Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσιρότα με φαρμακευτικές και καλλυντικές ουσίες εφηύρε Ελληνίδα ερευνήτρια

Τσιρότα με φαρμακευτικές και καλλυντικές ουσίες εφηύρε Ελληνίδα ερευνήτρια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ειδικά διαμορφωμένα τσιρότα (patch) τα οποία μπορούν να απελευθερώνουν φαρμακευτικές και καλλυντικές ουσίες, ενσωματωμένες σε ένα δίκτυο νανοϊνών (ικριωμάτων), δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Διεπιστημονικού Προγράμματος «Νανοτεχνολογίες-Νανοεπιστήμες» του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Δημιουργός αυτών των τσιρότων είναι η 26χρονη βιολόγος Κωνσταντίνα Μάτσκου, η οποία ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στη Νανοϊατρική και θα παρουσιάσει τη σχετική μελέτη στο 15o συνέδριο NANOTEXNOLOGY 2018, που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου στο Porto Palace Conference Center στη Θεσσαλονίκη.

«Το αντικείμενο που μελέτησα βασίζεται στην ανάπτυξη της ιστικής μηχανικής και αφορά την κατασκευή ικριωμάτων, φορτωμένων με φάρμακα, τα οποία συμβάλλουν στη στοχευμένη απελευθέρωση των ουσιών αυτών, επιφέροντας θετικά αποτελέσματα φροντίδας του δέρματος.

Τα ικριώματα στην ουσία αποτελούν ένα δίκτυο νανοινών, που προσομοιάζουν την εξωκυττάρια μήτρα των κυττάρων, το φυσικό δηλαδή μονοπάτι μέσω του οποίου τα κύτταρα αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Το ικρίωμα δίνει το έναυσμα για την έναρξη του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και την αποκατάσταση της ζημιάς. Τα υλικά που επιλέχθηκαν, ξεχώρισαν λόγω των ιδιοτήτων τους, είναι βιοδιασπώμενα, προκειμένου να μην προκαλέσουν τοξικότητα και παρενέργειες στο σύστημα», αναφέρει η Κωνσταντίνα Μάτσκου.

Παράλληλα εξηγεί, ότι μέσα στο ικρίωμα ενσωματώνονται φαρμακευτικές ουσίες, που επιτελούν δύο ρόλους: την προστασία του οργανισμού από την αντίδρασή του στο ξένο σώμα, όπως για παράδειγμα αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητες που έτσι κι αλλιώς διαθέτουν όπως έχει προκύψει από πολυετή έρευνα.

«Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εκχυλίσματος αλόης που χρησιμοποιήθηκε στην συγκεκριμένη εργασία, που είναι πλέον πασίγνωστη η ευεργετική της δράση στο δέρμα.

Καθώς το υλικό κατασκευής της ίνας αρχίζει να αποικοδομείται, το φάρμακο απελευθερώνεται με ελεγχόμενο ρυθμό και στοχευμένα εκεί που χρειάζεται.

Με τον τρόπο αυτό δεν σπαταλάται ποσότητα φαρμάκου, αλλά και δεν επιβαρύνεται ο οργανισμός με μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου. Μειώνεται δηλαδή η ποσότητα του φαρμάκου που απαιτείται και αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της κατασκευής αυτής», προσθέτει η κ. Μάτσκου.

Επισημαίνει δε, ότι ήδη έγινε εφαρμογή της κατασκευής πάνω σε ειδικά διαμορφωμένο τσιρότο, αυξάνοντας το επίπεδο ενός συμβατικού τσιρότου προστασίας του δέρματος.

«Τα περισσότερα τσιρότα σήμερα απλώς προστατεύουν ένα σημείο του δέρματος που παρουσιάζει πρόβλημα από το εξωτερικό περιβάλλον. Με την τεχνολογία αυτή περνάμε και σε θεραπεία πέρα από την προστασία των ερεθισμένων σημείων, με την απελευθέρωση των φαρμακευτικών ουσιών.

Το συγκεκριμένο προϊόν με τα κατάλληλα φάρμακα θα μπροούσε να λειτουργήσει και ως patch με αντιγηραντικές ιδιότητες και να χρησιμοποιηθεί και στον τομέα των καλλυντικών και των προϊόντων αντιγήρανσης», καταλήγει κ. Μάτσκου, επισημαίνοντας ότι το προϊόν αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας, ότι είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και θα χρειαζόταν ακόμη πολλή δουλειά, ακόμη εάν επρόκειτο να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σύγκλητος ΑΠΘ: Ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Οριστικό – Δεν θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική εξαμήνου στη Νομική Θεσσαλονίκης

Οι άνθρωποι των επόμενων γενεών ίσως να ζουν μέχρι τα 130 τους χρόνια

Σταμάτης Κριμιζής: «Ανοησίες» όσα ακούγονται για «αποικισμό» στον Άρη – «Ενδείξεις ναι» για εξωγήινη ζωή

Οι καλές σχέσεις στη μέση ηλικία μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων αργότερα στη ζωή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr