροντα της Ουκρανίας και της Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας».
Επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον
Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και ηγέτες του ΝΑΤΟ, για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, η ευθύνη για την επίτευξη εκεχειρίας βρίσκεται πλέον στα χέρια του Ζελένσκι.
Ωστόσο, από το Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος Γιούρι Ουσακόφ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για νέα τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή του Ζελένσκι, ούτε συμφωνήθηκε νέα συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.
Ο Ζελένσκι αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα 18/08.
Αντιδράσεις από Ευρώπη και Ουκρανία
Η Τσέχα υπουργός Άμυνας, Γιάνα Τσερνότσοβα, εξέφρασε επιφυλάξεις, σημειώνοντας ότι «η διαπραγμάτευση Τραμπ και Πούτιν στην Αλάσκα δεν έφερε σημαντική πρόοδο προς το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία».
Πρόσθεσε ότι η στάση του Πούτιν δείχνει ότι «δεν αναζητά την ειρήνη, αλλά ευκαιρίες για να αποδυναμώσει την ενότητα της Δύσης μέσω προπαγάνδας».
Από την πλευρά της Ουκρανίας, ο πρέσβης της χώρας στην Αυστραλία υπογράμμισε ότι ο Πούτιν επιδιώκει την ανασύσταση της Σοβιετικής Ένωσης, καταστρέφοντας τη δημοκρατία της Ουκρανίας.
«Η ρίζα του προβλήματος είναι ότι ο Πούτιν δεν αντέχει μια ανεξάρτητη, δημοκρατική Ουκρανία», τόνισε, προσθέτοντας:
«Ο Πούτιν έχει μια αποστολή: να αναβιώσει τη ρωσική αυτοκρατορία, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την Ουκρανία.
»Ακόμα και χθες το βράδυ, ρωσικά drones επιτέθηκαν σε ουκρανικές πόλεις. Δεν βλέπουμε καμία διάθεση από την πλευρά του να τερματίσει τον πόλεμο».
Απογοήτευση στη Γερμανία
Η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε με επιφυλακτικότητα στα αποτελέσματα της συνάντησης Τραμπ-Πούτιν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Πηγές από την κυβέρνηση ανέφεραν ότι ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς παρακολουθούσε στενά την εξέλιξη των συνομιλιών, ενώ οι συνεργάτες του βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τους συμμάχους.
Ωστόσο, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα της ενημέρωσης των Ευρωπαίων εταίρων.
Ο πρώην επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, εξέφρασε την απογοήτευσή του μέσω της πλατφόρμας «Χ»:
«Ο Πούτιν πήρε το κόκκινο χαλί του με τον Τραμπ, ο Τραμπ δεν πήρε τίποτα.
»Όπως το φοβόμασταν, δεν θα υπάρξει εκεχειρία ούτε ειρήνη. Καμία πραγματική πρόοδος -σαφώς 1-0 για τον Πούτιν- όχι νέες κυρώσεις.
»Για τους Ουκρανούς: τίποτα. Για την Ευρώπη: βαθιά απογοήτευση».
Τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε το Σάββατο 16/08 το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Η συνομιλία, διάρκειας μιας ώρας, περιλάμβανε τον Ζελένσκι, τον Μερτς, τον Κιρ Στάρμερ, την Τζόρτζια Μελόνι, τον πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, τον πρόεδρο της Πολωνίας Κάρολ Ναβρότσκι και τον Μαρκ Ρούτε.
































































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW
































