Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο χαστούκι σε Τουρκία από Standard & Poor’s: Τους ρίχνει στα «σκουπίδια»

Νέο χαστούκι σε Τουρκία από Standard & Poor’s: Τους ρίχνει στα «σκουπίδια»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε μία απροσδόκητη κίνηση, ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε εκ νέου την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, επικαλούμενος τις εντεινόμενες ανησυχίες για το ξεπούλημα της λίρας και την άνοδο του πληθωρισμού.

Το αξιόχρεο της γειτονικής χώρας υποχωρεί έτσι ακόμη βαθύτερα σε επίπεδα «junk» (σκουπιδιού), γεγονός που πυροδοτεί έντονο εκνευρισμό στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και εντείνει τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να λάβει μέτρα για την τιθάσευση του πληθωρισμού- κόντρα στις απαιτήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο S&P υποβάθμισε την βαθμολογία του στο «ΒΒ-/B» από «ΒB/B», με την απόφαση να έρχεται εκτός των προγραμματισμένων αναθεωρήσεων για την τουρκική οικονομία.

«Η κίνησή μας αντανακλά τις ανησυχίες για την επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού και την μακροπρόθεσμη υποτίμηση της λίρας και ευρύτερα τη μεταβλητότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο αμερικανικός οίκος, κάνοντας επίσης λόγο για αισθητή επιδείνωση της εξωτερικής θέσης της Τουρκίας και εντεινόμενες πιέσεις στον υπερχρεωμένο ιδιωτικό τομέα.

Αν και ο οίκος αξιολογεί την προοπτική ως «σταθερή», δεν αποκλείει νέα υποβάθμιση, εάν οι αδυναμίες του ιδιωτικού τομέα ενταθούν ή εάν οι συνθήκες για το νόμισμα επιδεινωθούν περαιτέρω.

Από την άλλη θα μπορούσαν οι προοπτικές να βελτιωθούν εάν η κεντρική τράπεζα επιτύχει το στόχο για μείωση του πληθωρισμού, που σήμερα υπερβαίνει το 10%, στο 5%.

Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση του S&P για το αξιόχρεο της Τουρκίας είναι στις 17 Αυγούστου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr