Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Λιβανέζος πολιτικός Άμπντελ Χαλίκ παροτρύνει τον Αλαουίτη ηγέτη Σεΐχη Γκαζάλ Γκαζάλ να συμμαχήσει με τους Ισραηλινούς

Ο Λιβανέζος πολιτικός Άμπντελ Χαλίκ παροτρύνει τον Αλαουίτη ηγέτη Σεΐχη Γκαζάλ Γκαζάλ να συμμαχήσει με τους Ισραηλινούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε μια παρέμβαση που αναμένεται να συζητηθεί, ο Λιβανέζος κεντρώος και κοσμικός πολιτικός Ντάνι Άμπντελ Χαλίκ (Dany A. Khalek), μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα «Χ», απευθύνει δραματική έκκληση προς τον Αλαουίτη Σεΐχη Γκαζάλ Γκαζάλ, ζητώντας του να αναλάβει την πρωτοβουλία για μια ριζική αλλαγή στρατηγικής στη Συρία.

Ο κ. Άμπντελ Χαλίκ υπογραμμίζει ότι, εν μέσω της καθολικής κατάρρευσης της Συρίας, η πολιτική της αναμονής και η εξάρτηση από τον αραβικό περίγυρο έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τον Σεΐχη Γκαζάλ να υποβάλει επίσημο αίτημα προς την ισραηλινή κυβέρνηση για τη σύναψη συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Λιβανέζο πολιτικό, η διεθνής πρακτική επιτάσσει ότι καμία ξένη δύναμη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, δεν μπορεί να παρέμβει υπέρ των λαών της περιοχής χωρίς τη ρητή και σαφή πρόσκληση των ίδιων των ενδιαφερομένων.

Ο κ. Άμπντελ Χαλίκ εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον αραβικό κόσμο, σημειώνοντας ότι η σύγχρονη ιστορία βρίθει παραδειγμάτων εγκατάλειψης και συνέργειας με τους θύτες.

Χαρακτηρίζει το άνοιγμα προς τις μειονότητες της Μέσης Ανατολής -με έμφαση στην εβραϊκή κοινότητα- ως μια ορθολογική επιλογή και όχι ως πράξη προδοσίας.

Υποστηρίζει σθεναρά ότι οι συμμαχίες πρέπει να εδράζονται στο αμοιβαίο συμφέρον και την ανθρωπιστική προστασία, μακριά από «εθνικιστικές και θρησκευτικές ψευδαισθήσεις».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο πολιτικός προτρέπει τον Σεΐχη Γκαζάλ να επιδείξει θάρρος και να απομακρύνει τις μελλοντικές γενιές από τον φαύλο κύκλο του αίματος και της στείρας ρητορικής που μαστίζει την περιοχή, τονίζοντας ότι η ιστορία δικαιώνει μόνον όσους τολμούν να ανατρέψουν το κατεστημένο.

Ο Σεΐχης Γκαζάλ Γκαζάλ (Shaykh Ghazal Ghazal) είναι εξέχουσα θρησκευτική και πολιτική προσωπικότητα της κοινότητας των Αλαουιτών στη Συρία.

Μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024, αναδείχθηκε σε κεντρικό ηγέτη της μειονότητας, κατέχοντας τη θέση του προέδρου του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου των Αλαουιτών στη Συρία και το Εξωτερικό.

Πολιτικές θέσεις και δράση (2025-2026)

Προστασία των Αλαουιτών: Μετά την κατάρρευση του Μπάσαρ αλ Άσαντ, ο Γκαζάλ Γκαζάλ πρωτοστάτησε στις εκκλήσεις για την προστασία της αλαουιτικής μειονότητας από επιθέσεις και διώξεις, καταγγέλλοντας συστηματική βία εναντίον τους.

Αίτημα για Ομοσπονδιοποίηση (Federalism): Αποτελεί έναν από τους κύριους υπέρμαχους της πολιτικής αποκέντρωσης και της «πολιτικής ομοσπονδίας» στη Συρία, θεωρώντας ότι αυτό είναι το μοναδικό μοντέλο που μπορεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων (Αλαουιτών, Δρούζων κ.ά.).

Κινητοποιήσεις: Έχει καλέσει επανειλημμένα σε ειρηνικές διαδηλώσεις και γενικές απεργίες στις παράκτιες περιοχές της Συρίας (Λαττάκεια, Ταρτούς) ενάντια στην προσωρινή κυβέρνηση του Άχμαντ αλ Σάρα, απαιτώντας διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας.

Διεθνείς Σχέσεις: Αν και οι θέσεις του εστιάζουν στην εσωτερική αυτονομία, το όνομά του εμπλέκεται συχνά σε συζητήσεις για αναζήτηση εξωτερικών στηριγμάτων -όπως στην περίπτωση της ανάρτησης του Ντάνι Άμπντελ Χαλίκ— προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση της κοινότητάς του.

Σήμερα θεωρείται η σημαντικότερη φωνή της αλαουιτικής αντιπολίτευσης προς τη νέα τάξη πραγμάτων στη Δαμασκό, αν και η δράση του προκαλεί αντιδράσεις, με κάποιους να τον κατηγορούν για υποδαύλιση του σεχταρισμού και άλλους να τον βλέπουν ως τον μοναδικό εγγυητή της ασφάλειας των Αλαουιτών.

Διαβάστε το κείμενο:

«Τόλμησέ το, Σεΐχη Γκαζάλ: Η έξοδος από το περιφερειακό τέλμα ξεκινά με μια απόφαση»

Του Ντάνι Άμπντελ Χαλίκ

Υπό το πρίσμα της καθολικής κατάρρευσης που βιώνει η Συρία, δεν είναι πλέον αποδεκτή η συνέχιση μιας πολιτικής αναμονής ή η εναπόθεση ελπίδων σε ένα περιβάλλον που έχει αποδείξει την ανικανότητα και την αποτυχία του.

Για τον λόγο αυτό, απευθύνουμε άμεσο κάλεσμα στον Σεΐχη Γκαζάλ Γκαζάλ να υποβάλει επίσημο αίτημα προς την ισραηλινή κυβέρνηση για τη σύναψη συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και την οικοδόμηση μιας οικονομικής εταιρικής σχέσης.

Το Ισραήλ, όπως και οποιοδήποτε άλλο κράτος, δεν μπορεί να παρέμβει στις υποθέσεις των λαών της περιοχής χωρίς ένα ρητό και σαφές αίτημα από τους ίδιους τους λαούς.

Τα πρόσφατα γεγονότα απέδειξαν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι δεν υφίσταται αραβικό έθνος στο οποίο μπορεί κανείς να βασιστεί.

Οι Άραβες αποδεικνύονται εχθροί των ίδιων τους των εαυτών προτού γίνουν εχθροί των μειονοτήτων.

Η σύγχρονη ιστορία της περιοχής μαρτυρά επαναλαμβανόμενες εγκαταλείψεις, μια σκανδαλώδη σιωπή και μια απροκάλυπτη συνέργεια με τον θύτη εις βάρος του θύματος.

Συνεπώς, το άνοιγμα προς όλες τις μειονότητες της Ανατολής μας, με προεξάρχοντες τους Εβραίους, δεν αποτελεί προδοσία ούτε παρέκκλιση.

Αντιθέτως, αποτελεί μια ορθολογική επιλογή που υπηρετεί όλους τους λαούς της Συρίας.

Οι συμμαχίες οικοδομούνται πάνω στο κοινό συμφέρον και όχι στα συνθήματα· πάνω στην προστασία του ανθρώπου και όχι στις ψευδαισθήσεις του εθνικισμού και της θρησκείας.

Τόλμησέ το, Σεΐχη Γκαζάλ. Βγες από αυτό το στείρο περιφερειακό τέλμα και γλίτωσε τις επόμενες γενιές σας από τον ατέρμονο αραβικό και ισλαμικό κύκλο του αίματος – έναν κύκλο πολέμων, ρητορειών και θυμάτων χωρίς καμία προοπτική.

Η ιστορία δεν συγχωρεί τους διστακτικούς. Μνημονεύει μόνον εκείνους που είχαν το σθένος να σπάσουν την κατεστημένη πορεία και να δημιουργήσουν μια εναλλακτική πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συρία: Οι φιλότουρκοι σχεδιάζουν πραξικόπημα «εκ των έσω» κατά του Τζουλάνι/Γκολάνι

Αγιούμπ Καρά: Ο διαμελισμός της Συρίας σε ομόσπονδα κρατίδια είναι η μόνη λύση

Συρία: Τι σημαίνει το τελεσίγραφο του Λίντσεϊ Γκράχαμ σε Τουρκία και Δαμασκό να μην επιτεθούν στους Κούρδους (SDF)

Τελεσίγραφο Λίντσεϊ Γκράχαμ σε Τουρκία και Δαμασκό: Οι Κούρδοι (SDF) είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ! Ούτε να τολμήσετε να τους επιτεθείτε

Αμερικανός βουλευτής Ράιλι Μουρ: «Καταστροφικές» οι επιθέσεις εναντίον Κούρδων, Δρούζων και Χριστιανών στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr