Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επικεφαλής του ΟΗΕ στο Κόσοβο κάλεσε για συγκρότηση κυβέρνησης

Επικεφαλής του ΟΗΕ στο Κόσοβο κάλεσε για συγκρότηση κυβέρνησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), Φαρίντ Ζαρίφ κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς στο Κόσοβο να ολοκληρώσουν τη διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης και τόνισε την ανάγκη νέας ώθησης στις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας, ώστε να συνεχιστούν οι συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο.

Ο κ. Ζαρίφ παρουσιάζοντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη χθες το βράδυ, την τριμηνιαία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν για την κατάσταση στο Κόσοβο επισήμανε ότι η καθυστέρηση έξι μηνών στη συγκρότηση αρχών στην Πρίστινα επέφερε ζημία, επειδή υπήρξε στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις και στο διάλογο με το Βελιγράδι.

Ο επικεφαλής της UNMIK χαιρέτισε το γεγονός ότι σε αυτή τη μεταβατική περίοδο συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις για τα τεχνικής φύσης ζητήματα.

“Οπωσδήποτε επαναλαμβάνω ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί νέα δυναμική και να συνεχίσουν οι συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο, το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι δύο πλευρές να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που κομίζουν η ΕΕ και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση” σημείωσε ο κ. Ζαρίφ.

Επιπλέον χαιρέτισε τη συνεργασία των αυτοδιοικητικών δομών στο βόρειο Κόσοβο για την προετοιμασία των προϋπολογισμών των δήμων για το 2015, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποδεικνύει ότι οι δύο πλευρές είναι πεπεισμένες ότι ο διάλογος σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός για να υπάρξει καλύτερη διακυβέρνηση.

Ο κ. Ζαρίφ ανέφερε ότι πρέπει οι τέσσερις δήμοι στο βόρειο Κόσοβο να διατηρήσουν τη δυναμική της ενσωμάτωσης στο Κόσοβο και να προχωρήσουν στη συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, όπως προβλέπει η συμφωνία των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο εξήρε το έργο των δομών ασφάλειας και της αστυνομίας για την αναχαίτιση του εξτρεμισμού, όπως και την καταδίκη από την πλευρά της προέδρου του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα και άλλων πολιτικών των γκράφιτι με προσβλητικά συνθήματα στη μονή Βίσοκι Ντετσάνι.

Ο κ. Ζαρίφ είπε ότι οι κατηγορίες για διαφθορά εναντίον νυν και πρώην μελών της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) προκάλεσαν την προσοχή των ΜΜΕ και τόνισε έχει ξεκινήσει έρευνα.

“Θέλω να τονίσω ότι δεν έπρεπε να δοθεί κανένα περιθώριο να αμφισβητηθεί η ακεραιότητα του κράτους δικαίου και η θεμελιώδης σημασία του για την πρόοδο στο Κόσοβο ανεξάρτητα από τις διάφορες υποθέσεις που διατυπώνονται” είπε ο κ. Ζαρίφ.

Κάλεσε επίσης τη Βουλή του Κοσόβου να δώσει προτεραιότητα στην υιοθέτηση των αναγκαίων νόμων για την ίδρυση του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα του πρώην “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου”.

Ο επικεφαλής της UNMIK είπε ακόμη ότι τα επεισόδια, μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Σερβίας και Αλβανίας, απέδειξαν ότι και οι αρχές και πολίτες μπορούν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ώστε να συνεχιστεί η ενδυνάμωση της περιφερειακής συνεργασίας.

Ο κ. Ζαρίφ ανέφερε ακόμη ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Βελιγράδι και εκτίμησε ότι αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τόνισε, τέλος, ότι η προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς παραμένουν επίκαιρο ζήτημα και ότι πρέπει να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες για την επιστροφή των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων στις συγκρούσεις 1998-1999.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr