ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σειρά ερωτημάτων για την παύση εκπομπής στα βραχέα και τα μεσαία κύματα, καθώς και για το καθεστώς λειτουργίας του σταθμού, κατέθεσαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους αρμόδιους Υπουργούς.
Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το μέλλον και την τεχνική εμβέλεια της «Φωνής της Ελλάδας» πραγματοποίησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου.
Η σχετική ερώτηση απευθύνεται στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλο Μαρινάκη, καθώς και στους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Νίκο Δένδια, εγκαλώντας την κυβέρνηση για πλημμελή μέριμνα προς τον απόδημο ελληνισμό.
Τα κεντρικά σημεία της ερώτησης
Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι η ιστορική συχνότητα του σταθμού έχει μετατραπεί σε ένα πρόγραμμα «διαδικτυακής λογικής», το οποίο βασίζεται σε λίστες αναπαραγωγής μουσικής, χωρίς την επαρκή παρουσία δημοσιογράφων και παραγωγών.
Παράλληλα, αναφέρονται στις εξής τεχνικές και διοικητικές αποφάσεις:
Κατάργηση των Βραχέων: Υπενθυμίζεται η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ (20 Δεκεμβρίου 2021) για τη διακοπή των εκπομπών στα βραχέα κύματα από τις 31 Μαρτίου 2022.
Η κίνηση αυτή υλοποιήθηκε παρά τις έντονες αντιδράσεις της ΠΝΟ, της ΠΟΣΠΕΡΤ και του ΠΑΣΥΜΗΤΕ, περιορίζοντας τη δυνατότητα πρόσβασης των ναυτικών και των Ελλήνων της διασποράς στο εθνικό ραδιοφωνικό δίκτυο.
Απουσία στα FM και τα Μεσαία: Οι βουλευτές σημειώνουν ότι δεν υπάρχει πρόοδος στην επέκταση του σταθμού στα FM, ενώ παραμένει ανενεργή η διερεύνηση για την εκπομπή μέσω μεσαίων κυμάτων.
Αιτήματα για ενημέρωση
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητά από την κυβέρνηση να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών, εντός και εκτός συνόρων, στην ενημέρωση για τα θέματα της ομογένειας.
Επιπλέον, ζητείται επίσημη ενημέρωση για τη στάση των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας αναφορικά με την παλαιότερη πρόσκληση της ΕΡΤ να αναλάβουν εκείνα το κόστος ή την ευθύνη εκπομπής στα βραχέα, ως μέσο προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και της επικοινωνίας με την ομογένεια.
Αναλυτικά η Ερώτηση
Προς
Τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Π. Μαρινάκη
Τους Υπουργούς
Εξωτερικών
Εθνικής Άμυνας
Θέμα: Για να ακούγεται η «Φωνή της Ελλάδος» παντού και στην Ελλάδα
«Η “Φωνή της Ελλάδας” λειτούργησε ανέκαθεν ως πραγματική γέφυρα επικοινωνίας με τους Έλληνες Ομογενείς στο πλαίσιο μιας ουσιαστικά αμφίδρομης σχέσης προκειμένου να ακούγεται παντού, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
»Ωστόσο, η συχνότητά της μετά από την επιστροφή της στην ΕΡΤ από την ΕΡΤ Open, δόθηκε σε ένα διαδικτυακής λογικής σταθμό χωρίς δημοσιογράφους και παραγωγούς, που παίζει λίστες τραγουδιών.
»Αν και τα Βραχέα ήταν μια λύση να ακούγεται το πρόγραμμα του σταθμού σε κάθε γωνιά του Ελλαδικού χώρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ΑΕ στις 20 Δεκεμβρίου 2021 αποφάσισε “λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της τεχνολογίας, το γεγονός ότι τα δημόσια μέσα της Ευρώπης στην πλειονότητά τους έχουν σταματήσει την εκπομπή στα Βραχέα, το γεγονός ότι τους επόμενους μήνες η ΕΡΤ θα επιταχύνει τη διάχυση μέσω του διαδικτύου και του ραδιοφωνικού προγράμματος «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» αλλά και του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ”, την κατάργηση και τη διακοπή στις 31 Μαρτίου 2022, της λειτουργίας των εκπομπών της Φωνής Ελλάδας στα βραχέα κύματα.
»Ωστόσο τα Βραχέα ήταν η καλύτερη λύση για να ακούν τη “Φωνή της Ελλάδας” οι Έλληνες ναυτικοί στα ποντοπόρα πλοία.
»Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση στις 10 Φεβρουαρίου 2022 της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που κατέρριψε την δικαιολογία που επικαλέστηκε στην απόφασή του το ΔΣ της ΕΡΤ:
»“Η δικαιολογία ότι τα δημόσια μέσα της Ευρώπης στην πλειονότητα τους έχουν σταματήσει τις εκπομπές στα Βραχέα και ότι τους επόμενους μήνες η ΕΡΤ θα επιταχύνει την διάχυση των παραπάνω προγραμμάτων το διαδίκτυο, δεν είναι πειστική αφού η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών δεν διαθέτει το έμψυχο δυναμικό και τον αριθμό του στόλου που διαθέτει η Ελλάδα και κυρίως ότι η απεραντοσύνη των ωκεανών δεν καλύπτεται στο διαδίκτυο το οποίο συν τοις άλλοις είναι και κοστοβόρο”.
»Παράλληλα εκφράστηκαν πολλές διαμαρτυρίες από τα σωματεία των Ναυτικών αλλά και από την ΠΟΣΠΕΡΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ) και την ΠΑΣΥΜΗΤΕ (Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Τεχνικών της ΕΡΤ) για τη διακοπή της εκπομπής.
»Η αφαίρεση της συχνότητας της Φωνής της Ελλάδας στα FM, η αφαίρεση της δυνατότητας ακρόασης στα Βραχέα και η μη επιδίωξη μιας οποιαδήποτε εναλλακτικής τεχνικής λύσης από την μεριά της ΕΡΤ αποδεικνύει ότι είναι επιλογή να μην υπάρχει αμοιβαία επικοινωνία με τους Έλληνες Ομογενείς και δεν υπάρχει πρόθεση να ακούγεται στην Ελλάδα η Φωνή τους.
»Επειδή
»“Η Φωνή της Ελλάδας δεν είναι απλώς ένα διεθνές ραδιόφωνο. Είναι μια ζωντανή γέφυρα που ενώνει την πατρίδα με τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Φέρνει τους Έλληνες πιο κοντά, προβάλλοντας τα επιτεύγματα, τη δράση και τη δημιουργικότητα της ελληνικής διασποράς, καθώς και τη σημαντική συμβολή τους στις κοινωνίες που ζουν”, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας,
»Το ενδιαφέρον για τους Ομογενείς κρίνεται από τις πράξεις της κυβέρνησης και όχι από ψηφοθηρικές ενέργειες,
»Είναι κρίσιμο να επιστρέψει η συχνότητα στη “Φωνή της Ελλάδας”, ώστε να έχουν δυνατότητα ακρόασης / ενημέρωσης τα εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν στο Λεκανοπέδιο,
»Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία, διεθνές ραδιόφωνο να μην ακούγεται στη χώρα εκπομπής του,
»Το ίντερνετ είναι πανάκριβο για τους Έλληνες ναυτικούς ενώ υπάρχουν περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και οι Έλληνες ναυτικοί πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία, ιδιαίτερα δε στις σημερινές συνθήκες πολέμων, που η δυνατότητα επικοινωνίας και μέσω βραχέων αποδεικνύεται πολύτιμη,
»Η ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι θα επαναλειτουργήσουν τα Κέντρα εκπομπής Μεσαίων κυμάτων σε όλη την Ελλάδα και υπάρχει η δυνατότητα να ακούγεται η “Φωνή της Ελλάδας” μέσω των Μεσαίων Κυμάτων σε όλη την Ελλάδα,
Στην απόφασή του το ΔΣ της ΕΡΤ, στις 20/12/21, έθεσε το θέμα αφενός της ενημέρωσης των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας για την απόφαση αυτή και αφετέρου για το αν αυτά “επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας των Βραχέων, καθώς και την απόκτηση της κυριότητας και της λειτουργίας των Βραχέων με δική τους ευθύνη”,
»Ερωτώνται κατ’ αρμοδιότητα οι κκ Υπουργοί
»Σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιστροφή της “Φωνής της Ελλάδας” στα FM, στην εκπομπή μέσω Βραχέων και στην ενεργητική διερεύνηση της δυνατότητας εκπομπής μέσω Μεσαίων;
»Ποια ήταν η αντίδραση των δύο Υπουργείων στη πρόσκληση του ΔΣ της ΕΡΤ στις 20 Δεκεμβρίου 2021 σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας της “Φωνής της Ελλάδας” στα βραχέα;
»Σκοπεύουν τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να συμβάλλουν στο να ακούγεται παντού, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η “Φωνή της Ελλάδας”;
»Συμφωνούν στο να μην ακούγεται η “Φωνή της Ελλάδος” στην Ελλάδα στερώντας έτσι από τους εντός Ελλάδας Έλληνες να δυνατότητα να ενημερώνονται συστηματικά για τη ζωή της ελληνικής διασποράς;».
Οι ερωτώσες βουλεύτριες και οι ερωτώντες βουλευτές
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Ακρίτα Έλενα
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γεώργιος
Γιαννούλης Χρήστος
Ζαμπάρας Μιλτιάδης(Μίλτος)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
Ψυχογιός Γεώργιος


































































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW





































