Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκδήλωση ΕΒΕΑ-ΔΣΑ: Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία με ένα κλικ από την πρώτη ηλεκτρονική πύλη Διαμεσολάβησης

Εκδήλωση ΕΒΕΑ-ΔΣΑ: Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία με ένα κλικ από την πρώτη ηλεκτρονική πύλη Διαμεσολάβησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και πρωτοφανή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία με ένα κλικ από την πρώτη ηλεκτρονική πύλη Διαμεσολάβησης» που συνδιοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ).

Η εκδήλωση έλαβε χώρα ηλεκτρονικά μέσω της Ηλεκτρονικής Πύλης Διαμεσολάβησης Mediate In, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 1.500 στελεχών επιχειρήσεων, δικηγόρων και διαμεσολαβητών.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό καταρχήν το ότι βλέπουμε τη συνεργασία φορέων της αγοράς, όπως είναι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το Ε.Β.Ε.Α., με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και βεβαίως τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών» και ότι «η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη λόγω της διασποράς του κορονοϊού συνολικά στην κοινότητα, συνολικά στην ελληνική κοινωνία, η κοινωνική αποστασιοποίηση και τα μέτρα πρόληψης υπογραμμίζουν την ανάγκη, προκειμένου να μείνουν όρθιοι υφιστάμενοι θεσμοί της Πολιτείας, να πλαισιωθούν από νέα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.

»Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικές οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει όχι μόνο το κράτος, το οποίο κάνει πρωτοπόρα πράγματα για να λέμε την αλήθεια προς τον ψηφιακό ανασχηματισμό, αλλά και η κοινωνία των πολιτών και οι φορείς της οικονομίας.

»Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι η σημερινή την οποία αναλαμβάνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με τη λειτουργία της Πρώτης Ηλεκτρονικής Πύλης Διαμεσολάβησης την οποία εμείς ως Υπουργείο την χαιρετίζουμε αναμένοντας τα σημαντικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει.

»Θέλω λοιπόν να σας συγχαρώ και εσάς κ. πρόεδρε και την κ. Κουκκουλλή που μέσα από αυτή τη προσπάθεια αφενός μεν εδραιώνετε βήμα-βήμα και με έναν πολύ σταθερό συγκεκριμένο τρόπο, με ένα πολύ σταθερό μήνυμα από τη δική σας πλευρά, την ανάγκη να υιοθετηθεί η διαμεσολάβηση στην καθημερινή μας κουλτούρα και στην καθημερινή μας πρακτική».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, εν όψει του νέου νόμου 4640 του 2019 για τη Διαμεσολάβηση, αναφέρθηκε στην δημιουργία της Πρώτης Ηλεκτρονικής Πύλης Διαμεσολάβησης MediateIn, ένα ιδιαιτέρως περίπλοκο εγχείρημα που στόχο έχει να εξυπηρετήσει τους Διαμεσολαβητές, που πλέον έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τις ιδιαίτερες δεξιότητες τους και τους τομείς εξειδίκευσής τους αλλά και τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους και εν γένει τους πολίτες και τους νομικούς τους παραστάτες.

Η νέα αυτή ηλεκτρονική πλατφόρμα δίνει λύση στις πρακτικής φύσεως δυσκολίες που ανακύπτουν.

Ο σχεδιασμός του MediateIn ξεκίνησε αρκετά πριν η πραγματικότητα της Covid υπάρξει ως υποψία.

Σήμερα οι λύσεις που προσφέρονται μέσα από το MediateIn με δεδομένο το lockdown είναι μονόδρομος. Η διαμεσολάβηση με ένα κλικ δεν είναι απλώς ένα εύχρηστο και σύγχρονο εργαλείο εφαρμογής της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας αλλά αποτελεί αναγκαιότητα.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, κ. Δημήτρης Βερβεσός ανάφερε στο χαιρετισμό του «Θέλω να κλείσω τονίζοντας την σταθερή βούληση του δικηγορικού σώματος να εργαστούμε όλοι μαζί απερίσπαστοι για την ενθάρρυνση των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών που κρίνονται πρόσφοροι για την επίλυση διαφορών με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» και «το Βιομηχανικό Επιμελητήριο οφείλω να ομολογήσω ότι έχει κάνει πολλά βήματα στο τομέα αυτό από άλλους φορείς κοινωνικούς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, εμείς θα είμαστε πάντα εδώ να συνεργούμε εκεί που νομίζουμε ότι συμφωνούμε και μπορούμε να περπατήσουμε μαζί για το μέλλον της δικηγορίας, της δικαιοσύνης αλλά και της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, οι οποίες δε θα ταλαιπωρούν τους πολίτες σε μεγάλες και ατέρμονες δίκες στα ελληνικά δικαστήρια».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης, κ. Ιωάννης Χαμηλοθώρης, επί τιμή Αρεοπαγίτης, τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ότι «Άξια ιδιαίτερης μνείας είναι η ρύθμιση στο νόμο αυτό της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας Διαμεσολάβησης, ζήτημα στο οποίο απολύτως δικαιολογημένα επικεντρώνεται η σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται με την πρωτοβουλία του Ε.Β.Ε.Α και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Πρωτοβουλία για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές της και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Α. και Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.» Επιπλέον επισήμανε ότι «Σε ένα πρώιμο στάδιο επιβάλλεται στα μέρη της διαφοράς να έρθουν σε επικοινωνία…

Η επικοινωνία μάλιστα αυτή διευκολύνεται τα μέγιστα, ιδίως στους χαλεπούς τώρα καιρούς της πανδημίας, με την πρόβλεψη στο Νόμο διαδικτυακής διεξαγωγής της. Αυτό άλλωστε επισημαίνεται και στον τίτλο της σημερινής εκδήλωσης Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία με 1 κλικ».

Τους χαιρετισμούς ακολούθησαν ενδιαφέρουσες και πολύ στοχευμένες εισηγήσεις, σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που αφορά την πλειονότητα των υποθέσεων που οδηγούνται στη δικαιοσύνη, οι οποίες ανέδειξαν ότι η Πρώτη Ηλεκτρονική Πύλη Διαμεσολάβησης www.mediatein.gr αποτελεί ένα εύχρηστο και σύγχρονο εργαλείο αλλά συνάμα και αναγκαιότητα στην περίοδο της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που διανύουμε.

Συγκεκριμένα η Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβητής και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, κ. Αλεξία Κουκκουλλή, που λόγω της σημαντικής εμπειρίας της στον τομέα της Διαμεσολάβησης και της εκπαίδευσής της στο Πανεπιστήμιο Harvard, όπου διδάσκονται και από όπου εκπορεύονται οι βέλτιστες πρακτικές διεθνώς, έχει αναλάβει τη συνολική επιστημονική εποπτεία της Ηλεκτρονικής Πύλης Διαμεσολάβησης, ανέφερε ότι η πύλη δομήθηκε σε τρεις άξονες και ως σκοπό έχει να εξυπηρετήσει του εμπόρους και επιχειρηματίες, τους νομικούς τους παραστάτες αλλά και τους Διαμεσολαβητές.

Επισήμανε τη δυνατότητα διεξαγωγής της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας ηλεκτρονικά, σε ένα ειδικά όμως διαμορφωμένο ψηφιακό περιβάλλον, και τόνισε ότι οι ανάγκες της Διαμεσολάβησης διαφέρουν σημαντικά από μία κοινή συνδιάσκεψη και για το σκοπό αυτό η πρώτη Ηλεκτρονική Πύλη Διαμεσολάβησης έχει παραμετροποιηθεί ειδικά. Επιπλέον αναφέρθηκε στην υπηρεσία του MediateIn που δίνει τη δυνατότητα εύκολης και με εισαγωγή κριτηρίων αναζήτησης διαμεσολαβητή, γεγονός που συμβάλλει στον εντοπισμό του πλέον κατάλληλου για την εκάστοτε διαφορά Διαμεσολαβητή.

Ακολούθησε η εισήγηση της κ. Μοσχίδου Δικηγόρου, Διαπιστευμένης Διαμεσολαβητού, Εκπαιδεύτριας Διαμεσολαβητών και Διευθύντριας Κατάρτισης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. «ΑΘΗΝΑ». Η εισήγηση της κ. Μοσχίδου ανέδειξε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους εμπόρους και στους επιχειρηματίες η χρήση της Υπηρεσίας «Διαμεσολάβηση με ένα κλικ», η οποία παρέχεται από την πύλη που δημιούργησε η επιμελητηριακή κοινότητα προς εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών της και των νομικών παραστατών τους.

Συγκεκριμένα, η εξοικονόμηση χρόνου και το ασφαλές και ειδικά διαρθρωμένο περιβάλλον της πλατφόρμας, προσφέρει τα εχέγγυα εκείνα ώστε ο επιχειρηματίας να προσέλθει στη διαδικασία της ΥΑΣ με τη χρήση του εργαλείου που ο φορέας ο οποίος τον εκπροσωπεί δημιούργησε για τον σκοπό αυτό.

Ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρος του «ΑΚΕΔ Προμηθέας» κ. Μιχάλης Καλαντζόπουλος, επικεντρώθηκε στη διευκόλυνση που μπορεί να προσφέρει στους νομικούς παραστάτες η διεξαγωγή της ΥΑΣ με τα σύγχρονα μέσα που η τεχνολογία προσφέρει και αναφερόμενος στην πρώτη Ηλεκτρονική Πύλη Διαμεσολάβησης τόνισε ότι «Σήμερα δίνεται μια άλλη δυνατότητα μέσω μια εξελιγμένης πλατφόρμας να μπορούμε και προς ασφάλεια να κοινοποιούμε μέσω αυτής της πλατφόρμας τα έγγραφα, τις κοινοποιήσεις προκειμένου να ενημερώνεται το μέρος πότε θα γίνει η Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία γιατί πρέπει να υπάρχει και απόδειξη ενημέρωσης του άλλου μέρους».

Επιπλέον σχολίασε για την πρωτοβουλία «είναι θετικό βήμα στη προώθηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης, το οποίο και ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει επενδύσει χρόνια».

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συμμετοχή του κ. Θεόδωρου Κουτσούμπα, Δικηγόρου Δ.Ν. και τ. Χρηματοοικονομικού Μεσολαβητή, ο οποίος επικεντρώθηκε στην σπουδαιότητα που η χρήση της Ηλεκτρονικής Πύλης Διαμεσολάβησης mediate IN έχει για τραπεζικούς οργανισμούς και ασφαλιστικές εταιρείες.

Εξήγησε ότι για τους τραπεζικούς και ασφαλιστικούς οργανισμούς πρέπει να υπάρχουν αυξημένα κριτήρια ασφάλειας και δικλείδες και, με το δεδομένο αυτό, κατέληξε ότι η χρήση του mediate In, στο οποίο υφίστανται ειδικές προδιαγραφές, υπερτερεί έναντι άλλων τρόπων.

Ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Μπάρλας ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση αυτή, απηύθυνε μία σειρά ερωτήσεων στους Εισηγητές. Η διάδραση με το κοινό ήταν πολύ μεγάλη, με εκατοντάδες ερωτήματα να τίθενται και με τον κ. Μπάρλα να δεσμεύει τους συνδιοργανωτές ως προς την απάντησή τους με τον πλέον πρόσφορο τρόπο, καθώς και την κ. Κουκκουλλή που ανέφερε ότι μέσα από την Πρώτη Ηλεκτρονική Πύλη Διαμεσολάβησης θα πραγματοποιηθεί η ανάλογη δράση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Έξοδος Δικαίου» των Μεσολογγιτών: Πάνδημο ΟΧΙ στην επιχειρούμενη κατάργηση του κεντρικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου

Frankfurter Rundschau: Θα εκδώσει η Ελλάδα στην Τουρκία πρώην συνεργάτη του Ερντογάν;

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας μόνο με τις ψήφους της ΝΔ – Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση

Ανδρουλάκης: Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε καραμπινάτα σκάνδαλα και σε ό,τι πλήττει το κράτος δικαίου

Φάμελλος: Η κυβέρνηση της «αδικίας» φέρνει Ποινικούς Κώδικες για να εξευμενίσει τη φράξια Σαμαρά-Βορίδη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr