Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν λόγω Τραμπ αποθρασύνθηκε και διέταξε τους Κούρδους της Συρίας να παραδώσουν τα όπλα τους αλλιώς θα πεθάνουν

Ο Ερντογάν λόγω Τραμπ αποθρασύνθηκε και διέταξε τους Κούρδους της Συρίας να παραδώσουν τα όπλα τους αλλιώς θα πεθάνουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε μια κρίσιμη παρέμβαση για το μέλλον της βόρειας Συρίας, ο ισλαμιστής Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε την Τετάρτη 21/01 αυστηρό κάλεσμα στις κουρδικές δυνάμεις να καταθέσουν άμεσα τα όπλα και να αυτοδιαλυθούν.

Η δήλωση αυτή έρχεται στον απόηχο της τετραήμερης εκεχειρίας-διορίας που συμφώνησε η Δαμασκός με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), προκειμένου να ενσωματωθούν στον κρατικό μηχανισμό και να αποφευχθεί μια νέα γενικευμένη αιματοχυσία.

Οι εξελίξεις στο πεδίο είναι ραγδαίες, καθώς δυνάμεις που στηρίζονται από την Άγκυρα έχουν ήδη καταλάβει στρατηγικά σημεία στη βορειοανατολική Συρία.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του τζιχαντιστή αυτοανακηρυγμενου μεταβατικού προέδρου της Συρίας, Άχμεντ αλ Σαράα, για την επιβολή της κεντρικής εξουσίας σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η μεταστροφή της Ουάσιγκτον και το «στοίχημα» της ενσωμάτωσης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες, ως ο παραδοσιακός σύμμαχος των Κούρδων μαχητών, αναγνωρίζουν πλέον ότι η φύση της συνεργασίας τους έχει αλλάξει ριζικά μετά τη μετάβαση στην εξουσία στη Δαμασκό.

Η Ουάσιγκτον ευθυγραμμίζεται με την προοπτική της ενσωμάτωσης των Κούρδων στο συριακό κράτος, καλώντας τους Κούρδους μαχητές να αποδεχθούν το νέο status quo.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ηγέτης, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (AKP), χαρακτήρισε τη συμφωνία εκεχειρίας της Τρίτης 20/01 ως ένα θετικό βήμα.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η πλήρης απορρόφηση των SDF από το νεο-οθωμανικό συριακό κράτος θα σημάνει το τέλος της τρομοκρατικής απειλής στα νότια σύνορα της Τουρκίας.

Μήνυμα πυγμής και διπλωματικές επαφές

Ο Ερντογάν δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα, υπογραμμίζοντας τα εξής:

Μονόδρομος ο αφοπλισμός: «Η μόνη διέξοδος για την οργάνωση είναι η κατάθεση των όπλων. Οποιαδήποτε άλλη πρόκληση θα ισοδυναμούσε με απόπειρα αυτοκτονίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειρηνευτική διαδικασία: Παρά την πίεση στη Συρία, η Άγκυρα εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεχίσει τη διαδικασία διαλόγου με το PKK στο εσωτερικό της χώρας, καλώντας τους Κούρδους πολίτες της Τουρκίας να μην παρασυρθούν από προκλήσεις.

Παράλληλα, οι διπλωματικοί δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί σε ανώτατο επίπεδο. Το γραφείο της τουρκικής προεδρίας γνωστοποίησε ότι ο Ερντογάν είχε μια «αποδοτική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τραμπ: Θα βοηθήσω για ειρήνη στην Ουκρανία και το μόνο που ζητώ είναι ένα «κομμάτι πάγου» (Γροιλανδία)

Αίνιγμα το «μυστικό ηχητικό όπλο» που υποστήριξε ο Τραμπ ότι έχουν οι ΗΠΑ

Στη Μόσχα την Πέμπτη 22/01 Γουίτκοφ και Κούσνερ για συνάντηση με τον Πούτιν

Συρία: Το καθεστώς της Δαμασκού κήρυξε τον καταυλισμό κράτησης τζιχαντιστών Αλ-Χολ και τις φυλακές μελών του ISIS στη Βορειοανατολική Συρία ως απαγορευμένες ζώνες

Κρις Βαν Χόλεν: Η Ουάσιγκτον έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει τη δίκαιη μεταχείριση των Κούρδων (SDF)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr