Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκθεση: Κατέρρευσε σε οκτώ χρόνια η μεσαία τάξη

Έκθεση: Κατέρρευσε σε οκτώ χρόνια η μεσαία τάξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Credit Suisse Τράπεζα,

Η αποκαλυπτική έκθεση της Credit Suisse δείχνει με ανάγλυφο τρόπο την αλλαγή, επί τα χείρω, που υπέστησαν τα μεσαία στρώματα της Ελλάδας που μέχρι το 2007 θεωρούνταν από τα πλουσιότερα του κόσμου.

Συγκεκριμένα, από το 2008 έως και σήμερα περίπου 1,2 εκατομμύρια Έλληνες υποβαθμίστηκαν σε χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ενώ η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων μειώθηκε κοντά στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για μείωση της τάξης του 43% και άνω, αν αναλογιστεί κανείς ότι η σημερινή αξία των περιουσιακών στοιχείων της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα αγγίζει τα 678 δισ. δολάρια από σχεδόν 1,2 τρισεκατομμύρια που άγγιζε στην κορυφή του 2007.

Οι αιτίες του αφανισμού της μεσαίας τάξης

Η κατάρρευση της αξίας των ακινήτων, η βουτιά του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιοποίησης των μετοχών αλλά και το σημαντικό έδαφος που έχασε το ευρώ, είναι η βασικοί «υπεύθυνοι» για τον αφανισμό του πλούτου του Έλληνα της μεσαίας τάξης.

Η μεσαία τάξη αριθμούσε το 2008 τα 5,8 εκατομμύρια πολίτες και σήμερα έχουν «εξαφανιστεί» 1,2 εκατ. από αυτούς αφού ο αριθμός του αγγίζει τα 4,6 εκατομμύρια. Το 2000, τη μεταβατική χρονιά ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ, την μεσαία τάξη διαμόρφωναν 4,7 εκατομμύρια Ελληνες.

Ο πλούτος των Ελλήνων υπέστη τεράστια μείωση μεταξύ του 2007 και του 2008 κατά 216 δισ. δολάρια και μεταξύ του 2008 έως και τα μέσα του 2015 βυθίστηκε κατά 272 δισ. δολάρια περαιτέρω.

Πόσο υποχώρησε ο μέσος πλούτος του κάθε Ελληνα

Εντωμεταξύ, ο μέσος πλούτος κάθε Έλληνα υποχώρησε στα 81.300 δολάρια φέτος όταν, πριν αρχίσει ο… κατήφορος, το 2007, διαμορφωνόταν στα 136.800 δολάρια.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στα τέλη του 2007, η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν στα 196,390 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς, η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 39,6 δισ. ευρώ. Ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν χαθεί 157 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή η αξία των ακινήτων σε κάποιες κατηγορίες έχει αγγίξει ακόμη και το 60-65% από το 2008 έως σήμερα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Credit Suisse: Οριστικό – Εξαγοράστηκε από την UBS

«Παζάρι» για την Credit Suisse – Η UBS δέχθηκε να την εξαγοράσει με πάνω από 2 δισ. δολάρια

Θρίλερ με την Credit Suisse – Οι ελβετικές Αρχές εξετάζουν την κρατικοποίηση της

Πόσοι εκατομμυριούχοι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο – Τι έδειξε έκθεση

Η Credit Suisse κάνει περικοπές και απολύει 6.500 εργαζόμενους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr