Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανός οικονομολόγος: Εάν «βυθιστεί» η Ιταλία θα καταστραφεί το ευρώ

Γερμανός οικονομολόγος: Εάν «βυθιστεί» η Ιταλία θα καταστραφεί το ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μία κρίση στην Ιταλία θα κάνει την αντίστοιχη στην Ελλάδα να μοιάζει με «παιχνίδι», εκτιμά ο Μάρσελ Φράτσερ επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου DIW, σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό, WirtschaftsWoche.

Η πρώτη ερώτηση που δέχεται ο Γερμανός οικονομολόγος αφορά την πολιτική της ΕΚΤ, η οποία όπως όλα δείχνουν λειτουργεί, αλλά το Βερολίνο εξακολουθεί να της ασκεί σκληρή κριτική.

Σύμφωνα με τον Φράτσερ «υπάρχει διαφωνία σχετικά με τη σωστή πολιτική των κεντρικών τραπεζών σε όλη την Ευρώπη. Η ΕΚΤ απλά τραβά περισσότερο την προσοχή.

Στη Νότια Ευρώπη, ελπίζουμε ότι η ΕΚΤ θα κάνει ακόμα περισσότερα, θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τις χώρες που επλήγησαν από την κρίση, θα μεταχειριστεί τις τράπεζες πιο επιεικώς.

Στη Γερμανία, ωστόσο, πιστεύεται συχνά ότι η ΕΚΤ ενδιαφέρεται κυρίως για τον Νότο – και εν τω μεταξύ καταστρέφει την αποταμίευση μέσω της πολιτικής μηδενικού επιτοκίου της. Αυτό θα πρέπει να μας δώσει τροφή για σκέψη».

Ο επικεφαλής του DIW δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως άστοχη την κριτική που ασκείται στη Γερμανία ενάντια στην ΕΚΤ.
Όπως υπογραμμίζει η Ευρωζώνη είναι μία ανομοιογενής περιοχή, με αποκλίσεις οικονομικής δύναμης μεταξύ των κρατών – μελών της.

Οικονομίες όπως αυτή της Ιταλίας έχουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες από αυτή της Γερμανίας, όμως η ΕΚΤ καλείται –και το πράττει – να ασκεί μία συνολική οικονομική πολιτική, καθώς αυτή είναι άλλωστε και η εντολή που της έχει δοθεί.

«Αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ προσφέρει σε όλα τα κράτη – μέλη του ευρώ φθηνή χρηματοδότηση. Δεν ξεχωρίζει εάν είναι η Ιταλία ή εάν είναι κάποια άλλη χώρα.

Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία.Και κυρίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν αποφασίζει μόνος του, αλλά σε πλήρη συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ».

Αναφορικά με το θέμα της Ιταλίας, ο Γερμανός οικονομολόγος εύχεται ολόψυχα να είναι μία περαστική κρίση και σε καμία περίπτωση να μην εξελιχθεί σε κρίση ανάλογου τύπου με αυτήν της Ελλάδας.

“Εάν συμβεί αυτό τότε η Ευρωζώνη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με διάλυση. «Ελπίζω ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση, αλλά και η γαλλική και η γερμανική, θα έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Ελπίζω. Αλλά φοβάμαι ότι ο ευρωσκεπτικισμός είναι πλέον αγκυροβολημένος σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης”.

Και συνέχισε λέγοντας: “Και τότε η τιμή είναι ανυπολόγιστα υψηλή: το ευρώ και η ΕΚΤ κατόρθωσε να ξεπεράσει την κρίση στην Ελλάδα. Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί.

Αντιπροσωπεύει το 20% της οικονομικής παραγωγής στη ζώνη του ευρώ. Αυτό με ανησυχεί πολύ γιατί η κρίση δεν θα περιοριστεί μόνο στην Ιταλία. Θα αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις. Ένα είναι ξεκάθαρο: Εάν πέσει η Ιταλία, θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος του ευρώ», εκτιμά ο Φράτσερ.

Ένα ακόμη πρόβλημα στο ιταλικό ζήτημα είναι ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να έχει την ίδια έντασης παρέμβαση όπως αυτή το 2012.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Ρομπέρτο Καβάλι: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας σε ηλικία 83 ετών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr