Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η κλιματική κρίση απειλεί τη σοκολάτα με εξαφάνιση

Η κλιματική κρίση απειλεί τη σοκολάτα με εξαφάνιση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η σοκολάτα, ένα τρόφιμο με παγκόσμια απήχηση και βαθιές ρίζες στην καταναλωτική κουλτούρα, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υπαρξιακή απειλή.

Η κλιματική κρίση, εκδηλούμενη μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων, υπονομεύει τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας του κακάο, προκαλώντας τριγμούς στα θεμέλια της διεθνούς βιομηχανίας.

Το γεωπολιτικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής

Η καρδιά της παγκόσμιας παραγωγής -ποσοστό που αγγίζει το 60%- χτυπά στη Δυτική Αφρική, με επίκεντρο την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα.

Οι περιοχές αυτές, που επί δεκαετίες παρείχαν το ιδανικό τροπικό μικροκλίμα, βιώνουν πλέον μια βίαιη ανατροπή των ισορροπιών τους.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: η παραγωγή έχει υποχωρήσει έως και 40% την τελευταία διετία.

Αυτή η στενότητα στην προσφορά οδήγησε τις τιμές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, θυμίζοντας την κρίση της δεκαετίας του 1970, ενώ οι δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για πλήρη εξάλειψη του κακάο έως το 2050.

Η αιτιολογία της κρίσης: Ο παράγοντας του κλίματος

Παρά το γεγονός ότι ζητήματα όπως η παράνομη εξόρυξη χρυσού, η γήρανση των φυτειών και το λαθρεμπόριο επιτείνουν το πρόβλημα, η επιστημονική κοινότητα προκρίνει ως κύριο αίτιο την κλιματική αποσταθεροποίηση.

Σύμφωνα με μελέτες από το Ινστιτούτο Σαλάτα για το Κλίμα και τη Βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνει τη σφοδρότητα των βροχοπτώσεων. Συγκεκριμένα:

Για κάθε 1°C αύξηση της θερμοκρασίας, η ατμόσφαιρα κατακρατά 7% περισσότερη υγρασία.

Το αποτέλεσμα είναι η διάβρωση του εδάφους και ο υδατοκορεσμός, συνθήκες που ευνοούν τις μυκητολογικές ασθένειες που αποδεκατίζουν τα δέντρα κακάο.

Η επιστημονική λύση: Από το Κακάο στο Χαρούπι

Στην αναζήτηση διεξόδου, ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης στρέφουν το βλέμμα τους σε μια παραδοσιακή μεσογειακή καλλιέργεια: το χαρούπι.

Πρόκειται για ένα φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό σε συνθήκες ξηρασίας, το οποίο δύναται να αποτελέσει τη «γέφυρα» για τη διάσωση της σοκολατοποιίας.

Το κύριο εμπόδιο μέχρι σήμερα ήταν η γευστική υστέρηση του χαρουπιού έναντι του κακάο.

Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Μάνφρεντ Κου, ανέπτυξε καινοτόμες μεθόδους επεξεργασίας:

Ενζυμική τροποποίηση: Χρήση ενζύμων για την ενίσχυση της πικράδας και της φυσικής γλυκύτητας, προσομοιάζοντας το γευστικό προφίλ του κακάο.

Οικολογική προσέγγιση: Η διαδικασία αυτή αποφεύγει τη χρήση σκληρών χημικών (όπως το υδροχλωρικό οξύ), προσφέροντας μια λύση φιλική προς το περιβάλλον.

Προς μια νέα εποχή διαφοροποίησης

Η υιοθέτηση τέτοιων εναλλακτικών θα μπορούσε να θωρακίσει την εφοδιαστική αλυσίδα, μειώνοντας την εξάρτηση από τις ευάλωτες καλλιέργειες της Αφρικής.

Όπως επισημαίνει ο Μάνφρεντ Κου, ο στόχος δεν είναι η απλή απομίμηση, αλλά η στρατηγική διαφοροποίηση των πρώτων υλών.

Συμπερασματικά, αν και η σοκολάτα του μέλλοντος ενδέχεται να αλλάξει σύσταση, η συνέργεια επιστήμης και φύσης εγγυάται ότι το αγαπημένο αυτό προϊόν δεν θα εκλείψει, αλλά θα προσαρμοστεί στις επιταγές της νέας περιβαλλοντικής πραγματικότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πέθανε ο βραβευμένος οινοποιός Νίκος Λαζαρίδης

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση

Πληθωρισμός: Αύξηση 2,4% κατέγραψε τον Νοέμβριο – Ανατιμήσεις φωτιά σε καφέδες, κρέατα, ενοίκια

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί σοκολατάκια Kinder από τα Lidl – Τι συστήνει στους καταναλωτές που τα αγόρασαν

Οι Ευρωβουλευτές καταδίκασαν την στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής και την κινεζική εμπλοκή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr