Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανίαΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΟυκρανίαΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μειώθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων

Μειώθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επιτόκια, Τράπεζα της Ελλάδος,

Μείωση παρουσίασαν τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των νέων καταθέσεων και δανείων τον Μάιο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 3,87 εκατοστιαίες μονάδες.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,59%. Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 0,33% και 0,36%, αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος μειώθηκε περαιτέρω κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,53%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,46% τον Μάιο. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,80%. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,80%.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,22%, ενώ το αντίστοιχο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 9,07%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στο 6,49% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 5,89% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ και μειώθηκε κατά 107 μονάδες βάσης στο 5,57% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,94%.

Αύξηση επιτοκίων στα υφιστάμενα υπόλοιπα δανείων

Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει επίσης πως το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που εφαρμόζεται στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων μειώθηκε, ενώ το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των δανείων παρουσίασε άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης. Το περιθώριο επιτοκίου αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 3,81 εκατοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη μειώθηκε τον Μάιο κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,80%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,71%.

Τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 3,00% και 4,80% αντίστοιχα. Το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρουσίασε άνοδο κατά 40 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,17%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,81%, ενώ το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των δανείων αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,62%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χατζηδάκης-Στουρνάρας: Αφήνουν τους πολίτες στα «νύχια» τραπεζών και κερδοσκόπων

Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή στην Ευρώπη: 60 δισ. ετησίως – Αυτή είναι η «επιτυχία» Μητσοτάκη

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο

Στουρνάρας «καρφώνει» Μητσοτάκη: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη φοροδιαφυγή η Ελλάδα

Στουρνάρας: Προανήγγειλε δια της πλαγίας και νέα αύξηση επιτοκίων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr