Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ακίνητα: Πότε θα καταργηθεί η εγκατάσταση φυσικού αερίου στις νέες οικοδομές

Ακίνητα: Πότε θα καταργηθεί η εγκατάσταση φυσικού αερίου στις νέες οικοδομές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πιέσεις ώστε να καταργηθεί πλήρως η εγκατάσταση δικτύου αερίων καυσίμων στις νέες οικοδομές δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το ζητούμενο είναι να αρχίσει σταδιακά ο περιορισμός της χρήσης φυσικού αερίου, όπως και του πετρελαίου στα κτίρια, με δεδομένο ότι το κόστος τους από το 2027 και έπειτα θα επιβαρυνθεί και από τη λειτουργία του νέου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ ΙΙ) της ΕΕ για την τιμολόγηση των ανθρακούχων εκπομπών.

Αν και προ εβδομάδων η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε καταθέσει στη Βουλή διάταξη η οποία προέβλεπε την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) 420/1987 (A’ 187) περί εγκατάστασης δικτύων αερίων καυσίμων σε νέες οικοδομές, τελικά αναθεώρησε τη ρύθμιση για την κατάργηση της υποχρέωσης εγκατάστασης και την κατέστησε προαιρετική.

Αυτό έγινε έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις των διαχειριστών του εθνικού συστήματος και των δικτύων διανομής αερίου, αλλά και της αγοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του iEnergeia.gr .

Ωστόσο, αυτό που η αγορά αερίου ξέρει πολύ καλά είναι πως το κόστος εξασφάλισης δικαιωμάτων εκπομπών από το νέο Χρηματιστήριο Ρύπων θα επιβαρύνει τους προμηθευτές καυσίμων, οι οποίοι στη συνέχεια θα το μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές.

Οπότε, σύντομα θα είναι οικονομικά ασύμφορο για τους καταναλωτές να επιλέγουν οικοδομές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως χωρίς την πρόβλεψη προ-εγκατάστασης εσωτερικών δικτύων φυσικού αερίου στα νέα κτίρια θα είναι εξαιρετικά δυσχερής η χρήση φυσικού αερίου, κάτι που θα έχει σαφή επίδραση στη διείσδυση του φυσικού αερίου σε περιοχές όπου υπάρχουν εν εξελίξει σημαντικά προγράμματα ανάπτυξης των δικτύων διανομής και εν γένει στα προγράμματα ανάπτυξης όλων των διαχειριστών.

Τα νέα κτίρια και οι ανακαινίσεις

Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο κατέληξαν στο τέλος Δεκεμβρίου σε προσωρινή πολιτική για την αναθεώρηση της οδηγίας περί ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Η αναθεωρημένη οδηγία θεσπίζει νέες και πιο φιλόδοξες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση των νέων και ανακαινισμένων κτιρίων στην ΕΕ και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ανακαινίζουν το κτιριακό τους απόθεμα.

Οι κύριοι στόχοι της αναθεώρησης είναι ότι μέχρι το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι κτίρια μηδενικών εκπομπών, και ότι μέχρι το 2050 το υφιστάμενο κτιριακό στοκ θα πρέπει να μετατραπεί σε κτίρια μηδενικών εκπομπών.

ΠΗΓΗ: iEnergeia.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Καύσιμα: Τιμές-φωτιά με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη σε 15 περιφέρειες και νησιά

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr