Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δέκα οικογένειες μήνυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν κάνει αρκετά για την κλιματική αλλαγή

Δέκα οικογένειες μήνυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν κάνει αρκετά για την κλιματική αλλαγή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δέκα οικογένειες υπέβαλαν την περασμένη Πέμπτη μήνυση εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι οικογένειες υποστηρίζουν ότι ο ανεπαρκής στόχος για τη μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, δεν προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Η αγωγή των οικογενειών αναφέρει ότι τα μέσα τους προς το ζην θα τεθούν σε κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή και απαιτούν υψηλότερες φιλοδοξίες.

Οι δέκα οικογένειες προέρχονται από την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Κένυα και τις Νήσους Φίτζι.

Την αγωγή υποστηρίζει και η λαπωνική ένωση νεολαίας Σαμινούορα στη Σουηδία.

Οι Λάπωνες ή Σαάμι είναι αυτόχθονες της βόρειας Σκανδιναβίας και υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση γιατί οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής «απειλούν την επιβίωση ολόκληρου του πολιτισμού των Σαάμι».

Εννοούν προφανώς του «τρόπου ζωής των Σαάμι», διότι το να κυνηγάς ταράνδους πάνω σε έλκηθρα, να ζεις σε σκηνές και η κοινωνία σου να είναι «κυνηγετική» δεν συνιστά κάποιον πολιτισμό.

Πολλοί Λάπωνες βασίζονται στους ταράνδους για να επιβιώσουν, ένα είδος που απειλείται λόγω έλλειψης τροφίμων και κακών καιρικών συνθηκών.

«Δεν μπορούμε να δούμε το μέλλον. Ο πολιτισμός μας και το μέλλον μας θα χαθούν», δήλωσε η Σάννα Βανάρ, πρόεδρος της ένωσης.

«Δεν μπορούμε να βρούμε φαγητό το χειμώνα. Θέλουμε η ΕΕ να δει ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα», πρόσθεσε.

Η αγωγή υποστηρίζει ότι ο υφιστάμενος κλιματικός στόχος της ΕΕ για το 2030 δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις ανάγκες των οικογενειών και δεν επαρκεί για την προστασία των δικαιωμάτων τους στη ζωή, την υγεία, την κατοχή και την ιδιοκτησία.

Τα ζητήματα που αφορούν τις ευρωπαϊκές οικογένειες περιλαμβάνουν επαγγελματικές ευκαιρίες όπως η γεωργία που πλήττονται από τα κύματα καύσωνα και τις ξηρασίες, ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Πορτογαλία, και την λειψυδρία για όσους ζουν στα Καρπάθια Όρη της Ρουμανίας.

Για την οικογένεια των Νήσων Φίτζι, ο αποχρωματισμός των κοραλλιογενών υφάλων και οι κυκλώνες έχουν βλάψει την αλιεία, ενώ οι ξηρασίες και η ερημοποίηση επηρεάζουν τις οικογένειες στην Κένυα.

Οι οικογένειες ζητούν από το Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο να δώσει εντολή στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για το κλίμα, καθώς και να εξετάσουν την κλιματική αλλαγή ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

Κασσελάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη» – «Η κυβέρνηση προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη»

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Ασημακοπούλου: Εκτός ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ – Αποπομπές και για άλλα δυο κυβερνητικά στελέχη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr