ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τη βόρεια Ιαπωνία το πρωί της Πέμπτης 25/06, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον έξι ανθρώπων και θέτοντας τις Αρχές σε κατάσταση επιφυλακής.
Παρά το γεγονός ότι δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, οι αρμόδιες υπηρεσίες απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο νέων ισχυρών μετασεισμών.
Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JMA), το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε ανοιχτά των ακτών του Νομού Ιβάτε, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 50 χιλιόμετρα.
Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην κωμόπολη Χασικάμι του Νομού Αομόρι, όπου η ένταση έφτασε τα 6 στην εγχώρια επταβάθμια κλίμακα, επίπεδο που χαρακτηρίζεται σπάνιο και εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς καθιστά αδύνατη την ορθοστασία και προκαλεί πτώσεις βαρέων επίπλων.
Σοβαρές δονήσεις καταγράφηκαν επίσης στην πόλη Χατσινόχε, καθώς και σε αρκετές περιοχές του Ιβάτε, ενώ ο σεισμός έγινε ελαφρώς αισθητός μέχρι και το Τόκιο.
Κυβερνητική κινητοποίηση και προβλήματα στις συγκοινωνίες
Στον απολογισμό των θυμάτων καταγράφονται πέντε τραυματισμοί στο Αομόρι, ενώ στο Ιβάτε μια ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα έπειτα από πτώση.
Ο σεισμός προκάλεσε άμεσες αναταράξεις στο δίκτυο μεταφορών.
Η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Τοχόκου Σινκανσέν ανεστάλη προσωρινά, για να αποκατασταθεί εν μέρει το μεσημέρι, ωστόσο πολλά τοπικά δρομολόγια στους νομούς Ιβάτε και Αομόρι παραμένουν παγωμένα.
Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού υπήρξε άμεση, με το Γραφείο του Πρωθυπουργού να συγκροτεί ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων.
Η Πρωθυπουργός Σανάε Τακαΐτσι καθησύχασε το κοινό αναφορικά με τον κίνδυνο τσουνάμι, συνέστησε όμως αυξημένη επαγρύπνηση.
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Μινόρου Κιχάρα επιβεβαίωσε ότι δεν διαπιστώθηκαν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της περιοχής, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Σιντζίρο Κοϊζούμι έδωσε εντολή στις Αυτοαμυντικές Δυνάμεις της χώρας να πραγματοποιήσουν εναέριες περιπολίες για την αποτίμηση της κατάστασης.
Ανησυχία των επιστημόνων για το φαινόμενο της «αργής ολίσθησης»
Οι ειδικοί της JMA προειδοποιούν ότι η πιθανότητα εκδήλωσης νέου ισχυρού σεισμού στην ίδια περιοχή -κοντά στις τάφρους της Ιαπωνίας και των Κουρίλων- αγγίζει το 10% με 20% για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, με τον κίνδυνο να παραμένει υπαρκτός για μία εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι η βόρεια Ιαπωνία παρουσιάζει έντονη σεισμικότητα το τελευταίο διάστημα, έχοντας καταγράψει δονήσεις 6,3 και 7,7 Ρίχτερ τον Μάιο και τον Απρίλιο αντίστοιχα.
Ο Αγιατάκα Εμπίτα, επικεφαλής του τμήματος παρακολούθησης σεισμών της JMA, υπενθύμισε ότι η περιοχή δίνει μεγάλους σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ κάθε 10 με 20 χρόνια.
Επιπλέον, η κυβερνητική υπηρεσία σεισμικών ερευνών συνδέει τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα με τη μετασεισμική παραμόρφωση που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός της 4ης Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο Φουμιάκι Τομίτα, ειδικός γεωδαισίας στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου, εξήγησε ότι η τωρινή δόνηση εκδηλώθηκε κοντά σε ζώνη «μετασεισμικής ολίσθησης» (afterslip).
Αν και η υπόθεση δεν έχει ακόμη επαληθευτεί πλήρως, ο ίδιος εκτιμά ότι αυτή η αργή τεκτονική μετατόπιση ενδέχεται να συσσώρευσε επιπλέον τάσεις στο ρήγμα.
Ο Ιάπωνας επιστήμονας δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, αντίστοιχου με εκείνον του Σανρίκου το 1994 ή ακόμη και της τάξης των 8 Ρίχτερ, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι η σύγχρονη επιστήμη δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει χρονικά τέτοιας κλίμακας φαινόμενα.





























































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW




































