Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Πρωταθλήτρια” στη μείωση αποδοχών η Ελλάδα

“Πρωταθλήτρια” στη μείωση αποδοχών η Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εργασία, Ευρωζώνη, Θέσεις Εργασίας,

Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα, καθώς εμφανίζει τη μεγαλύτερη σωρευτική μείωση αποδοχών, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες εντάχθηκαν σε πρόγραμμα διεθνούς οικονομικής βοήθειας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα προκύπτει από τη σημερινή, εβδομαδιαία ανάλυση της Alpha Bank, η οποία θέτει στο επίκεντρο την πορεία της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η καθίζηση των αμοιβών στις υπόλοιπες χώρες δεν έλαβε τις διαστάσεις που έλαβε στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, η Ιρλανδία αναμένεται να επανέλθει το 2017 στο προ-κρίσης επίπεδο αμοιβών.

Στη χώρας μας, αντίθετα, η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης στον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, και η δημοσιονομική προσαρμογή στο σκέλος των δαπανών στο δημόσιο τομέα, στην περίοδο 2009 – 2016, επέφεραν σημαντική μείωση στην αναλογία των εργαζομένων που ανήκουν σε εισοδηματικά κλιμάκια άνω των 1.100 ευρώ μηνιαίως.

Εκτός από την εσωτερική υποτίμηση, προσθέτει η Alpha Bank, την εξέλιξη αυτή προκάλεσε και η αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης έναντι εκείνων της πλήρους απασχόλησης στην καθοδική φάση της ανεργίας από το Φθινόπωρο του 2013 και μετά.

Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αυξήθηκαν έντονα στις εισοδηματικές κατηγορίες 800-1.100 ευρώ και μειώθηκαν σε όλες τις κατηγορίες από 1.100 και πάνω.

Η αναλογική μείωσή τους μάλιστα, σε αυτήν την περιοχή είναι υψηλότερη από ό,τι για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και συνδέεται με τις ισχυρές οριζόντιες περικοπές στη διάρκεια κυρίως του πρώτου προγράμματος προσαρμογής.

Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, σπεύδει να επισημάνει η τράπεζα, ήταν η αύξηση της αναλογίας των ατόμων που αμείβονται με λιγότερα από το 60% του διάμεσου ισοδύναμου διαθεσίμου εισοδήματος στο σύνολο των νοικοκυριών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΒ: Ζητούνται εργαζόμενοι στον ελληνικό τουρισμό- «Ποιος θα στρώσει τα κρεβάτια των επισκεπτών;»

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9,2% η ανεργία στην Ελλάδα

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για το «σκλαβοπάζαρο με φτηνούς μετανάστες εργάτες»

Ευρώ: 25 χρόνια επιτυχίας και γκρίνιας

Έρευνα: Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από τους άλλους εργαζόμενους της Ε.Ε.

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr