Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Εύη Σιμοπούλου
Δημοσιογράφος

ΔΕΗ: Ο μεγαλύτερος ενεργειακός παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη μετά την εξαγορά της Εnel Ρουμανίας

ΔΕΗ: Ο μεγαλύτερος ενεργειακός παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη μετά την εξαγορά της Εnel Ρουμανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΕΗ, Ενέργεια,

Η ΔΕΗ προέβη σε ανακοίνωση το πρωί της Πέμπτης (09/03) της συμφωνίας που έκανε για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της μεγαλύτερης επιχείρησης κοινής ωφέλειας της Ιταλίας, Enel.

Η ΔΕΗ έχει συνάψει δεσμευτική συμφωνία με την Enel S.p.A. όλων των μετοχικών επενδύσεων που κατέχει ο όμιλος Enel στη Ρουμανία έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους 1,26 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, που αντιστοιχεί σε περίπου 1,90 δισ. ευρώ στο 100% της εταιρικής αξίας.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Οι δραστηριότητες της Enel Romania περιλαμβάνουν:

*Δίκτυο διανομής πάνω από 130.000 χλμ., που διανέμει περίπου 16 TWh στις περιοχές Βουκουρεστίου, Banat -όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της χώρας- και στην τουριστική περιοχή Dobrogea.

*Σημαντικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, 534MW ΑΠΕ εν λειτουργία: 8 αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 499MW και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 36 MW και 5,4GW έργα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

*Τις εταιρείες προμήθειας Enel Energie Muntenia και Enel Energie, με 3,2 εκατ. πελάτες και πωλήσεις 11 TWh. Επίσης, την Enel-X, εταιρεία υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως η ανάπτυξη δικτύου ηλεκτροκίνησης, υπηρεσιών συντήρησης και κ.ά.

Στρατηγικής σημασίας για τη ΔΕΗ η εξαγορά

Αυτή η εξαγορά αποτελεί την πρώτη σημαντική επέκταση της ΔΕΗ στο εξωτερικό καθώς θεωρήθηκε πως είναι στρατηγικής σημασίας για την εταιρία η ανάπτυξη ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  αλλά και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας που «κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά».

Η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων, εκ των οποίων €800 εκατομμύρια θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους €485 εκατ. και διάρκειας πέντε ετών από ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους €315 εκατ. από διεθνείς τράπεζες.

Η Citigroup Global Markets Europe AG, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η Milbank LLP, ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στο πλαίσιο της Εξαγοράς.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε:

«Η εξαγορά αυτή είναι απολύτως συνεπής με όσα είχαμε παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2021 στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου μας, το οποίο προέβλεπε τη διεθνή επέκτασή μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και συνεπώς οι δραστηριότητες της Enel στη Ρουμανία αποτελούν την ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη.

»Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουμε μια καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας με ελκυστική αποτίμηση, δρομολογώντας τη μετατροπή της ΔΕΗ σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

»Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η σημαντική εξέλιξη θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, με όφελος για τους πελάτες μας και με απώτερο αποτέλεσμα τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας».

«Με την εξαγορά της Enel Romania η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή και καθίσταται ο μεγαλύτερος παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη.

»Επίσης, αποκτά άμεση πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα το φθηνότερο κόστος παραγωγής.

»Ουσιαστικά διπλασιάζει την παραγωγή της από ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών).

»Αντιμετωπίζει τον ρυθμιστικό κίνδυνο από τους περιορισμούς που της επιβάλλονται στην Ελλάδα, όπου είναι υποχρεωμένη να μειώσει το μερίδιο αγοράς της. Με τον τρόπο αυτόν διατηρεί και αυξάνει το μέγεθός της.

»Τέλος, με την κίνηση αυτή υλοποιεί το επενδυτικό της σχέδιο, όπως μάλιστα είχε παρουσιαστεί στους επενδυτές πριν την επιτυχημένη Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου τον Νοέμβριο του 2021», αναφέρουν κύκλοι της ΔΕΗ.

S&P και Fitch: Ψήφο εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ για την εξαγορά της ENEL στη Ρουμανία

Οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s και Fitch, με σημειώματά τους δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη ΔΕΗ, με αφορμή την εξαγορά της ρουμανικής ENEL.

Αναλυτικότερα, η S&P, τοποθετεί την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ στη βαθμίδα BB-, με σταθερές προοπτικές (outlook), τονίζει τα εξής

-Η ενσωμάτωση της ρυθμιζόμενης δραστηριότητας (περίπου 50% επί του συνολικού EBITDA) και τα πλεονεκτήματα της σχετικής διασποράς ευνοούν και αναβαθμίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό την ανταγωνιστική θέση της ΔΕΗ

– Το ρίσκο να μην υλοποιηθεί άμεσα το πλάνο μιας τόσο σημαντικής εξαγοράς περιορίζεται μερικώς από το γεγονός ότι ο CEO της ΔΕΗ ήταν CEO της Enel Romania

– Σε ένα σύνθετο περιβάλλον η ΔΕΗ κατάφερε να αποκομίσει το 2022 αξιόλογες επιδόσεις και αναμένουμε η Enel Romania να προσθέσει σημαντική διασπορά στις δραστηριότητες

– Με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης, τα περιουσιακά στοιχεία της Ρουμανίας θα έχουν θετική επίδραση στο επιχειρηματικό προφίλ ρίσκου της ΔΕΗ

– Η συγκεκριμένη εξαγορά προσδίδει επιχειρηματική έκθεση και μόχλευση σε διαφορετικό μείγμα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, πρόσβαση σε ένα εξαιρετικά διευρυμένο χαρτοφυλάκιο οικιακών πελατών και ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε ένα διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να επιδράσει θετικά στο προφίλ κινδύνου τoυ ομίλου και ενδεχομένως να βελτιώσει τις δραστηριότητες διαχείρισης ενέργειας

– H εταιρεία διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, έχοντας ήδη εξασφαλίσει μακροπρόθεσμο δάνειο περίπου €500εκατ.

– Η διοικητική ομάδα της ΔΕΗ είναι σχετικά νέα και έχει ήδη δείξει έμπρακτα αποτελέσματα στη μείωση του ρίσκου από τις δραστηριότητες της εταιρείας, ιδίως όσον αφορά στη διαχείριση της σημαντικής μεταβλητότητας της ενεργειακής αγοράς,  τη διαχείριση των απαιτήσεων και στην επίτευξη των βασικών στόχων που τίθενται από το νέο ενεργειακό σχέδιο

– Οι δραστηριότητες του Δικτύου Διανομής (50% του EBITDA της Enel Romania) έχει διαχειρίσιμο ρίσκο καθώς εκτιμάτε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ρουμανίας δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από το αντίστοιχο ελληνικό. Αυτό προφανώς οφείλεται στην επαρκή και έγκαιρη ανάκτηση του μεγαλύτερου μέρους του κόστους και στις αναμενόμενες περαιτέρω βελτιώσεις στην επόμενη Ρουμανική ρυθμιστική περίοδο που αρχίζει το 2024.

Η Fitch, από την πλευρά της, τονίζει τα εξής:

– H αξιολόγηση της ΔΕΗ ‘b+’ Standalone Credit Profile (SCP),  με την εξαγορά της Enel Romania αντανακλά την ανθεκτικότητα στις επιδόσεις των ταμειακών ροών, που προκύπτουν και το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο για το 2022-2025. Το καθετοποιημένο παραγωγικό μοντέλο και η αυξανόμενη συνεισφορά από ΑΠΕ θα βοηθήσουν στη σταδιακή μείωση των κινδύνων από την μεταβλητότητα στη χονδρική αγορά και στις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και Ρουμανία

– Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως υπάρχει επαρκής χώρος για να αντιμετωπιστούν επιχειρηματικές προκλήσεις και προβλέπει πως δε θα ήταν απίθανο να προκύψει δυνητικά ακόμη και θετική αναβάθμιση του “Standalone Credit Profile” σε περίπτωση επίτευξης του επιχειρηματικού σχεδίου της Διοίκησης

– Η συναλλαγή θα επιταχύνει τη δυναμικότητα των ΑΠΕ και θα προσθέσει γεωγραφική διασπορά, ενισχύοντας τις πηγές των ρυθμιζόμενων και ημιρυθμιζόμενων ταμειακών ροών και κερδοφορίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Ελλάδα-ΗΑΕ: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο τραπέζι Μητσοτάκη και του υπουργού Βιομηχανίας των Εμιράτων

Η ΔΕΗ αγοράζει τον «ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ» – Πήρε το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Γιώργος Τσίπρας: Η βίαιη απολιγνιτοποίηση ήταν πολιτική, εντελώς ερασιτεχνική και στην ουσία σκόπιμη για κάποια συμφέροντα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σημαντική πτώση των τιμολογίων για τον Μάρτιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr