Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο

Γιατί η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ΛΑΡΚΟ,

Η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αποτυχία συμμόρφωσης με δυο αποφάσεις της Κομισιόν, από το 2014 και το 2012, οι οποίες διέταζαν την χώρα να ανακτήσει τις ασύμβατες κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στην ΛΑΡΚΟ και στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, τα κράτη μέλη πρέπει να ανακτούν ασύμβατες κρατικές ενισχύσεις εντός της προθεσμίας που ορίζουν οι αποφάσεις της Κομισιόν, που συνήθως ορίζονται σε τέσσερις μήνες. Αυτό είναι απαραίτητο, διότι οι καθυστερήσεις στην ανάκτηση παράνομων επιδοτήσεων διαιωνίζουν τη στρέβλωση του ανταγωνισμού που δημιουργεί η ενίσχυση.

Η ΛΑΡΚΟ είναι κρατική μεταλλευτική εταιρεία που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες για αρκετά χρόνια. Από το 2008 μέχρι το 2011, έλαβε διάφορες κρατικές εγγυήσεις και το Κράτος συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας το 2009.

Η απόφαση απαιτούσε η Ελλάδα να ανακτήσει το αδικαιολόγητο πλεονέκτημα των περίπου 136 εκατ. ευρώ από την ΛΑΡΚΟ, η οποία πάνω από δυο χρόνια μετά την λήψη της δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.

Από την άλλη πλευρά, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, μια από τις μεγαλύτερες κλωστοϋφαντουργίες της Ελλάδας, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα εδώ και αρκετά χρόνια. Από το 2007 μέχρι το 2009, οι Ελληνικές αρχές χορήγησαν κρατική εγγύηση και αναδιάρθρωσαν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης.

Τον Φεβρουάριο του 2012, η Κομισιόν βρήκε πως τα μέτρα αυτά έδωσαν στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ένα αδικαιολόγητο οικονομικό πλεονέκτημα χωρίς να αποκαθιστούν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Ελλάδα διετάχθη να ανακτήσει περίπου 37 εκατ. ευρώ από την εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Νέο «ρεζιλίκι» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Ένα βήμα πριν την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Κασσελάκης στη ΛΑΡΚΟ: «Πάνω από 500 οικογένειες θα περάσουν μαύρα Χριστούγεννα»

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δικαιώνει τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Η Κομισιόν απειλεί να στείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα για τη «ζούγκλα» στην αγορά εργασίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr