Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ: Η Ελλάδα αποκτά το δικό της Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων

ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ: Η Ελλάδα αποκτά το δικό της Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τους πρώτους καρπούς του αποδίδει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη προ λίγων μηνών ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με την ίδρυση του πρώτου Ενεργειακού Κέντρου Ικανοτήτων (Energy Competence Center) στη χώρα μας.

Το Ενεργειακό Κέντρο, που έλαβε την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας την Παρασκευή 9/7, θα δημιουργηθεί ως εταιρεία τεχνοβλαστός (spin-off) με σκοπό την αξιοποίηση σχετικών ερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνογνωσίας που παρήχθησαν από Πανεπιστήμια ή άλλους Δημόσιους Οργανισμούς Παραγωγής Γνώσης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα αποτελέσει μια σύμπραξη φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία θα έχει ως στόχο:

– να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας στο πεδίο της Ενέργειας και του περιβάλλοντος.

– να εμβαθύνει τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την επιχειρηματικότητα και να απαντήσει στην ανάγκη για υλοποίηση σημαντικών έργων και επενδύσεων σε ερευνητικές υποδομές μεγάλης κλίμακας.

Πρόκειται για ένα συνεργατικό σχηματισμό (cluster) με τη συμμετοχή 12 φορέων μεταξύ αυτών είναι και η ΔΕΠΑ Εμπορίας, που θα ενθαρρύνει την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας και θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων και στην κατάρτιση στελεχών σε κρίσιμους τομείς όπως, Κεντρική Παραγωγή Ενέργειας στη Μεταλιγνιτική Εποχή, Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Αποκεντρωμένη παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, Παραγωγή Εξοικονόμηση και Αποθήκευση Ενέργειας, Έξυπνες Πόλεις και κοινότητες, Βιώσιμη ανάπτυξη, Περιβάλλον, Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής υγρών καυσίμων (φυσικό αέριο, υδρογόνο κ.α.).

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δώσει στους ερευνητές πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της και τον εγκαταστάσεις και τεχνογνωσία υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει, συνεισφέροντας έτσι στην εφαρμοσμένη έρευνα, αλλά και στην εκπαίδευση των νέων μηχανικών στην πραγματική λειτουργία μιας σύγχρονης ενεργειακής επιχείρησης.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς «Το υπό σύσταση Κέντρο, στο οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους, έλαβε την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και στη χρηματοδότησή του θα συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

»Η εξασφάλιση καθαρής και οικονομικής ενέργειας είναι το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας, αλλά και βασική προϋπόθεση για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.

»Για να το πετύχουμε χρειάζεται η συνεργασία όλων μας, επιχειρήσεων, πολιτείας, πανεπιστημίων.

»Σε αυτή τη μεγάλη και συλλογική προσπάθεια έρχεται να συμβάλλει το νέο Ενεργειακό Κέντρο παράγοντας και διαχέοντας τεχνολογία, γνώση και εμπειρία. Καλή μας αρχή!».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Ελλάδα-ΗΑΕ: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο τραπέζι Μητσοτάκη και του υπουργού Βιομηχανίας των Εμιράτων

Γιώργος Τσίπρας: Η βίαιη απολιγνιτοποίηση ήταν πολιτική, εντελώς ερασιτεχνική και στην ουσία σκόπιμη για κάποια συμφέροντα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σημαντική πτώση των τιμολογίων για τον Μάρτιο

Η Κίνα ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr