Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι προτείνει η ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων από πολίτες-επιχειρήσεις

Τι προτείνει η ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων από πολίτες-επιχειρήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Υπέρ της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων τάχθηκε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, στην ομιλία που έκανε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

“Πρέπει να σκεφτούμε ακόμα και ένα κομμάτι που λέγεται εξυπηρέτηση του πολίτη, γιατί και αυτό βοηθάει τη συμμόρφωση. Πολλές φορές η συμμόρφωση είναι δύσκολη για αυτόν που θέλει να συμμορφώνεται”, είπε, προσθέτοντας:

“Σε δύο γραμμές να πω και μια ιδέα που δεν είναι πολύ ώριμη ακόμα, αλλά μιας που βρισκόμαστε σε ένα χώρο ανταλλαγής σκέψεων εγώ θα την πω. Μιλάμε για ηλεκτρονική τιμολόγηση. Πρέπει να την προχωρήσουμε;

“Κατά τη γνώμη μου είναι μισή η σκέψη αυτή αν δεν συνδυαστεί και με την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων. Η πληροφορία πρέπει να παράγεται μια φορά και όχι τρείς και τέσσερις, όπως παράγεται σήμερα.

Να απλοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία για τον πολίτη, ακόμα και για τη μικρή και για τη μεσαία επιχείρηση, για να αισθανθεί ότι κερδίζει από τη συμμόρφωση σε χρόνο και σε χρήμα και κερδίζουμε και εμείς”.

Ο κ. Πιτσιλής είπε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά στην ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με άλλες χώρες.

“Έχουμε αξιολογηθεί από τον ΟΟΣΑ ως μία largely compliant χώρα (χώρα που έχει συμμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό), μαζί με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Δανία και οι υπηρεσίες μας δουλεύουν εντατικά την περίοδο αυτή στην αξιοποίηση των πληροφοριών που έρχονται”, είπε.

Η πρόκληση, τόνισε, είναι να αναπτύξουμε πολύ γρήγορα την τεχνογνωσία για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πληροφορία.

“Αυτό λοιπόν απαιτεί μια τεράστια επένδυση και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομές. Μέχρι τώρα έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για αυτό.

“Ήδη προχωρά η επιπλέον πρόσληψη 100 στελεχών πληροφορικής αλλά πρέπει να σκεφτούμε ακόμα ευρύτερα για αυτό διότι οι εξελίξεις θα μας προλάβουν, εάν εμείς δεν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε. Είναι ένα από το πράγματα που μας απασχολεί πολύ.

“Στην Α.Α.Δ.Ε. έχουμε φτιάξει και στρατηγική πληροφορικής για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε, θα χρειαστεί όμως η σημαντική μας ενίσχυση σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό”.

Ο κ. Πιτσιλής είπε ότι θεωρεί πως έχουν γίνει βήματα στην οικοδόμηση μίας σχέσης εμπιστοσύνης του πολίτη με τη φορολογική διοίκηση.

Νομίζω έχουν γίνει βήματα σε αυτό το κομμάτι. “Έχουμε μια Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών που δουλεύει, η οποία πλέον εξετάζει πάνω από το 90% των υποθέσεων, η οποία δημοσιεύει τις αποφάσεις της, και αυτό ξέρετε δεν είναι πολύ συχνό σε ευρωπαϊκές φορολογικές διοικήσεις, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν το σκεπτικό μας και προσπαθούμε και με τις εγκυκλίους μας να απλοποιούμε, όσο περνάει από το χέρι μας, και τις διαδικασίες”.

“Χαρακτηριστικά, θα έλεγα επίσης, της αύξησης της αξιοπιστίας μας είναι και τα αποτελέσματα της οικειοθελούς συμμόρφωσης”, είπε, σημειώνοντας ότι η τελευταία διάταξη απέφερε περίπου 800 εκατ. ευρώ, τα οποία βεβαιώθηκαν και έχει εισπραχτεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από αυτά.

“Ενδιαφέρον δε είναι ότι πάνω από τα μισά από αυτά φαίνεται να μην προήλθαν από ελέγχους, από εντολές ελέγχων, αλλά από φορολογούμενους οι οποίοι οικειοθελώς ήρθαν και πλήρωσαν”, πρόσθεσε.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ τόνισε ότι δεν αρκεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά πρέπει να υπάρξει και μία κουλτούρα στους φορολογούμενους.

“Ναι, πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των φορολογικών συντελεστών, της φορολογικής πίεσης, συμφωνώ, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Oυσιαστικά πρέπει να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα.

“Να φύγουμε από την κουλτούρα της αυτοδικίας, του δεν πληρώνω, φεύγω, κρύβομαι, μεταφέρω πλασματικά την έδρα μου γιατί οι φόροι είναι δυσβάστακτοι και να πάμε στην κουλτούρα της λογοδοσίας, ότι πληρώνω αυτά που μου αναλογούν και απαιτώ αυτά να χρησιμοποιούνται με σωστό και διαφανή τρόπο”, είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΟΠΑΠ Forward: 13 νέες εταιρείες και βράβευση των επιχειρήσεων που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους

Ποιοι φορολογούμενοι δεν θα αναγκαστούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις

Κασσελάκης: Επίθεση στη Δικαιοσύνη για στοχοποίηση του και μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023

ΑΑΔΕ: Προσοχή σε παραπλανητικά μηνύματα SMS υποκλοπής στοιχείων σε βάρος πολιτών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr