Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γ. Παπαθανασίου: «Ψήφος εμπιστοσύνης στην εθνική οικονομία, η επένδυση των ΕΛΠΕ στη Κοζάνη»

Γ. Παπαθανασίου: «Ψήφος εμπιστοσύνης στην εθνική οικονομία, η επένδυση των ΕΛΠΕ στη Κοζάνη»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά για την ελληνική οικονομία, συνιστά η απόφαση του Ομίλου ΕΛΠΕ να προχωρήσει στη δημιουργία του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 204 MW, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, η «εμβληματική» αυτή επένδυση καταδεικνύει ότι οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν πρόσφατα στη χώρα μας για τη διευκόλυνση της «πράσινης» ενέργειας -και οι οποίες συνεχίζονται- αρχίζουν ήδη να αποδίδουν καρπούς.

«Από την πρώτη στιγμή συνταχθήκαμε με την βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης να ηγηθεί των εξελίξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

»Στην ίδια κατεύθυνση, επικροτούμε το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που περιλαμβάνει φιλόδοξους αλλά εφικτούς στόχους και μεταρρυθμίσεις που κάνουν την οικονομία πιο πράσινη, αλλά και πιο ανταγωνιστική, δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, η συμφωνία εξαγοράς ανάμεσα στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και την juwi Hellas, κάνει άμεσα ορατό τον βραχυπρόθεσμο στόχο που είχε τεθεί για 300 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ, ενώ σηματοδοτεί την βούληση του μεγαλύτερου ενεργειακού Ομίλου της χώρας να μετεξελιχθεί, για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Υλοποιούμε με προσήλωση -ως νέα Διοίκηση- τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό, σε όλες τις εγκαταστάσεις και δραστηριότητές μας.

»Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με συνεχείς επενδύσεις, έγκαιρο προγραμματισμό, ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, σαφείς στόχους και αποτελεσματικές δράσεις, θα συνεχίσει να συμβάλει καθοριστικά στο εθνικό εγχείρημα για Βιώσιμη Ανάπτυξη.

»Παράλληλα, ως κορυφαίος ενεργειακός Όμιλος της χώρας, θα διεκδικήσει τον ρόλο που της αναλογεί στις μελλοντικές εξελίξεις του κλάδου», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας.

Γ. Αλεξόπουλος: «Μεσοπρόθεσμος στόχος τα 600 MW από ΑΠΕ, έως το 2025»

«Το έργο της Κοζάνης, είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής μας για ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ», επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΠΕ και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, κατά την παρουσίαση που έκανε στη τελετή υπογραφής της σύμβασης με την juwi Hellas, για τη κατασκευή του μεγαλύτερου έργου ΑΠΕ στην Ελλάδα και 4ου μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη.

Όπως είπε ο κ. Αλεξόπουλος, το έργο βρίσκεται στην καρδιά της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, ανάμεσα στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, και έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση άνω των 4.000 στρεμμάτων.

Είναι ένα έργο μεγάλης κλίμακας, 204 μεγαβάτ, ενώ η ετήσια παραγωγή θα ξεπεράσει τις 300 γιγαβατώρες.

Στις νέες εγκαταστάσεις θα διερευνηθεί μια σειρά εφαρμογών τεχνολογικής καινοτομίας, όπως πλαίσια υψηλής απόδοσης διπλής όψης, συστήματα παρακολούθησης του ηλίου -τα λεγόμενα trackers- εφαρμογές ηλεκτρονικής παρακολούθησης και πρόβλεψης της παραγωγής, καθώς και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Υπογράμμισε δε, με έμφαση, το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, καθώς η τιμή αναφοράς του έργου είναι κάτω από 58 ευρώ τη μεγαβατώρα, με την μεσοσταθμική οριακή τιμή του συστήματος να φτάνει τα 64 ευρώ το 2019.

«Δηλαδή, αυτό το έργο δεν θα επιδοτείται από την αγορά και τον καταναλωτή, αντιθέτως θα επιδοτεί άλλα έργα Ανανεώσιμων, με υψηλότερες τιμές αναφοράς», πρόσθεσε ο κ. Αλεξόπουλος.

Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο πάρκο θα επιτύχει μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου κατά 10% περίπου, συνεισφέροντας σημαντικά στην επίτευξη του στόχου για περιορισμό των εκπομπών κατά 50% έως το 2030.

«Είμαστε μια μεγάλη Εταιρεία, άρα η δραστηριότητά μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπει να είναι σημαντική.

»Έχουμε θέσει έναν μεσοπρόθεσμο στόχο 600 MW ως το 2025.

»Αυτή τη στιγμή, διαθέτουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 1.000 MW – φωτοβολταϊκών, αιολικών και βιομάζας – σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

»Ο στόχος μας θα επιτευχθεί με έναν συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης, δηλαδή ανάπτυξης του δικού μας χαρτοφυλακίου έργων, αλλά και κάποιων στοχευμένων εξαγορών», κατέληξε στην παρουσίαση που έκανε ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων της ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Ελλάδα-ΗΑΕ: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο τραπέζι Μητσοτάκη και του υπουργού Βιομηχανίας των Εμιράτων

Γιώργος Τσίπρας: Η βίαιη απολιγνιτοποίηση ήταν πολιτική, εντελώς ερασιτεχνική και στην ουσία σκόπιμη για κάποια συμφέροντα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σημαντική πτώση των τιμολογίων για τον Μάρτιο

Η Κίνα ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr