Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Αλχημείες” στα αποθεματικά από το ΕΤΕΑ για να πληρωθούν οι συντάξεις

“Αλχημείες” στα αποθεματικά από το ΕΤΕΑ για να πληρωθούν οι συντάξεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Χέρι στα αποθεματικά, σπάζοντας αυτή τη φορά 90 εκατ. ευρώ από τα κουρεμένα ομόλογα, έβαλε άλλη μία φορά η Διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), καθώς δεν είχε να πληρώσει τις συντάξεις του Μαρτίου.

Ανάλογη απόφαση, την οποία είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος, είχε πάρει πριν από δύο μήνες σπάζοντας ομόλογα 50 εκατ. ευρώ στην ονομαστική τους αξία, που σημαίνει σε χαμηλότερη τιμή από την αρχική τιμή κτήσης τους.

Η νέα ρευστοποίηση των 90 εκατ. ευρώ, που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα, έγινε σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή κτήσης και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 της πληρωμής συντάξεων Μαρτίου που ανέρχονται σε 280 εκατ. ευρώ για 1,1 εκατ. δικαιούχους επικουρικής σύνταξης. Δηλαδή, τα έσοδά του είναι 190 εκατ. και για τα άλλα 90 εκατ. που λείπουν από τις συντάξεις πουλάει τα κουρεμένα ομόλογα μισοτιμής.

Αν χρειαζόταν να ρευστοποιηθούν στο σύνολό τους τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ, επαρκούν μόνο για συντάξεις 3-4 μηνών. Αν υπολογιστούν και άλλες 135.000 συντάξεις που είναι σε λίστα αναμονής, τότε τα αποθεματικά θα μπορούσαν να συντηρήσουν το Ταμείο μέχρι το Μάιο.

Το ταμείο έχει κηρύξει άτυπα στάση πληρωμών, αφού πλέον μόνο με την πώληση των ομολόγων (δηλαδή της προίκας των σημερινών και κυρίως των μελλοντικών συνταξιούχων) είναι σε θέση να καταβάλει τις συντάξεις. Η διοίκηση του Ταμείου λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις με τον ισχυρισμό ότι τα αποθεματικά υπάρχουν για να πληρώνονται οι σημερινοί συνταξιούχοι, ενώ κατά κανόνα και διαχρονικά τα αποθεματικά είναι ο κουμπαράς για τις μελλοντικές συντάξεις. Αν συνεχιστεί η ίδια τακτική, τότε είναι ζήτημα λίγων μηνών μέχρι ο κουμπαράς των επικουρικών συντάξεων να μηδενιστεί τελείως.

Το ΕΤΕΑ έχει έλλειμμα 380 εκατ. ευρώ για το 2015, ενώ για το 2016 έχει κάνει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του για έλλειμμα άνω των 500 εκατ. ευρώ.Ακόμα δηλαδή και αν πουλήσει όλα τα αποθεματικά του και μηδενίσει το έλλειμμα του 2015  και του 2016 πάλι θα πρέπει να καταφύγει σε μειώσεις συντάξεων. Ο κίνδυνος να εξαερωθούν τα διαθέσιμα του Ταμείου, που προέρχονται από εισφορές εργαζομένων, είναι περισσότερο από βέβαιος.

Το Ταμείο έχει προτείνει ατύπως στο υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει σε απόφαση για μειώσεις που τις τοποθετεί στο 6-8% για όλους, από το πρώτο ευρώ. Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται οι περικοπές θα είναι κλιμακωτές με αφετηρία το 6 % με 8% από τα 150 ευρώ σύνταξης και πάνω, ενώ στις επικουρικές πάνω από τα 300 ευρώ οι μειώσεις θα φτάνουν στο 20%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές συντάξεων, εφάπαξ και επιδομάτων για την περίοδο 22 έως 26 Ιανουαρίου

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Θα καταβληθούν μια μέρα νωρίτερα

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές συντάξεων, επιδομάτων και εφάπαξ από 18 έως 22 Δεκεμβρίου

Οριστικό: 3% η αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024

Οι ληστείες και τα φιλοδωρήματα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr