Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Yποβρύχια έρευνα σε βυθισμένη αρχαία πόλη στην Ελούντα της Κρήτης

Yποβρύχια έρευνα σε βυθισμένη αρχαία πόλη στην Ελούντα της Κρήτης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συνεχίζεται υποβρύχια έρευνα στον αρχαίο Ολούντα (σημερινή Ελούντα) στην Κρήτη, η οποία ξεκίνησε το 2017, και στόχο έχει να αναζητώντας ποντισμένες αρχαιολογικές μαρτυρίες για την πόλη.

Στην έρευνα συμμετέχει ομάδα γεωφυσικών από το Εργαστήριο Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ).

Πρόκειται για την τρίτη ερευνητική περίοδο πενταετούς προγράμματος των δύο φορέων, που άρχισε το 2017 και υποστηρίζεται από τον Δήμο Αγίου Νικολάου.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων συνεχίζει την έρευνα με στόχο την εύρεση περισσότερων αρχαιολογιών μαρτυριών για την πόλη που ήκμασε στα ιστορικά χρόνια μέχρι και την πρώτη βυζαντινή περίοδο, οπότε εγκαταλείφθηκε και πιθανότατα ξεκίνησε η βύθισή της.

Στον Ολούντα, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «έχουν εντοπιστεί και αποτυπωθεί με μεθόδους τηλεπισκόπησης και φωτογραμμετρίας βυθισμένα κτηριακά συγκροτήματα στους κόλπους Βαθύ και Μελισσός της Κολοκύθας, καθώς και αρχαία λατομεία σε τρία διαφορετικά σημεία της χερσονήσου.

»Σε ένα από αυτά, η έρευνα εντόπισε λαξευτές δέστρες και την πλατφόρμα φόρτωσης.

»Εντοπίστηκαν επίσης έρματα πλοίων, άγκυρες, τυχαίες απορρίψεις, ενδείξεις για ένα βυζαντινό ναυάγιο, καθώς και κατάλοιπα ενός νεότερου ναυαγίου του 20ού αιώνα».

Η έρευνα περιλαμβάνει δύο πεδία δράσης, την υποβρύχια επισκόπηση των ακτών του κόλπου της Ελούντας και της χερσονήσου της Κολοκύθας και την τεκμηρίωση και αποτύπωση των βυθισμένων δομών στις δύο πλευρές του Πόρου, όπου εντοπίζεται το αστικό κέντρο της αρχαίας πόλης.

Όλες οι «πληροφορίες εντάσσονται σε ψηφιακή βάση γεωγραφικών δεδομένων (GIS), συμβατή με την αντίστοιχη που αναπτύσσεται στο Γραφείο Κρήτης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για το σύνολο του ενάλιου πολιτιστικού αποθέματος του νησιού».

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, οι δύο φορείς διενήργησαν τριήμερη αναγνωριστική έρευνα στο λιμάνι της Ιεράπετρας προκειμένου να βοηθηθεί, συνδυαστικά με άλλες πληροφορίες, η αποσαφήνιση των σχετικών αναφορών σε τρεις λιμενολεκάνες και την ομοιότητα του αρχαίου λιμανιού με αυτό της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

«Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη του σημαντικού αυτού λιμανιού της ρωμαϊκής Κρήτης και τον προγραμματισμό εκτενέστερης υποβρύχιας γεωαρχαιολογικής έρευνας στο μέλλον» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τραγωδία στον Άγιο Νικόλαο: Νεκρός 33χρονος απο φωτοβολίδα – Το δράμα της οικογένειας

Συνελήφθη ιερέας στην Κρήτη – Έγραψε ότι θα πρέπει να πυροβολούνται αδέσποτα σκυλιά και φιλόζωοι

Αφρίν/Εφρίν Συρία: Φιλότουρκοι τζιχαντιστές λεηλατούν με μπουλντόζες αρχαιολογικό χώρο

Κρήτη: Ιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ κρατώντας πλάστη σαν ρόπαλο έτρεψε σε φυγή ληστή με ματσέτα

Ο Νίκος Δένδιας στη Φινλανδία για το μοντέλο ενός πραγματικού στρατού πολιτών-οπλιτών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr