Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λ. Ρακιντζής: Πρόστιμα άνω των 200.000 ευρώ σε ΜΚΟ

Λ. Ρακιντζής: Πρόστιμα άνω των 200.000 ευρώ σε ΜΚΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για τις μαύρες τρύπες στη λειτουργία των ΜΚΟ μίλησε στα “Νέα” ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, υπογραμμίζοντας πως “είναι δύσκολο να ανακτηθούν τα ποσά που δόθηκαν παρατύπως σε ΜΚΟ”.

Περισσότερες από 600 οργανώσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο φορολογικών ελέγχων, ενώ στα χέρια των οικονομικών επιθεωρητών έχουν ήδη σταλεί υποθέσεις ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίστηκαν μεγάλα ποσά.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που αναφέρει ο κ. Ρακιντζής:

Ο «Κύκλος της Πάτμου» είναι μία από τις μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν τον γενικό επιθεωρητή και ήδη βρίσκεται στη δικαιοδοσία των ανακριτικών Αρχών. Ανάλογη περίπτωση περιγράφει ο κ. Ρακιντζής και με ΜΚΟ στα Γιάννενα, που ερευνάται για χρηματοδότηση άνω του ενός εκατ. ευρώ με σκοπό -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία λυρικής σκηνής. όπως επισημαίνει ο κ. Ρακιντζής «δεν υπάρχει καμία επίβλεψη αν τα λεφτά διατίθενται για τους σκοπούς που αναφέρουν οι ΜΚΟ. Ούτε υπάρχει κάποιος έλεγχος κατά πόσο οι οργανώσεις αποδίδουν οποιονδήποτε λογαριασμό στις αρμόδιες αρχές».

Σύμφωνα με τα ευρήματα του γενικού επιθεωρητή για το 2012 «προκύπτει ότι οι περισσότερες ΜΚΟ δεν έχουν υποβάλει τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις, όπως φορολογίας εισοδήματος, συγκεντρωτικές τιμολογιών, ΦΠΑ κλπ».

Για παράδειγμα στη ΔΟΥ Σάμου έπειτα από φορολογικό έλεγχο τα έτη 2011 έως 2012 εντοπίστηκε ΜΚΟ σε βάρος της οποίας καταλογίστηκε φόρος εισοδήματος 102.425,59 ευρώ καθώς και παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ύψους 124.756,03 ευρώ. Σε ανάλογη περίπτωση ΜΚΟ, η ΔΟΥ Ζ’ Θεσσαλονίκης βεβαίωσε πρόστιμα ύψους 217.942,62 ευρώ.

Δεν είναι εξάλλου οι μόνες περιπτώσεις που περιγράφονται στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή, καθώς έπειτα από τακτικό φορολογικό έλεγχο για τα οικονομικά έτη 2002 έως 2010 εκδόθηκαν από τη ΔΟΥ Σύρου καταλογιστικές πράξεις πάνω από 35.000 ευρώ, ενώ η ΔΟΥ Αγίου Δημητρίου καταλόγισε πάνω από 75.000 ευρώ σε φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα, πάντα σε ΜΚΟ.

«Υπάρχουν όμως και ΜΚΟ που κάνουν εξαιρετική δουλειά», σπεύδει να διευκρινίσει ο κ. Ρακιντζής, προκειμένου να μη στοχοποιηθεί το σύνολο των φορέων αυτών. Με αφορμή εξάλλου το πρόσφατο σκάνδαλο με τη ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, που ελάμβανε χρηματοδότηση μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζει πως δεν πραγματοποιεί ελέγχους που συνδέονται με τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Επικριτικός εμφανίζεται πάντως και για το ρόλο της κεντρικής διοίκησης ο γενικός επιθεωρητής. «Η σύστασή τους αποτυπώνει έλλειμμα στη λειτουργία του κράτους. Ανταποκρίνονται σε υπηρεσίες που δεν μπορεί να καλύψει» υπογραμμίζει ο κ. Ρακιντζής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Novartis: Πρώην υπουργός της ΝΔ το νέο πρόσωπο στο σκάνδαλο – Η μάρτυρας-κλειδί

Η Μαρία Παπασπύρου προανήγγειλε νέα πορίσματα για Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ

Βόμβα: Αναμένονται ποινικές εξελίξεις στην υπόθεση Novartis τις επόμενες ημέρες

Βόμβα Παπασπύρου: «Είχαν πει ότι παρέδωσαν όλα τα έγγραφα… – Αυτά τι είναι τότε;»

Δικαστικές εξελίξεις: Τα έγγραφα από την κρύπτη του ΚΕΕΛΠΝΟ συμπληρώνουν τα πορίσματα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr