Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕΕ: Αποφάσισε επ’ αόριστον «πάγωμα» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 210 δισ. ευρώ -Αντιδράσεις από 4 χώρες-μέλη

ΕΕ: Αποφάσισε επ’ αόριστον «πάγωμα» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων  ύψους 210 δισ. ευρώ -Αντιδράσεις από 4 χώρες-μέλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή 12/12 να παγώσουν επ’ αόριστον τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας που βρίσκονται στην Ευρώπη, απομακρύνοντας ένα μεγάλο εμπόδιο ώστε να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για την άμυνα της Ουκρανίας έναντι της Μόσχας.

Η ΕΕ θέλει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ουκρανίας καθώς θεωρεί τη ρωσική εισβολή ως απειλή στη δική της ασφάλεια.

Για να γίνει αυτό, οι χώρες της ΕΕ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια.

Ένα μεγάλο βήμα, στο οποίο συμφώνησαν την Παρασκευή 12/12, είναι να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 210 δισεκ. ευρώ για όσο διάστημα χρειαστεί, αντί να ψηφίζουν κάθε έξι μήνες για να παρατείνουν το πάγωμά τους.

Απομακρύνεται έτσι ο κίνδυνος η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που διατηρούν καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα, σε σύγκριση με άλλες χώρες, να αρνηθούν κάποια στιγμή να ανανεώσουν το πάγωμα, αναγκάζοντας την ΕΕ να επιστρέψει τα χρήματα στη Ρωσία.

Το επ’ αόριστον πάγωμα των κεφαλαίων αναμένεται επίσης ότι θα πείσει το Βέλγιο, που μέχρι τώρα εξέφραζε αντιρρήσεις, να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ ώστε να χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά χρήματα για τη χορήγηση ενός δανείου ύψους έως και 165 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, για να καλύψει τις ανάγκες του προϋπολογισμού και της άμυνάς της το 2026 και το 2027.

Το δάνειο θα αποπληρωθεί από την Ουκρανία μόνο όταν η Ρωσία καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναμένεται ότι θα οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες αυτού του δανείου και θα επιλύσουν άλλα σχετικά προβλήματα στη σύνοδο κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο μετά το Βέλγιο και η Ιταλία αντιδρά στο σχέδιο για τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Η Ιταλία, το Βέλγιο, η Μάλτα και η Βουλγαρία με έγγραφο καλούν την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσουν εναλλακτικές επιλογές χρήσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ενίσχυση της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Politico.

Ειδικότερα, ζητούν «να συνεχίσουν να διερευνούν και να συζητούν εναλλακτικές επιλογές, σύμφωνες με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, με προβλέψιμες παραμέτρους, που παρουσιάζουν σημαντικά λιγότερους κινδύνους, για την αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας, με βάση μια δανειακή διευκόλυνση ή λύσεις- γέφυρες».

Οι τέσσερις χώρες αναφέρονται σε ένα plan B με έκδοση ομολόγου της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας τα επόμενα χρόνια.

Στο μεταξύ, η ρωσική κεντρική τράπεζα χαρακτήρισε παράνομο το σχέδιο της ΕΕ για τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων της και συμπλήρωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Επίσης, η ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα κάνει αγωγή στη Euroclear, που έχει έδρα στις Βρυξέλλες και κατέχει τα 185 δισεκατομμύρια από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Άνοιγμα» Μακρόν σε Πούτιν: Η μυστική αποστολή στη Μόσχα για διάλογο και η … σκιά του Τραμπ

ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να επαναφέρουν τον διάλογο μεταξύ στρατιωτικών υψηλού επιπέδου

Η ελληνική γλώσσα στην καρδιά της Ευρώπης: Πρώτος εορτασμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία της Ελεονώρας Μελέτη

Φαραντούρης για απόφαση Αρείου Πάγου για κόκκινα δάνεια: «Νίκησε το δίκαιο»

Η Πολωνία ερευνά διασυνδέσεις Ρωσίας-Έπσταϊν: Ο Τουσκ δηλώνει ότι ήταν πιθανότατα κατάσκοπος της Μόσχας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr