Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μοσάμπ Χασάν Γιουσέφ: «Οικοδομήθηκαν ψευδή αφηγήματα… που οδήγησαν στο μίσος κατά του εβραϊκού λαού»

Μοσάμπ Χασάν Γιουσέφ: «Οικοδομήθηκαν ψευδή αφηγήματα… που οδήγησαν στο μίσος κατά του εβραϊκού λαού»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Μοσάμπ Χασάν Γιουσέφ, γιος συνιδρυτή της Χαμάς ο οποίος αυτομόλησε στο Ισραήλ και αποκήρυξε τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, περιέγραψε τη φονική επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ ως το αναπόφευκτο αποτέλεσμα ετών παγκόσμιας κατήχησης και δαιμονοποίησης των Εβραίων.

Η επίθεση της 14ης Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Χανουκά στο πάρκο Άρτσερ κοντά στην εμβληματική παραλία, στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους -ανάμεσά τους ένα 10χρονο κορίτσι και δύο ραβίνοι- και προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Οι αυστραλιανές Αρχές ταυτοποίησαν τους δράστες ως ένα δίδυμο πατέρα και γιου, τον 50χρονο Σατζίντ Ακράμ και τον 24χρονο Ναβίντ Ακράμ, οι οποίοι υποκινήθηκαν από την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους.

Στο όχημά τους βρέθηκαν αυτοσχέδιες σημαίες του ISIS, ενώ ο νεότερος ύποπτος βρισκόταν ήδη υπό το μικροσκόπιο των υπηρεσιών ασφαλείας για διασυνδέσεις με εξτρεμιστικούς κύκλους.

Εμφανιζόμενος στην εκπομπή «Piers Morgan Uncensored» λίγο μετά την τραγωδία, ο Γιουσέφ χαρακτήρισε το περιστατικό «φρικιαστικό» και άμεσο αποτέλεσμα «δύο ετών γεμάτων μίσος, κατήχησης, δαιμονοποίηση των Εβραίων και απονομιμοποίησης του Ισραήλ».

«Πρόκειται για μια εκστρατεία τζιχάντ κατά της εβραϊκής μειονότητας και οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε άρνηση», δήλωσε ο Γιουσέφ.

Ο ίδιος απέδωσε την έξαρση της αντισημιτικής βίας στα αφηγήματα που αναδύθηκαν μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, τα οποία κατηγορούν το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα, παρά τις ενέργειες που ο ίδιος χαρακτήρισε ως αμυντικές κατά της Χαμάς.

«Οικοδομήθηκαν ψευδή αφηγήματα… που οδήγησαν στο μίσος κατά του εβραϊκού λαού.

»Οδήγησαν στην επίθεση στο Σίδνεϊ… και θα οδηγήσουν σε περισσότερες επιθέσεις», προειδοποίησε, επισημαίνοντας ότι τα καλέσματα για «παγκοσμιοποίηση της ιντιφάντα» αποτελούν κωδικοποιημένη προτροπή για εξαγωγή της βίας σε πόλεις όπως το Σίδνεϊ, η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

Ο Γιουσέφ έκανε παραλληλισμούς με τη δική του ζωή: ο πατέρας του, ιδρυτικό στέλεχος της Χαμάς, περίμενε από εκείνον να ακολουθήσει τα βήματά του ως τρομοκράτης, αλλά ο ίδιος απέρριψε αυτό το μονοπάτι αφού έγινε μάρτυρας της κτηνωδίας της οργάνωσης.

Γεννημένος σε τζαμί, μεγαλωμένος με βαθιά ευσέβεια και εκπαιδευμένος στον ισλαμικό νόμο (Σαρία), ο Γιουσέφ τελικά εγκατέλειψε το Ισλάμ, θεωρώντας το ένα «τυφλό σοκάκι» που οδηγεί σε ατέρμονη βία.

Επαίνεσε τον ηρωισμό του Άχμεντ Αλ Άχμεντ, ενός μουσουλμάνου παρευρισκόμενου που ακινητοποίησε έναν από τους ενόπλους και τον αφόπλισε, παρά το γεγονός ότι πυροβολήθηκε επανειλημμένα.

«Εκείνη τη στιγμή, απέβαλε κάθε ταυτότητα… Ήταν καθαρή ανθρωπιά», είπε ο Γιουσέφ, υποστηρίζοντας ότι το αληθινό θάρρος υπερβαίνει θρησκευτικές ή εθνοτικές ετικέτες.

Ωστόσο, ο Γιουσέφ εμφανίστηκε ασυμβίβαστος στο ευρύτερο ζήτημα: ενώ η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων είναι φιλειρηνικοί, η ταύτιση με το Ισλάμ παρέχει κάλυψη στους τζιχαντιστές.

«Το πρόβλημα έγκειται στον ίδιο τον τζιχάντ», υποστήριξε, μια έννοια μοναδική στο Ισλάμ που απαιτεί θυσία για ένα παγκόσμιο χαλιφάτο.

Προέτρεψε τους μουσουλμάνους, ειδικά στη Δύση, να μεταρρυθμίσουν ή να εγκαταλείψουν παρωχημένα δόγματα του 7ου αιώνα που δεν μπορούν να ενσωματωθούν στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ο Ιουδαϊσμός, σημείωσε, έχει μεταρρυθμίσει τα αρχαία κείμενά του για να εξαλείψει τη βία, κάτι στο οποίο το Ισλάμ έχει αντισταθεί υπό τον φόβο των κατηγοριών για ισλαμοφοβία.

«Η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων δεν επιθυμεί τη βία, αυτό είναι η ανθρώπινη φύση», παραδέχθηκε ο Γιουσέφ, προειδοποίησε όμως ότι η προσκόλληση στην ταυτότητα έναντι της ανθρωπιάς ενισχύει τους εξτρεμιστές.

«Πριν γίνουν μουσουλμάνοι, είναι άνθρωποι. Είμαστε όλοι παιδιά του Θεού».

Ο Γιουσέφ υποβάθμισε τη δική του παλαιότερη βάπτιση ως συμβολική και δήλωσε ότι δεν αυτοπροσδιορίζεται πλέον ως χριστιανός, επηρεασμένος αντίθετα από τις παγκόσμιες αρχές της αγάπης και της συγχώρεσης.

Γιορτές όπως τα Χριστούγεννα δεν έχουν γι’ αυτόν αυστηρό νόημα· γιορτάζει τη ζωή και την ανθρωπότητα.

Καθώς η Αυστραλία πενθεί και ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από εβραϊκές τοποθεσίες, τα λόγια του Γιουσέφ λειτουργούν ως μια σοβαρή υπενθύμιση: τα ανεξέλεγκτα ριζοσπαστικά αφηγήματα τροφοδοτούν την τρομοκρατία στον πραγματικό κόσμο, και μόνο η αντιμετώπιση των ιδεολογικών ριζών μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές τραγωδίες.

Η επίθεση στο Μπόνταϊ, κατέληξε, δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να απελευθερώσει το ανεξέλεγκτο μίσος παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αυστραλία: Προφυλακιστέοι επτά τζιχαντιστές του ISIS – Σχεδίαζαν νέα σφαγή στην παραλία Μπόνταϊ

ΟΗΕ: Η Γάζα δεν ταξινομείται πλέον σε κατάσταση λιμού

Αντιστράτηγος ε.α. Καμπουρίδης: Με υποστήριξη των ΗΠΑ οι Κούρδοι (SDF) οδεύουν προς αυτονομία στη Συρία – Ήττα για την Τουρκία

Προκαταρκτική συμφωνία στη Συρία: Οι Κούρδοι με τρεις μεραρχίες και 50.000 μαχητές «ενσωματώνονται» στο συριακό κράτος

Έλληνες της Συρίας στο Στρασβούργο για την Προστασία των Χριστιανών της Ανατολής

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr