Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προβληματισμός για το αναληθές δημοσίευμα του TVXS για το Κυπριακό

Προβληματισμός για το αναληθές δημοσίευμα του TVXS για το Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προβληματισμός επικρατεί σε υψηλότατα κλιμάκια της Αθήνας για το δημοσίευμα της ιστοσελίδας TVXS, δηλαδή του ειδησεογραφικού σάιτ του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου, το οποίο “αποκάλυψε” και μάλιστα “αποκλειστικά” φερόμενες ως “παρασκηνιακές πληροφορίες” σχετικά με το Κυπριακό που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, “ειδήσεις που όχι μόνο δεν απηχούν σε γεγονότα αλλά εκθέτουν και τη χώρα”, όπως είπαν ασφαλείς πηγές στο TRIBUNE.

“Και δεν είναι τόσο το μυθιστόρημα του TVXS αλλά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ” κι αυτό ακριβώς προβληματίζει ιδιαίτερα. Δηλαδή, πρόκειται περί επιπολαιότητας ή απειρίας κάποιου δημοσιογράφου ή κάτι άλλο;

Το TVXS ισχυρίστηκε την Πέμπτη, ενάντια στην αλήθεια αλλά και στα εθνικά συμφέροντα της χώρας, ότι “η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά είναι η κυριότερη αιτία για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού” και επικαλέσθηκε για αυτό τον ισχυρισμό διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας που δεν κατονομάζει.

Δυστυχώς στο συγκεκριμένο άρθρο φαίνεται ότι και το TVXS έχει “προσχωρήσει” στην πλευρά εκείνων που δεν θα είχαν πρόβλημα να παραμείνουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο. Εκτός εάν ο συντάκτης του άρθρου δεν καταλαβαίνει τι γράφει, οπότε “απαλλάσσεται” με άλλο δικαιολογητικό.

Αναληθώς το TVXS διαδίδει ότι:

“Με βάση τα όσα είχαν μέχρι στιγμής συμφωνηθεί, σε πολύ γενικές γραμμές, η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής θα γινόταν σταδιακά και μετά την επικύρωση της συμφωνίας. Στην προαναφερθείσα φόρμουλα παρουσιάζεται να είχε συμφωνήσει αρχικά και ο Έλληνας πρωθυπουργός που στη συνέχεια άρχισε να επηρεάζεται από τις θέσεις του κ. Κοτζιά.
Σύμφωνα με τις πηγές, με τις οποίες συνομίλησε το Tvxs, ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, δηλώνοντας ότι δεν δέχεται τη παραπάνω φόρμουλα όπως και για τις διεθνείς εγγυήσεις, για τις οποίες σχεδιαζόταν μεταβατική ρύθμιση ώστε να διασκεδαστούν πιθανές αντιδράσεις στη Τουρκία καθώς και οι φόβοι των Τουρκοκυπρίων ότι θα “ καπελωθούν” από την Ελληνοκυπριακή πλειοψηφία στο νησί. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση, και ανεξάρτητα από τη τελική στάση του Αλέξη Τσίπρα, θα υποβάλλει τη παραίτηση του καλώντας μάλιστα δημοσίως τον πρόεδρο της Ελληνικής δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο να κάνει το ίδιο”.

Προφανώς και το TVXS έχει πέσει “θύμα” των πηγών που επικαλείται αλλά κι έτσι να είναι ο συντάκτης του άρθρου δεν ξέρει να κάνει προφανώς τη δουλειά του.

Και αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν εδώ και ενάμιση χρόνο την ξεκάθαρη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων.

Η θέση για κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων δεν διατυπώθηκε χθες, την προηγούμενη εβδομάδα, ή τον προηγούμενο μήνα.

Έχει διατυπωθεί με σαφήνεια εδώ και ενάμιση χρόνο, από τον Μάιο του 2015, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Ο ίδιος ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έχει αναφερθεί δημοσίως σε αυτή, από το Μάιο του 2015 μέχρι σήμερα, πάνω από 25 φορές, μεταξύ των οποίων 4 φορές σε κοινές δηλώσεις με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Ι.Κασουλίδη, σε 3 συνεντεύξεις σε κυπριακές εφημερίδες, σε 6 συνεντεύξεις σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, 3 φορές στην ελληνική Βουλή, καθώς και σε κοινές δηλώσεις του με Τζον Κέρι, Σεργκέι Λαβρόφ, Φίλιπ Χάμοντ, Μεχμέτ Τσαβούσογλου και Ζαν Μαρκ Αιρώ.

Ακόμα και η τελευταία διακήρυξη που υιοθέτησε η Τριμερής Κουφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου τον Οκτώβριο του 2016 στο Κάιρο λέει τα εξής:

«Επεσήμαναν ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς αναχρονιστικές και παρωχημένες ρυθμίσεις ασφαλείας, όπως είναι το καθεστώς των εγγυήσεων με δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης χωρίς τη ρητή έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ουδείς επομένως δικαιούται να πει ότι δεν γνωρίζει. Εκτός κι αν κάποιοι νόμιζαν ότι ήταν απλά λόγια του αέρα. Γιατί δεν ήταν.

Ή εκτός αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό το τόσο θεμελιώδες ζήτημα για μία πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη λύση, μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό μίας δήθεν «δίκαιης και βιώσιμης λύσης». Δεν πρόκειται.

Η κατάργηση των εγγυήσεων δεν είναι «θέση Κοτζιά» – είναι εθνική θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στη διαπραγμάτευση. Και δεν είναι αδιάλλακτη – είναι σωστή και δίκαιη.

Ακόμα και στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τα πάντα προχώρησαν σε κάθε βήμα με την πλήρη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

Εδώ και ενάμιση χρόνο δε, από όταν πρωτοτέθηκε με σαφήνεια η θέση για κατάργηση των εγγυήσεων, ουδείς στην Κύπρο καταφέρθηκε εναντίον της! Γιατί; Γιατί είναι σωστή και δίκαιη: Αν η λύση είναι δίκαιη και βιώσιμη, τι χρειάζονται οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα τρίτων;

Πώς θα νιώσουν ασφάλεια οι Ελληνοκύπριοι να στηρίξουν τη λύση αν τα κατοχικά στρατεύματα είναι ακόμα εκεί; Και πώς συμβιβάζονται οι εγγυήσεις τρίτων με τα κυριαρχικά δικαιώματα όχι νεουσύστατου κράτους, αλλά ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. και του Ο.Η.Ε.;

Ο Ι. Κασουλίδης ήταν σαφής, από τον Ιούνιο του 2015, σε κοινές του δηλώσεις με τον Νίκο Κοτζιά:

«Εγώ θέλω να προσυπογράψω και να στηρίξω τις θέσεις που έχει εκφράσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων. Ένα πραγματικό κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να λειτουργεί με έναν τέτοιο τρόπο, που να μη χρειάζεται κηδεμόνες».

Υψηλότατες πηγές της Αθήνας, τόσο υψηλές που σε πιάνει ίλιγγος, διαψεύδουν επίσης τους ισχυρισμούς των πηγών του TVXS περί “παραίτησης” Κοτζιά. “Ποτέ δεν είπε ο Κοτζιάς ότι θα παραιτηθεί διότι ουδέποτε προέκυψε τέτοιο θέμα”, μας είπαν χαρακτηριστικά και μάλιστα μας το ξέκοψαν.

Ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς διέψευσε την Τετάρτη, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν, τα περί “απειλής” παραίτησής του.

Χαρακτήρισε ως «γελοιότητες» τα όσα κυκλοφόρησαν περί δήθεν παραίτησής του προσερχόμενος για να μιλήσει σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Πράξης «Πράττω», της οποίας είναι πρόεδρος.

Τα απέδωσε σε σχεδιασμένη και σκοτεινή επίθεση εναντίον του, είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησης και σημείωσε πως σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα δεν θα κάνει τη χάρη κανενός να παραιτηθεί.

«Εμείς δουλεύουμε σταθερά για την ενότητα της Κύπρου, για τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

»Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Αλλά και ο πρόεδρος της Κύπρου, το βράδυ της Τετάρτης στο διάγγελμά του, εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για την στήριξη, που του προσέφερε.

«Υπήρξε μια άριστη συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η στήριξη ήταν αμέριστη», ανέφερε.

Ποιες είναι λοιπόν οι πηγές εκείνες που διαδίδουν αυτά που δημοσίευσε το TVXS; Προφανώς και το TVXS μόνο γνωρίζει. Επειδή όμως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ανήκει σε κυβερνητικό ευρωβουλευτή θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιες εξηγήσεις θα δώσει, όπως οφείλει, στην ελληνική κυβέρνηση για αυτή τη στάση του Μέσου του.

Και εδώ δεν χωράνε επιχειρήματα του ύφους “είμαι δημοσιογράφος”. Όποιος θέλει να είναι δημοσιογράφος, “μάχιμος” κι “αποκαλυπτικός”, παραιτείται από ευρωβουλευτής και κάνει τη δουλειά του. Έτσι επιτάσσει η δεοντολογία. Αλλιώς, όταν ο ευρωβουλευτής δημοσιογραφεί οφείλει, είναι υποχρεωμένος, να υπηρετεί με αίσθημα εθνικής ευθύνης μόνο μία γραμμή, την εθνική γραμμή, ειδικά στα εθνικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Η οποία εθνική γραμμή, εν προκειμένω, είναι και η μόνη αληθινή σε αντίθεση με το μυθιστόρημα του TVXS.

Να σημειωθεί εδώ ότι η ιστοσελίδα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαπράξει ακόμα ένα “αμάρτημα”. Προσβάλλει βαθύτατα και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Αντί να του πιστώσει την υπερήφανη εθνική γραμμή της απαίτησης αποχώρησης του κατοχικού στρατού από την Κύπρο, εμφανίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό να “προσχωρεί” σε απόψεις και να “επηρεάζεται”. Αυτή είναι η άποψη του Στέλιου Κούλογλου για τον Έλληνα πρωθυπουργό; Αυτή είναι η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού που “εκπέμπει” το TVXS; Αλλά νομίζουμε ότι αυτές τις εξηγήσεις ο Στέλιος Κούλογλου οφείλει να τις δώσει στον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14.18:

Κυπριακή Κυβέρνηση: Όσα γράφονται για τον Κοτζιά είναι ψέμματα που τα λένε οι Τούρκοι

Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο στο Κυπριακό και ειδικά για ενόχληση της Λευκωσίας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, προέβη μέσω του ΣΚΑΪ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ούτε σε κανένα άλλο επίπεδο», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Απέδωσε τα δημοσιεύματα σχετικά με τον κ. Κοτζιά σε «σκοπιμότητες» που υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις σε μία κρίσιμη φάση, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι φήμες άρχισαν μετά από τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σχολίασε ότι υπάρχει στρατηγική ταύτιση ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία, προσθέτοντας με νόημα ότι πρέπει να «προβληματιστούμε» από την προέλευση τέτοιων σεναρίων περί διχόνοιας και αντιπαραθέσεων.

Αποσαφήνισε ότι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους τουρκοκύπριους στην Ελβετία δεν ήταν «σε καμία περίπτωση» αποτέλεσμα της στάσης της Αθήνας, αλλά συνέπεια της απόφασης της Τουρκίας να συνδέσει το εδαφικό με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Είπε δε ότι στο θέμα του Κυπριακού δεν πρέπει να εξισώνουμε την Τουρκία – που έχει επιβάλλει κατοχή στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού – με την Ελλάδα, η οποία συμμετέχει μόνο στις διαπραγματεύσεις για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης διέψευσε κυπριακά δημοσιεύματα που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να έχουν ορίσει ημερομηνία και τόπο συνάντησης, λέγοντας ότι εξ όσων γνωρίζει ακόμα δεν υπάρχει ημερομηνία για το ραντεβού.

Αντιλαμβάνεστε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης -δηλαδή η κυπριακή κυβέρνηση- δήλωσε ότι όσα έγραψαν η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και το TVXS (όπως και όσοι τα αναπαρήγαγαν) είναι τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...