Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γεωμαγνητική καταιγίδα «κανίβαλος» θα χτυπήσει τη Γη

Γεωμαγνητική καταιγίδα «κανίβαλος» θα χτυπήσει τη Γη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Ηλιακή Καταιγίδα, Ήλιος,

Οι ηλιακές εκλάμψεις ή στεμματικές εκπομπές μάζας (CME) είναι στην ουσία εκρήξεις που συμβαίνουν στον Ήλιο και εκτοξεύουν φως, ενέργεια και ηλιακό υλικό στο Διάστημα.

Όταν συμβαίνει μια τέτοια έκρηξη ένα «τσουνάμι» ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων ξεκινά από το σημείο της έκρηξης και αν φτάσει στη Γη δεν μπορεί μεν να διαπεράσει την ατμόσφαιρα αλλά προκαλεί φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ειδικοί ονομάζουν το φαινόμενο ονομάζουν «γεωμαγνητική καταιγίδα» και στις πιο ισχυρές προσδίδουν και τον χαρακτηρισμό «κανίβαλος».

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες κανίβαλοι είναι προϊόν μιας αρχικής έκρηξης CME που ακολουθείται από μια επόμενη τέτοιου είδους έκρηξη που γίνεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την πρώτη λίγες ώρες αργότερα η οποία είναι ακόμη πιο ισχυρή και ταχύτερη από την αρχική.

Το τσουνάμι σωματιδίων της δεύτερης έκρηξης καταφέρνει να «πιάσει» λόγω της ταχύτητας της την πρώτη έκρηξη και συγχωνεύονται σε μια γεωμαγνητική καταιγίδα «κανίβαλο».

Μια τέτοια γεωμαγνητική καταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει την Τρίτη 18 Ιουλίου τη Γη.

Η καταιγίδα είναι προϊόν μια τρομερής έκρηξης που συνέβη στον Ήλιο και πιο συγκεκριμένα στην κηλίδα AR3363 η οποία καταγράφηκε μάλιστα από τον δορυφόρο SDO της NASA που παρακολουθεί μόνιμα την ηλιακή δραστηριότητα και τα φαινόμενα του μητρικού μας άστρου.

Ηλιακές κηλίδες ονομάζονται τα σημεία του Ήλιου στα οποία υπάρχει έντονη μαγνητική δραστηριότητα η οποία παράγει πολλές φορές τις εκρήξεις που έχουν λάβει την ονομασία ηλιακές εκλάμψεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δίδυμα άστρα γίνονται «κανίβαλοι» και καταβροχθίζουν τους πλανήτες τους

Τεράστια ηλιακή καταιγίδα έπληξε τη Γη

Τα άστρα στον ουρανό της Γης θα «σβήσουν» σε 20 χρόνια

Άστρα δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερα από τον Ήλιο στο πρώιμο Σύμπαν

Το Βόρειο Σέλας «κατέβηκε» μέχρι το Λονδίνο και το Στόουνχεντζ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr