Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η βιομηχανία πλαστικών

Μίχαλος: Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η βιομηχανία πλαστικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις πολιτικές που πρέπει να υλοποιούν και για την προστασία του περιβάλλοντος και προς όφελος του δυναμικού κλάδου της βιομηχανίας πλαστικών ανέπτυξε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ – ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ».

Η ομιλία του Κ. Μίχαλου:

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος για τη συστηματική, υπεύθυνη και ενεργό δράση που αναπτύσσει διαχρονικά και ιδιαίτερα σήμερα: σε μια περίοδο κρίσιμη για τον κλάδο, αλλά και για την ελληνική βιομηχανία ευρύτερα.

Έχουμε από τη μια το μείζον ζητούμενο, που αφορά την ανάταξη του βιομηχανικού ιστού της χώρας, μετά από μια μακρόχρονη και βαθιά κρίση.

Μια κρίση, η οποία οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια στη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, στη δραματική επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής.

Μια κρίση που οδήγησε στο κλείσιμο μεγάλων ελληνικών βιομηχανιών και στην αποεπένδυση, από την πλευρά ξένων ομίλων.

Σήμερα, καλούμαστε να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα. Είναι ζήτημα επιβίωσης για την ελληνική οικονομία, να αυξήσουμε τη συμμετοχή της μεταποίησης, αλλά και των εξαγωγών αγαθών, στο ΑΕΠ της χώρας. Και αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία μιας ισχυρότερης βιομηχανίας.

Μιας βιομηχανίας που καινοτομεί, παράγει και εξάγει ανταγωνιστικά προϊόντα.

Μιας βιομηχανίας η οποία συμβαδίζει με τις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Από την άλλη, ο κλάδος των πλαστικών έχει βρεθεί παγκοσμίως στο «μάτι του κυκλώνα», εξαιτίας της εντεινόμενης ανησυχίας για το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη.

Δέχεται ασφυκτικές πιέσεις σε κανονιστικό και νομοθετικό επίπεδο.

Βάλλεται σε επίπεδο εικόνας, με τρόπο που συχνά υποβαθμίζει τη συνεισφορά του στην καθημερινότητα του πολίτη, στην εφαρμογή καινοτομιών, στην οικονομία και στην απασχόληση.

Τα ζητήματα αυτά, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον υψηλών προκλήσεων, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί η εγχώρια βιομηχανία πλαστικών, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της στα επόμενα χρόνια.

Είναι αλήθεια ότι η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση των πόρων, η διαχείριση είναι προβλήματα που απαιτούν λύσεις. Ωστόσο, το κλειδί δεν μπορεί να είναι η δαιμονοποίηση, η παραπληροφόρηση, οι ισοπεδωτικές απαγορεύσεις και η οπισθοδρόμηση.

Το κλειδί είναι η συνεργασία, η επένδυση στην καινοτομία, η εκπαίδευση και η δημιουργία κατάλληλης κουλτούρας στην κοινωνία.

Ειδικά για τον κλάδο των πλαστικών, ζητούμενο είναι η εμπέδωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο σχεδίασης, παραγωγής, χρήσης, ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης.

Είναι η δημιουργία κλειστών κύκλων, όπου το πλαστικό όχι μόνο ανακυκλώνεται, αλλά μετατρέπεται σε νέα πρώτη ύλη.

Η προσαρμογή στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και στα δεδομένα της ευρωπαϊκής πολιτικής στο συγκεκριμένο τομέα, αποτελεί ζήτημα επιβίωσης αλλά και μια σπουδαία ευκαιρία για την εγχώρια βιομηχανία πλαστικών. Μια ευκαιρία να γίνει πιο ανταγωνιστική, να τονώσει την εξωστρέφειά της και να συμβάλει στο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ήδη βλέπουμε με ικανοποίηση ότι ο κλάδος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Βλέπουμε το θεσμικό φορέα εκπροσώπησης του κλάδου να επιδιώκει την ευρωπαϊκή δικτύωσή του, να συμμετέχει στο διάλογο με υπεύθυνες και τεκμηριωμένες θέσεις, να αναλαμβάνει σοβαρές πρωτοβουλίες ενημέρωσης.

Βλέπουμε, επίσης, αρκετές εταιρίες να επενδύουν σε έργα τεχνολογικής αναβάθμισης, να αναπτύσσουν διεθνείς συνεργασίες και να ενισχύουν τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό.

Βεβαίως, ο μετασχηματισμός μιας βιομηχανίας, δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, ούτε σε μια μέρα.

Χρειάζεται χρόνος, σχέδιο, αλλά και κατάλληλα κίνητρα και ενθάρρυνση από την πλευρά της Πολιτείας.

Μέχρι τώρα έχουμε δει αρκετά θετικά μηνύματα σε αυτό το επίπεδο. Η πολιτική βούληση φαίνεται να υπάρχει.

Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε στην πράξη περισσότερα στο επόμενο διάστημα.

Για τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας και διαλόγου, με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο ελληνικό δίκαιο.

Χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και χωρίς αιφνιδιασμούς.

Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ανάπτυξη του κλάδου.

Περιμένουμε αποτελεσματικές δράσεις, για την αντιμετώπιση υφιστάμενων προβλημάτων, όπως είναι η έλλειψη κατάλληλων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων και η ελλιπής εκπαίδευση των καταναλωτών, σε θέματα ανακύκλωσης.

Περιμένουμε θετικές παρεμβάσεις και κίνητρα για την τόνωση της ζήτησης ανακυκλώσιμων προϊόντων, ή προϊόντων που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες.

Και βεβαίως, περιμένουμε ευρύτερη κινητοποίηση από την Πολιτεία, προκειμένου να στηριχθεί η προσπάθεια μετάβασης στη βιομηχανία 4.0:

Ζητούμε περισσότερα κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων, με επίκεντρο την ψηφιοποίηση, την τεχνολογική αναβάθμιση, την εφαρμογή καινοτομιών.

Ζητούμε την άρση υφιστάμενων γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων.

Την εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής για τη χρηματοδότηση σχετικών επενδύσεων.

Αλλά και μιας σύγχρονης πολιτικής ενέργειας, με στόχο τη μείωση του υψηλού κόστους που επιβαρύνει σήμερα την ελληνική βιομηχανία.

Ζητούμε, επίσης, από την Πολιτεία να εστιάσει στη διασύνδεση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, αλλά και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, με ενίσχυση προγραμμάτων σπουδών και με τη δημιουργία προγραμμάτων επανακατάρτισης και επανειδίκευσης εργαζομένων.

Μέσα από την ενεργοποίηση των εταιριών του κλάδου, αλλά και την εφαρμογή μιας σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής, η ελληνική βιομηχανία πλαστικών μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της νέας εποχής.

Μπορεί να γίνει αξιόπιστος και χρήσιμος εταίρος για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Αναμένω με ενδιαφέρον να ακούσω τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Και εύχομαι κάθε επιτυχία στις μελλοντικές δράσεις του Συνδέσμου.

Από την πλευρά μας, ως ΕΒΕΑ θα είμαστε πρόθυμοι αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε πρωτοβουλία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Εστέρ Ντιφλό: Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισεκατ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Κλιματική κρίση: SOS για ξηρασία και λειψυδρία στην Ελλάδα – Νωρίτερα θα ξεκινά η αντιπυρική περίοδος

Κλιματική Αλλαγή: Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει την περιστροφή της Γης και επηρεάζει τη μέτρηση του χρόνου

ΟΗΕ: Μεγάλη πιθανότητα το 2024 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Στην Ισπανία κάνει ζέστη σαν να είναι καλοκαίρι – Έως και 30°C

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr