Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνεργασία Εθνικής Τράπεζας με το Israel Advanced Technology Industries

Συνεργασία Εθνικής Τράπεζας με το Israel Advanced Technology Industries
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ολοκληρώθηκε, με ρεκόρ συμμετοχών και με τη βράβευση 10 προτάσεων, ο διαγωνισμός «Καινοτομίας & Τεχνολογίας», που διοργανώνει η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds για τη στήριξη και ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Στον φετινό Διαγωνισμό, που διεξήχθη για έκτη συνεχόμενη χρονιά, συμμετείχαν, μεμονωμένα ή σε ομάδες, 777 άτομα και υπεβλήθησαν 436 προτάσεις. Σημειώνεται ότι το 65% των συμμετεχόντων ήταν ηλικίας 18-35 ετών. Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από την Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με 8 Πανεπιστήμια.

Παράλληλα η Εθνική Τράπεζα, πέραν της συνεργασίας με πανεπιστημιακούς φορείς και μέσω στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς, παρέχει και mentoring και χρηματοδοτικά εργαλεία που προάγουν την καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.

Κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων (Αθήνα, 25 Μαΐου 2016), ανακοινώθηκε συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας με τον οργανισμό «Israel Advanced Technology Industries (IATI)», που προστίθεται στις ήδη από ετών συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς όπως οι Amazon, Grant Thornton, Microsoft, Watson Farley & Williams και Google. Η νέα συνεργασία της Εθνικής με τον οργανισμό «Israel Advanced Technology Industries (IATI)» αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στη δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας με το διεθνώς αναγνωρισμένο οικοσύστημα καινοτομίας του Ισραήλ.

O φορέας «Israel Advanced Technology Industries (IATI)» ξεχωρίζει παγκοσμίως ως ο οργανισμός με 600 περίπου μέλη, επιχειρηματίες, start-ups, θερμοκοιτίδες επιταχυντές ,κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, πολυεθνικές εταιρείες, τοπικά και διεθνή venture capital funds, ιδιώτες επενδυτές, εταιρείες μεταφοράς τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών, που υιοθετεί προσπάθειες έρευνας, ανάπτυξης και εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών στις βιομηχανίες της υψηλής τεχνολογίας και των βιολογικών επιστημών.

Η συνεργασία του IATI με την Εθνική Τράπεζα προάγει την επιχειρηματικότητα και θα δώσει στα συνεργαζόμενα μέλη τους την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε έρευνα και ανάπτυξη, σε υποστήριξη marketing, εξεύρεση χρηματοοικονομικών λύσεων και χρηματοδότηση μέσω από παγκόσμιας εμβέλειας venture capital funds και άλλους επενδυτές.
Η συνεργασία του προγράμματος ΝΒG Business Seeds με το ΙΑΤΙ ξεκινά τον επόμενο μήνα με τη διοργάνωση συναντήσεων με τις ομάδες του προγράμματος και των μεντόρων.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κύριος Νίκος Φίλης, που παρέστη στην εκδήλωση, σε χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η έρευνα και η καινοτομία δυστυχώς παραμένουν αποπαίδι και για αυτό χρειάζεται ένα νέο όραμα. Σε αυτή την κατεύθυνση, το δρόμο τον δείχνει ο σημερινός διαγωνισμός της Εθνικής Τράπεζας ο οποίος καθιστά σαφές ότι χρειάζεται μια νέα κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ πιστωτικού συστήματος και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Η σημερινή πετυχημένη διαγωνιστική πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας για την ανάδειξη και βράβευση αλλά και εν συνεχεία στήριξη καινοτόμων προτάσεων, συμπίπτει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία με τη σειρά της σηματοδοτεί μία νέα σελίδα για τη χώρα.

Οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν την πεποίθηση ότι πλησιάζουμε στο ξέφωτο της ανάπτυξης που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η οικονομία και η χώρα. Αξίζει να αναφερθούμε στο ότι η πρόσφατη θετική απόφαση για την Ελλάδα συμπίπτει με τη σημερινή πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας. Η Ελλάδα επιδιώκει και υλοποιεί πολιτική ανοιχτών οριζόντων και συνεργασιών και για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και το πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας.

Συγχαίρω την Εθνική Τράπεζα για την επιμονή της να ενισχύει τις επιχειρήσεις που ακολουθούν το δρόμο της καινοτομίας και καλώ τη Διοίκηση να σκέφτεται με λιγότερο τραπεζικά κριτήρια όταν πρόκειται για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματιών. Η σημερινή γενιά παρά την κρίση και τα συνακόλουθά της, δεν το βάζει κάτω, προσπαθεί, δημιουργεί και είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της πατρίδας».

Η πρέσβειρα του Ισραήλ κυρία Ιρίτ Μπέν ‘Αμπα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

«Στο Ισραήλ δραστηριοποιούνται 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις και 300 πολυεθνικές, οι περισσότερες εκ των οποίων επικεντρώνονται στην έρευνα και ανάπτυξη. Υπήρξαν επενδύσεις αξίας 8.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιχειρηματικά κεφάλαια το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 69% σε σχέση με το 2014.

Το Ισραήλ κατέχει την 1η θέση στον κόσμο σε επενδύσεις σε επιχειρηματικά κεφάλαια κατά κεφαλήν – 423 δολάρια ενώ στις ΗΠΑ είναι 182 δολάρια. Οι Ισραηλινοί καθοδηγητές-μέντορες, θα παρέχουν αφιλοκερδώς υποστήριξη σε εταιρείες που θα επιλέξουν μεταξύ των καλύτερων εταιρειών στο πρόγραμμα Business Seed της Εθνικής Τράπεζας.

Το πρόγραμμα καθοδήγησης αποτελεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό προστιθέμενων αξιών. Του μεγάλου ταλέντου που υπάρχει στην Ελλάδα αφενός και της Ισραηλινής εμπειρίας αφετέρου. Σε κυβερνητικό επίπεδο, η συνεργασία στην καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα γίνεται στο πλαίσιο Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψαν οι Πρωθυπουργοί του Ισραήλ και της Ελλάδας Μπενιαμίν Νετανιάχου και Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια του Διακυβερνητικού Συμβουλίου στο Ισραήλ, τον Ιανουάριο».

Η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κυρία Λούκα Τ. Κατσέλη, μεταξύ άλλων τόνισε ότι:

«Για την Εθνική Τράπεζα, η στήριξη της καινοτόμου εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, αποτελεί στρατηγική επιλογή. Επιλογή που εδράζεται στη ανάγκη που έχει η χώρα μας να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο και να προωθήσει τον απαραίτητο τεχνολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Η καινοτομία και η εξωστρέφεια είναι δύο συντελεστές που δίνουν προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις και δημιουργούν ευκαιρίες που προσελκύουν επενδύσεις, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και βοηθούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία, άλλωστε, βρίσκονται στον πυρήνα των αλλαγών που βιώνει και ο ίδιος ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Η μετάβαση σε ένα νέο ψηφιακό τραπεζικό τοπίο είναι θέμα λίγων ετών.

Η ζήτηση, τα επόμενα χρόνια θα προέρχεται εξ’ ολοκλήρου από μία πελατειακή βάση πλήρως εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες, που θα επιζητά ταχύτητα στην πληροφόρηση και εξυπηρέτηση, χαμηλό κόστος και ασφάλεια στις συναλλαγές. Με αυξανόμενη χρήση online πλατφορμών, κινητών τηλεφώνων ακόμη και μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη διενέργεια και διεκπεραίωση τραπεζικών συναλλαγών.

Η μετάβαση, επομένως, στο νέο ψηφιακό τραπεζικό τοπίο, προϋποθέτει επένδυση στις Νέες Τεχνολογίες και την Καινοτομία, τόσο για την ανάπτυξη και την προσφορά νέων προϊόντων και υπηρεσιών, όσο και για την ενδοεπιχειρησιακή οργάνωση και λειτουργία της ψηφιακής τράπεζας. Προϋποθέτει ακόμη εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων και των στελεχών, απλοποίηση διαδικασιών, εξάλειψη καθυστερήσεων στη λήψη αποφάσεων, χρήση της ψηφιακής υπογραφής και μια σειρά άλλων οργανωτικών βελτιώσεων και απλοποιήσεων.

Για την Εθνική Τράπεζα η μεγάλη πρόκληση που ανοίγει μπροστά μας με σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον αποτελεί στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί και να αποτελέσει το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα στο νέο τραπεζικό τοπίο».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κύριος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

«Φέτος γιορτάζουμε τα 175 μας χρόνια σαν τράπεζα. Αυτό για εμάς αποτελεί έμπνευση. Για να είναι κανείς σταθερά μπροστά, και να είναι επίκαιρος για την οικονομία και την κοινωνία συνεχώς και με διάρκεια στο χρόνο, οφείλει να κοιτάει μπροστά, και να υποστηρίζει προσπάθειες που χτίζουν ένα πιο πρωτοποριακό, δυνατό και δυναμικό μέλλον.

Στη διάρκεια της ιστορίας μας, αυτό είναι που έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε. Και σε αυτή τη συγκυρία, πιστεύουμε πως η υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας είναι απαραίτητο συστατικό και μάλιστα κινητήρια δύναμη στην επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά από τα απαραίτητα συστατικά για την άνθιση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Υπάρχουν όμως και πολλοί τομείς που οφείλουμε να βελτιώσουμε, αν θέλουμε να δούμε πραγματικά οι καλές και υποσχόμενες ιδέες να μεταφράζονται σε επιτυχημένες επιχειρήσεις, χωρίς εμπόδια. Σύμφωνα με το Global Innovation Index 2015 (των Πανεπιστημίου Cornell και INSEAD και του World Intellectual Property Organization), η Ελλάδα καταλαμβάνει την 45η θέση στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας (ανάμεσα σε 141 χώρες).

Έχει ενδιαφέρον ότι βρισκόμαστε σε συγκριτικά καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό μας και την έρευνα (28η θέση). Καταλαμβάνουμε την 6η θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη 12η σε αποφοίτους μηχανικής και επιστημών, καθώς και υψηλή θέση στην παραγωγή επιστημονικών και τεχνικών δημοσιεύσεων (22η θέση).

Συνεπώς, διαθέτουμε τη βασική πρώτη ύλη για τη δημιουργία της καινοτομίας: εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Υστερούμε, όμως, σημαντικά σε εξελιγμένη επιχειρηματικότητα (business sophistication), όπου βρισκόμαστε στην 90η θέση. Και μία ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία της χώρας μας, που αποκαλύπτεται στο Global Innovation Index, είναι η διασύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με τις επιχειρήσεις, όπου καταλαμβάνουμε μόλις την 108η θέση.

Σε αυτές ακριβώς τις προκλήσεις έρχεται να συνεισφέρει έμπρακτα ο Διαγωνισμός «Καινοτομίας & Τεχνολογίας», της Εθνικής Τράπεζας τα τελευταία 6 χρόνια. Δημιουργώντας την πλατφόρμα, τις ευκαιρίες και τις προϋποθέσεις για τη διασύνδεση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και νέων επαγγελματιών και τη δυναμική υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Αυτό που χρειάζεται να ενδυναμώσουμε είναι η ικανότητά μας να μετατρέψουμε τις καινοτόμες ιδέες σε βιώσιμες επιχειρήσεις, με γερές προοπτικές ανάπτυξης. Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, κρατώντας τα νέα ταλέντα στη χώρα, και θα ενισχύσουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα την οικονομία μας.

Όραμά μας μέσα από το Διαγωνισμό «Καινοτομίας & Τεχνολογίας», και το Πρόγραμμα NBG Business Seeds, είναι να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματιών, νέων επιχειρήσεων που έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα περισσότερο από ποτέ. Να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε ενεργά άτομα και νεοφυείς επιχειρήσεις να βγουν στην αγορά με φρέσκες ιδέες, συνεισφέροντας έτσι σε μια πιο καινοτόμο και σαφώς πιο ανταγωνιστική Ελληνική Οικονομία. Από την έναρξη του θεσμού του Διαγωνισμού, 3.827 νέοι άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό υποβάλλοντας περισσότερες από 2.200 προτάσεις. Πολλοί από αυτούς έχουν δει τις ιδέες τους να παίρνουν σάρκα και οστά, όλοι όμως έχουν κερδίσει μέσα από την εμπειρία αυτή πολύτιμα εφόδια και γνώσεις για να συνεχίσουν την προσπάθειά τους με περισσότερα εχέγγυα επιτυχίας.

Με το πρόγραμμα NBG Business Seeds, με αρχικό κεφάλαιο 15 εκατομμύρια ευρώ, στηρίζουμε, μέσω δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα δυναμικών και εξωστρεφών νεοφυών αλλά και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ουσιαστικά καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες στα τρία βασικά στάδιά τους: δημιουργία, πρώτα βήματα, ωρίμανση και εξωστρέφεια. Στα δύο χρόνια από την ανακοίνωση του NBG Business Seeds (2014), στο πρόγραμμα συμμετέχουν 20 εταιρείες και έχουν ήδη διατεθεί συνολικά 4,6 εκατομμύρια Ευρώ. Σαν Εθνική Τράπεζα, είμαστε έτοιμοι, και αυτό είναι ένα κάλεσμα, να χρηματοδοτήσουμε επιχειρήσεις, νέες ιδέες, να υποστηρίξουμε το νέο κύμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων νέας νοοτροπία και με εξαγωγικό χαρακτήρα».

Η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας κυρία Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου ανέφερε ότι: «Η περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας με το διεθνώς αναγνωρισμένο οικοσύστημα καινοτομίας του Ισραήλ. Σε διεθνές επίπεδο, τα Οικοσύστηματα τεχνολογικών startups αποτελούν κοιτίδες αλματώδους ανάπτυξης.

Με τη συνεργασία της Εθνικής με το Israel Advanced Technology Industries (IATI), θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους η ευκαιρία όχι μόνο να μάθουν από επιτυχημένες ατομικές προσπάθειες αλλά να έχουν πρόσβαση σε έρευνα και ανάπτυξη, σε υποστήριξη marketing, εξεύρεση χρηματοοικονομικών λύσεων και χρηματοδότηση μέσω venture capital funds παγκόσμιας εμβέλειας και άλλους επενδυτές. Το NBG Business Seeds, εξελίχθηκε στα 6 έτη λειτουργίας του σε πλήρες πρόγραμμα στήριξης νέας επιχειρηματικότητας στο οποίο περιλαμβάνεται σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων».

Στους νικητές του 6ου διαγωνισμού «Καινοτομίας & Τεχνολογίας», που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα, απονεμήθηκαν δέκα βραβεία:
• Το πρώτο χρηματικό βραβείο 20.000€ στον Μάριο Παπαδόπουλο για την πρότασή του με τίτλο «Wifins»
• Το δεύτερο χρηματικό βραβείο 10.000€ στον Κωνσταντίνο Συνοδινό για την πρότασή του με τίτλο «ChampionsID».
• Το τρίτο χρηματικό βραβείο 6.000€ στoν Εμμανουήλ Τσικανδυλάκη για την πρότασή του με τίτλο «Sunnyclist».
• Το τέταρτο χρηματικό βραβείο 4.000€ στην ομάδα των Βασιλικής Μπικιά, Δέσποινας – Αναστασίας Ευθυμιάδου, Δημήτριου Ιακωβάκη, Κωνσταντίνου Μαυροδή και Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη για την πρότασή τους με τίτλο «Prognosis».

Απονεμήθηκαν επίσης έξι πέμπτα χρηματικά βραβεία, 1.500€ έκαστο στους:

• Ομάδα των Νίκου Αργύρη, Χρήστου Πατερίτσα και Θεοφάνη Χαραλάμπους με τίτλο «Booksecrets».
• Σάββα Αργυρόπουλο για την πρότασή του με τίτλο «Streamowl».

• Ομάδα των Βασίλη Γερμανόπουλου, Θανάση Χαϊκάλη, Κώστα Χαϊκάλη για την πρότασή τους με τίτλο «WarRates».
• Γιώργο Μητραλέξη για την πρόταση του με τίτλο «Smartfield».
• Λάμπρο Μουσελίμη για την πρότασή του με τίτλο «Trustporter».
• Ομάδα των Ανάργυρου Στεργίου, Νικόλαου Νανά, Γεώργιου Σκιαδόπουλου, Χριστόφορου Δημητριάδη και Χριστόφορου Βαρακλιώτη για την πρόταση τους με τίτλο «Noodio».

Επιπλέον, δόθηκαν έπαινοι στους συμμετέχοντες των οποίων οι προτάσεις προκρίθηκαν στη Β’ Φάση χωρίς να προκριθούν στη Γ’ Φάση.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού www.nbg.gr/ibank/innovation καθώς επίσης και στη σελίδα του Facebook www.facebook.com/ibanknbg, όλες οι λεπτομέρειες του έβδομου Διαγωνισμού «Καινοτομίας & Τεχνολογίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά

Νετανιάχου: «Τόσο γρήγορα ξεχάσατε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου;»

Ελευθεροτεκτονισμός: Ο Εμμανουήλ Γερακιός ανακοίνωσε τη συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ και στον Σκωτικό Τύπο

Το Ισραήλ θέλει να αγοράσει λιμάνι στην ελεύθερη Κύπρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr