Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η γερμανική βιομηχανία φοβάται μην «κατέβει ο διακόπτης»

Η γερμανική βιομηχανία φοβάται μην «κατέβει ο διακόπτης»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βιομηχανία, Γερμανία, Ενέργεια,

Μέχρι τώρα, οι διαχειριστές δικτύου ήταν σε θέση να διακόπτουν προσωρινά την παροχή ενέργειας σε βιομηχανικές επιχειρήσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αλλά αυτό έχει πλέον τελειώσει.

Η ομαλή διαδικασία για αυτό δεν παρατάθηκε – λίγο πριν από την επερχόμενη κρίση του χειμώνα, σχολιάζει η Welt.

Στη βιομηχανία εντάσεως ενέργειας, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για απότομες διακοπές ρεύματος αυτό το χειμώνα μετά την κατάργηση του διατάγματος για τα αποσυνδεδεμένα φορτία (AblaV) χωρίς αντικατάσταση.

«Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται υπό πίεση και η σταθερότητά της κινδυνεύει όλο και περισσότερο – ειδικά τώρα το χειμώνα.

»Δυστυχώς, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά έπρεπε να το φοβόμαστε», δήλωσε στη Welt am Sonntag, η Φραντσέσκα Έρντλε, διευθύνουσα σύμβουλος της οικονομικής ένωσης μετάλλου (Wirtschaftsvereinigung Metalle):

«Το γεγονός ότι το διάταγμα σχετικά με την αποσύνδεση των βιομηχανικών φορτίων έληξε χωρίς αντικατάσταση ανησυχεί όλο και περισσότερο τις εταιρείες-μέλη μας.

»Πιστεύουμε ότι είναι λάθος που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εν γνώσει της δώσει το μέσο από τα χέρια της».

Το διάταγμα αποτέλεσε τη βάση για τις συμβατικές συμφωνίες σχετικά με την αποσύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ βιομηχανικών εταιρειών και διαχειριστών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), μόνο φέτος και πέρυσι 61 φορές διακόπηκε η ηλεκτροδότηση επιχειρήσεων με αυτό το σκεπτικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η γενική σταθερότητα του δικτύου.

Ωστόσο, επειδή η Επιτροπή της ΕΕ θεώρησε ότι το μέσο αυτό στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, ο κανονισμός έληξε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Παρόλο που στο «τεστ αντοχής» για την παράταση της διάρκειας ζωής των γερμανικών πυρηνικών σταθμών, οι διαχειριστές του δικτύου είχαν συστήσει επειγόντως στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο να καταστεί ξανά δυνατή η «συμβατική διαχείριση του φορτίου», αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.

Ως υποκατάστατο, οι διαχειριστές δικτύου μπορούν πλέον να πραγματοποιούν διακοπές ρεύματος μόνο βάσει του άρθρου 13.2 του νόμου για την ενεργειακή βιομηχανία (EnWG).

Αυτά όμως μπορούν να πλήξουν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας απότομα και χωρίς προετοιμασία.

«Με το διάταγμα για τη διακοπή λειτουργίας, το μοναδικό εργαλείο της αγοράς για την αποκοπή των φορτίων βιομηχανικής κατανάλωσης, το οποίο έδινε στις επιχειρήσεις ένα ορισμένο χρονικό περιθώριο για να προετοιμάσουν εγκαίρως τις διαδικασίες παραγωγής για την απώλεια της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, έχει εξαφανιστεί», επικρίνει ο Χάινριχ Ναχτσχάιμ, υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής του Γερμανικού Συνδέσμου Χημικών Βιομηχανιών (VCI).

«Εάν το ρυθμιστικό κενό δεν καλυφθεί σύντομα μέσω μέτρων που θα είναι όσο το δυνατόν πιο εθελοντικά και με επαρκή χρόνο, υπάρχει η απειλή ενός πολύ απότομου καταρράκτη διακοπής λειτουργίας σύμφωνα με το άρθρο 13.2 του νόμου περί ενεργειακής βιομηχανίας αυτό το χειμώνα, εάν τα πράγματα γίνουν δύσκολα στη λειτουργία του δικτύου».

Κατά την άποψη του ενεργειακού εμπειρογνώμονα του VCU, υπάρχει πλέον ο κίνδυνος αιφνίδιας διακοπής λειτουργίας λόγω της απουσίας του διατάγματος διακοπής λειτουργίας φορτίου.

«Αυτό όμως δεν αυξάνει μόνο το κόστος, αλλά υπάρχει και η απειλή φυσικών ζημιών στις εγκαταστάσεις παραγωγής».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Γερμανός στρατιώτης ήταν μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr