Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν το Σάββατο 17/01 ότι η τζιχαντιστική μεταβατική κυβέρνηση της Δαμασκού παραβίασε τη διεθνώς μεσολαβηθείσα συμφωνία στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, στη βορειοδυτική Συρία.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, ξέσπασαν συγκρούσεις στην περιοχή Ντέμπσι Αφνάν, δυτικά της Ράκκα, με αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών μαχητών.
Σε επίσημη ανακοίνωσή τους, οι SDF ανέφεραν ότι οι εχθροπραξίες άρχισαν στο Ντέμπσι Αφνάν μετά από μια «ύπουλη επίθεση» -όπως τη χαρακτήρισαν- που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της τζιχαντιστικής συριακής μεταβατικής κυβέρνησης κατά θέσεων των SDF.
Η ενέργεια αυτή συνιστά, κατά την κουρδική οργάνωση, σαφή παραβίαση της συμφωνίας που τελεί υπό διεθνή αιγίδα.

Εικόνα από τις συμπλοκές
Οι SDF διευκρίνισαν ότι η συμφωνία με τη Δαμασκό προέβλεπε «κατάπαυση του πυρός και διορία 48 ωρών για την αποχώρηση των δυνάμεών μας από τις πόλεις Ντέιρ Χάφερ και Μασκάνα».
Πρόσθεσαν, δε, ότι η συριακή μεταβατική κυβέρνηση «ανέπτυξε στρατιωτικές φάλαγγες, βαρέα όπλα και άρματα μάχης στην περιοχή πριν ολοκληρωθεί η αποχώρηση και επιτέθηκε στους μαχητές μας, οδηγώντας στον θάνατο αρκετών εξ αυτών».
Κλείνοντας, οι SDF επέρριψαν την ευθύνη για τις παραβιάσεις στους διεθνείς εγγυητές της συμφωνίας, δηλώνοντας:
«Θεωρούμε πλήρως υπεύθυνους για αυτή την κλιμάκωση όσους παραβίασαν τη συμφωνία και πρόδωσαν τις δυνάμεις μας.
»Παράλληλα, καθιστούμε υπεύθυνες τις διεθνείς δυνάμεις που εγγυήθηκαν τη συμφωνία για όσα συμβαίνουν και τις καλούμε να παρέμβουν αμέσως, ώστε να σταματήσουν οι παραβιάσεις και να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης».
Οι SDF απαντούν στις δυνάμεις της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ και του Εθνικού Στρατού της Συρίας που παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός στη Μασκάνα
Σύμφωνα με ανακοινώσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι μονάδες τους παρενέβησαν εναντίον των δυνάμεων της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) και του Εθνικού Στρατού της Συρίας (SNA), οι οποίες δεν τήρησαν τη συμφωνία.
Κατά τις επιχειρήσεις καταστράφηκαν δεκάδες οχήματα εξοπλισμένα με βαρέα πολυβόλα τύπου DShK.
Αυτή τη στιγμή, οι κουρδικές δυνάμεις εμπλέκονται σε σφοδρές συγκρούσεις με παρατάξεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Δαμασκού, μετά την παραβίαση της υπογεγραμμένης συμφωνίας από πλευράς τους.
Οι εχθροπραξίες εξελίσσονται στην περιοχή Χελ Ρεβολούσιον, νότια της περιοχής αλ-Τάμπκα, η οποία βρισκόταν εκτός του πλαισίου της αρχικής συμφωνίας.
Ενημέρωση από το Κέντρο Ενημέρωσης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)
«Μετά την παραβίαση της υπογεγραμμένης συμφωνίας από την κυβέρνηση της Δαμασκού και την αιφνιδιαστική επίθεση κατά των δυνάμεών μας, ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις στο χωριό Ντιμπσί Αφνάν μεταξύ των μονάδων μας και των επιτιθέμενων πλευρών.
»Οι δυνάμεις μας άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα για την προστασία των μαχητών τους.
»Η πηγή της απειλής αντιμετωπίστηκε, ωστόσο η κατάσταση στην περιοχή παραμένει τεταμένη.
»Αντιθέτως, δεν έχει καταγραφεί καμία επιχειρησιακή εξέλιξη στα μέτωπα των περιοχών Χακλ αλ-Θάουρα και Γκάνεμ αλ-Άλι.
»Οι δυνάμεις μας παραμένουν σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας και εγρήγορσης για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε έκτακτου περιστατικού.
»Κέντρο Ενημέρωσης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων».