Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος καταστρέφει ελληνικές και βυζαντινές αρχαιότητες

Το Ισλαμικό Κράτος καταστρέφει ελληνικές και βυζαντινές αρχαιότητες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία καταστρέφει βυζαντινά μωσαϊκά και αρχαιολογικούς θησαυρούς, όπως ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα, επειδή η απεικόνιση του Θεού με ανθρώπινη μορφή είναι ενάντια στα θρησκευτικά τους πιστεύω.

Η συστηματική καταστροφή αρχαιοτήτων είναι ίσως η μεγαλύτερη καταστροφή σε αρχαία μνημεία που έχει συμβεί από όταν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ανατίναξαν τα γιγάντια αγάλματα του Βούδα στη Μπαμιγιάν το 2001, για τους ίδιους θρησκευτικούς λόγους.

Στα μέσα Ιανουαρίου, πριν ένα χρόνο σχεδόν, το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε βυζαντινό μωσαϊκό του 6ου αιώνα μ.Χ. στη Ράκα. Ένας Τούρκος έμπορος που είχε μεταβεί στη Ράκα για να αγοράσει το μωσαϊκό από τους τζιχαντιστές δεν τα κατάφερε. Το μωσαϊκό είχε ανακαλυφθεί το 2007 και ήταν εξαιρετικό έργο της ύστερης ανατολικορωμαϊκής (βυζαντινής) τέχνης.

Στη Συρία είχαν διασωθεί πλήθος αρχαίων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων από διάφορες περιόδους. Τώρα όλοι αυτοί οι τόποι καταστρέφονται, λεηλατούνται και βανδαλίζονται από τους τζιχαντιστές.

Στην ανατολική Συρία, στον άνω Ευφράτη, σωζόταν η ελληνιστική πόλη Δούρα Ευρωπός, η οποία αποκαλούνταν και Πομπηία της συριακής ερήμου με εκπληκτικά ευρήματα ελληνικά, ρωμαϊκά, μοναδικές τοιχογραφίες αλλά και μια από τις πιο αρχαίες εβραϊκές Συναγωγές.

Δυστυχώς αυτές οι περιοχές ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος. Και δεν είναι μόνο το Ισλαμικό Κράτος που καταστρέφει αρχαιότητες, είναι η Αλ Νούσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που καταστρέφει ότιδήποτε μη μουσουλμανικό.

Στη Δούρα Ευρωπό το Ισλαμικό Κράτος έχει ανασκάψει όλη την πόλη για να βρει αρχαιότητες, χρησιμοποιώντας ακόμα και βαριά μηχανήματα, καταστρέφοντάς την ολοκληρωτικά.

romans Σπάνια ζωγραφιά που από τη Δούρα Ευρωπό που απεικονίζει ανατολικορωμαίους (Βυζαντινούς) λεγεωνάριους. Όπως θα παρατηρήσετε οι άνδρες είναι ελαφρά ντυμένοι, δίχως πανοπλίες ή θώρακες.

Dura_Europos_fresco_Jews_cross_Red_Sea Μια ακόμη σπάνια τοιχογραφία από τη Δούρα Ευρωπό, από την Εβραϊκή Συναγωγή. Απεικονίζει την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο, ενώ διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα. Στην εποχή εκείνη ο Ιουδαϊσμός φανερά εκρωμαϊσμένος είχε υιοθετήσει να αναπαριστά μέσα στις Συναγωγές γεγονότα από την εβραϊκή παράδοση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr