ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρθολομαίος: «Προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχου να χορηγεί την αυτοκεφαλία»

Βαρθολομαίος: «Προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχου να χορηγεί την αυτοκεφαλία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αισιόδοξος για την επίλυση του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος εμφανίστηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, μετά την έντονη αντίδραση της Μόσχας στην αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Να είστε σίγουροι ότι θα επιλύσουμε το ουκρανικό ζήτημα κατά την κανονική τάξη και επ’ αγαθώ του ουκρανικού λαού» τόνισε χαρακτηριστικά, κατά την υποδοχή του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμονα.

«Αφενός οι Ουκρανοί δικαιούνται να λάβουν την αυτοκεφαλία τους, όπως και όλοι οι βαλκανικοί λαοί, οι οποίοι υπήγοντο μέχρι κάποιας στιγμής στην άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κάποτε ήρθε η στιγμή κατά την οποίαν εχειραφετήθησαν και απέκτησαν την εκκλησιαστικήν ανεξαρτησίαν των και εσωτερικήν αυτοδιοίκησιν.

»Αφετέρου, είναι προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχου να χορηγεί την αυτοκεφαλία» εξήγησε, παράλληλα, απαντώντας στις επικρίσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Και υπενθύμισε: «Το αίτημα των Ουκρανών για εκκλησιαστική ανεξαρτησία δεν είναι καινούργιο.

»Κυρίως ανέκυψε μετά την ίδρυση του κυριάρχου, του ανεξαρτήτου ουκρανικού κράτους, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, αλλά ήταν αίτημα πολύ παλαιότερο».

«Όπως συνέβη με τους Ρώσους, τον 16ο αιώνα, και αργότερα με τους Σέρβους, τους Βουλγάρους, τους Ρουμάνους, την Εκκλησία της Ελλάδος, το 1850, την Εκκλησία της Αλβανίας, το 1937.

»Γιατί δηλαδή όλοι οι άλλοι να έχουν δικαίωμα εις την αυτοκεφαλία και τα 45-50 εκατομμύρια των Ουκρανών να μην έχουν αυτό το δικαίωμα; Είναι αδικία» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα, στην οποία υπαγόταν μέχρι πρότινος η ουκρανική Εκκλησία, δεν αναγνωρίζει την απόφαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ ως αντίποινα, έχει προχωρήσει στη διακοπή κάθε σχέσης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τραμπ από ΟΗΕ: Απειλεί με αφανισμό το Ιράν, σχεδιάζει βάσεις στην Γροιλανδία και προβλέπει πτώση καθεστώτος στην Κούβα και τέλος πολέμου στην Ουκρανία

Δημογραφικό: Αν η Ελλάδα χρειάζεται «μετανάστες», να «πάρει» Έλληνες/Ρωμιούς της Συρίας αντί για μουσουλμάνους

Γερμανία: Ουκρανία και μεταναστευτική πολιτική στο στόχαστρο μετά τη νίκη της γερμανικής Ακροδεξιάς στις κάλπες

Ρωσία-εκλογές: Η «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν οδεύει προς άνετη επικράτηση

Πώς Ρωσία, Κίνα και Κατάρ πείθουν τη Δύση να στραφεί εναντίον του εαυτού της

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr