Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην κρίση του λαού: Aνάκληση των μειώσεων στις συντάξεις τους ζητούν δικαστές και εισαγγελείς

Στην κρίση του λαού: Aνάκληση των μειώσεων στις συντάξεις τους ζητούν δικαστές και εισαγγελείς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ανάκληση των μειώσεων στις συντάξεις δικαστών και εισαγγελέων που τις θεωρούν αντισυνταγματικές, αλλά και η εφαρμογή των αποφάσεων των Ολομελειών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι τα κύρια σημεία του ψηφίσματος της πανδικαστικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

Δικαστές και εισαγγελείς διαμαρτύρονται για τη συνολική περικοπή των συντάξεων που έφτασε περίπου σε ποσοστό 74%, ενώ η μηνιαία σύνταξη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων έφτασε στα 1.450 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, οι νέες περικοπές των συντάξεων «προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές», αλλά «ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό το επιχείρημα ότι οι μειώσεις των συντάξεων είναι επιβεβλημένες χάριν της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος», καθώς οι δικαστικοί «κατέβαλαν διαχρονικά και με συνέπεια τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές και ως εκ τούτου δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων».

Μάλιστα, δικαστές και εισαγγελείς επισημαίνουν στο ψήφισμα ότι «οι παράγοντες που υπονομεύουν το ασφαλιστικό σύστημα είναι η διαχρονική αξιοποίηση από το κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων» και προσθέτουν πως «για το λόγο αυτό πρέπει το κράτος και όχι οι συνταξιούχοι να πληρώσει για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, στην ομιλια του υποστήριξε πως «στέλνει μια δυνατή φωνή διαμαρτυρίας στην Κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα που ψήφισαν και συνεχίζουν να ψηφίζουν νόμους διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και συνεχούς εξαθλίωσης των συνταξιούχων», τονίζοντας την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συνταξιούχοι δικαστές.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και εισαγγελέων αναφερόμενος στις δηλώσεις πόθεν έσχες, επισήμανε ότι «ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια οι δικαστικοί υποβάλλουν δηλώσεις του πόθεν έσχες», και σχολιαζοντας δηλώσεις που έκαναν λόγο για δικαστές που αρνούνται να συμμορφωθούν κι έχουν κάτι να κρύψουν, είπε:

«Επαναλαμβάνω άλλη μία φορά, ότι είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις πόθεν έσχες, εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμαστε τώρα να το κάνουμε. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορούσε συγκεκριμένα ζητήματα που ανέκυψαν από τον νέο ηλεκτρονικό τύπο υποβολής. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματιστεί αυτή η εκκρεμότητα, όμως αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μία νύχτα και πάντα σε πλήρη αντιστοίχιση με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Επίθεση στη Δικαιοσύνη για στοχοποίηση του και μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών

Άρειος Πάγος: Tέλος στη μονιμοποίηση συμβασιούχων στο Δημόσιο

Τέμπη: Επίθεση του Αρείου Πάγου στα ΜΜΕ, αλλά καμία απάντηση στις καταγγελίες Καρυστιανού

Τραγωδία στα Τέμπη: Για κυνισμό καταγγέλλει την Εισαγγελία Αρείου Πάγου μητέρα θύματος

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr