Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάικλ Ρούμπιν: Δώστε στην Ελλάδα πυραύλους εξουδετέρωσης αεροπλανοφόρων: Η Δύση πρέπει να πάρει στα σοβαρά τις φιλοδοξίες της Τουρκίας

Μάικλ Ρούμπιν: Δώστε στην Ελλάδα πυραύλους εξουδετέρωσης αεροπλανοφόρων: Η Δύση πρέπει να πάρει στα σοβαρά τις φιλοδοξίες της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Καθώς η Τουρκία επεκτείνει τη στρατιωτική της εμβέλεια, η Ελλάδα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους προηγμένους πυραύλους εξουδετέρωσης αεροπλανοφόρων για να διαφυλάξει την κυριαρχία της και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Του Μάικλ Ρούμπιν στο Middle East Eye

Η Ελλάδα δεν είναι απλώς μέλος του ΝΑΤΟ· ανάμεσα στη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη, αποτελεί έναν κομβικό εταίρο, πιο σημαντικό από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο μέλος της Συμμαχίας.

Ταυτόχρονα, είναι ένα από τα πιο ευάλωτα κράτη του ΝΑΤΟ.

Κανένα άλλο κράτος της Συμμαχίας, εκτός ίσως από τις χώρες της Βαλτικής, δεν αντιμετωπίζει τόσο διαρκείς και παρατεταμένες προκλήσεις στην επικράτειά του, είτε στη θάλασσα είτε στην ξηρά.

Η Τουρκία επιδιώκει σήμερα να ανατρέψει πάνω από έναν αιώνα συνθηκών και διεθνούς δικαίου, καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοδοξεί να αναπαράγει την ολοένα και πιο επιτυχημένη αλυτρωτική στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Τουρκία επιδιώκει να προβάλλει ισχύ πολύ πέρα από τα σύνορά της.

Έχει δημιουργήσει επίσημες στρατιωτικές βάσεις στη Σομαλία και στο Κατάρ, διατηρεί στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών στη Συρία και στη Λιβύη, και έχει μετατρέψει ένα αεροδρόμιο στα κατεχόμενα της Κύπρου σε βάση από την οποία drones μπορούν να πλήξουν τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η απόφαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να πουλήσει στην Τουρκία προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor για τα μαχητικά Eurofighter Typhoon ενισχύει ακόμη περισσότερο την απειλή.

Τα τουρκικά drones έχουν γίνει βασικό εργαλείο στα οπλοστάσια δικτατόρων και χορηγών τρομοκρατίας από την Αιθιοπία και τη Σομαλία έως το Πακιστάν.

Η Τουρκία δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της. Οι ετήσιες ναυτικές ασκήσεις «Γαλάζια Πατρίδα» καλύπτουν τη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Στην έκθεση Saha Expo 2024 στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική κυβέρνηση παρουσίασε τα σχέδιά της για το Milli Uçak Gemisi (MUGEM) ή Εθνικό Αεροπλανοφόρο.

Η Δύση πρέπει να πάρει στα σοβαρά τις τουρκικές φιλοδοξίες.

Ένα τουρκικό αεροπλανοφόρο εξοπλισμένο με τα τελευταία drones και μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσε να αλλάξει το επιχειρησιακό περιβάλλον σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, αν όχι και στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.

Η δημιουργία μιας τέτοιας δυνατότητας μπορεί να είναι δαπανηρή, αλλά ο Ερντογάν γνωρίζει καλά την τουρκική νοοτροπία: οι Τούρκοι έχουν γαλουχηθεί να θεωρούν τη στρατιωτική αναβίωση και τις φιλοδοξίες μεγάλης δύναμης ως δικαίωμα, παραβλέποντας κάθε οικονομική σύνεση για να τις επιτύχουν.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και ακόμη και το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να εμπλακούν σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία.

Μια τέτοια επιλογή θα ήταν οικονομικά καταστροφική και αμφίβολης αξίας.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, ενώ η κακοδιαχείριση και ο πληθωρισμός στραγγαλίζουν τις προοπτικές της Τουρκίας.

Η Άγκυρα κάποτε φιλοδοξούσε να συγκαταλέγεται στις δέκα κορυφαίες βιομηχανικές και κατασκευαστικές δυνάμεις του κόσμου· σήμερα, υποχωρεί ταχύτατα από την πρώτη εικοσάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο σταθερή θέση επειδή, σε αντίθεση με την Τουρκία, δεν φιλοδοξεί να γίνει ιμπεριαλιστική δύναμη ούτε στήνει παράνομα υποτελή κράτη, όπως η Τουρκία στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν πρέπει να ανεχθεί τις τουρκικές φιλοδοξίες, ειδικά καθώς η κλυδωνιζόμενη τουρκική οικονομία και η φθίνουσα δημογραφική της ανάπτυξη —πλέον κάτω από το όριο αντικατάστασης— καθιστούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο η μελλοντική Τουρκία να καταφύγει σε στρατιωτικές περιπέτειες για να αποσπάσει την προσοχή από την αναπόφευκτη παρακμή της.

Ένα τουρκικό αεροπλανοφόρο συνιστά σοβαρή απειλή από την Κέρκυρα έως τη Χίο και από την Κύπρο έως την Κρήτη, αλλά υπάρχει μια απλή λύση: πύραυλοι εξουδετέρωσης αεροπλανοφόρων.

Η Κίνα έχει αναπτύξει τους πυραύλους DF-21 και DF-26, με βεληνεκή έως 1.500 και 5.000 χιλιόμετρα αντίστοιχα, και εκδόσεις τους είναι σχεδιασμένες για την καταστροφή αεροπλανοφόρων.

Παράλληλα, αναπτύσσει μια νέα γενιά υπερηχητικών πυραύλων που αμφισβητούν την κυριαρχία των ΗΠΑ στις θάλασσες.

Η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να αγοράσει κινεζικούς πυραύλους, ακόμη κι αν ο σύμμαχος των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, το έκανε.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν επί του παρόντος τους υπερηχητικούς πυραύλους HALO (Hypersonic Air Launched Offensive Anti-Surface) για την αντιμετώπιση της απειλής από εχθρικά πλοία.

Ο πύραυλος AGM-158C Long Range Anti-Ship Missile (LRASM) βρίσκεται ήδη σε παραγωγή.

Αποτελεί σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με τον πύραυλο Harpoon, κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης αυτόνομης στόχευσης.

Ως ναυτική δύναμη, η Ελλάδα θα πρέπει να προτεραιοποιήσει την απόκτηση αυτής της ικανότητας στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο.

Η συμμετοχή και στα δύο προγράμματα θα είναι οικονομικά προσιτή, αλλά σε κάθε περίπτωση, η ικανότητα καταστροφής του τουρκικού αεροπλανοφόρου και άλλων ναυτικών μονάδων αποτελεί στρατηγική αναγκαιότητα.

Η Τουρκία μπορεί να επενδύει σε μεγάλα στρατιωτικά προγράμματα, αλλά οι Τούρκοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο Ερντογάν σπαταλά τους πόρους και την κληρονομιά τους.

Παρά τηn πομπώδη ρητορική, ένα τουρκικό αεροπλανοφόρο δεν θα εξασφαλίσει ισχύ, αλλά θα καταλήξει απλώς σε παλιοσίδερα και σε έναν υδάτινο τάφο για όσους άτυχους Τούρκους βρεθούν επάνω του όταν ο Ερντογάν διαπράξει το μοιραίο του σφάλμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

EBU: Κανονικά στη Eurovision 2026 το Ισραήλ – Αποχωρούν Ολλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία και Σλοβενία

Έντρομοι οι Τούρκοι με το Δόγμα Δένδια για το Αιγαίο – Απειλούν την Ελλάδα με πόλεμο και καταστροφή

Ο Νίκος Δένδιας τρομάζει τους Τούρκους – Το υπ. Άμυνας της Τουρκίας απαντά στο Δόγμα Δένδια

Πόντιοι: Το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» τίμησε την Πόντια δημοσιογράφο Ουζάι Μπουλούτ

Τουρκία: «Κρατήστε τις ενεργειακές υποδομές εκτός πολέμου»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...