Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας εντείνουν τις συλλήψεις δημοσιογράφων

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας εντείνουν τις συλλήψεις δημοσιογράφων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ιρανικές Αρχές πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους τους δημοσιογράφους που συνελήφθησαν ενώ κάλυπταν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και να αποκαταστήσουν την αποκλεισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

Η CPJ έμαθε από αξιόπιστες πηγές εντός του Ιράν ότι τουλάχιστον οκτώ δημοσιογράφοι συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών έχουν αφήσει αρκετούς νεκρούς.

Λεπτομέρειες για τις συλλήψεις είναι σπάνιες εν μέσω σχεδόν ολοκληρωτικού μπλακ άουτ στο διαδίκτυο και αναφορών για μεγάλες διακοπές στα τηλεφωνικά δίκτυα και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν εξαιτίας του θανάτου κατά την αστυνομική κράτηση μιας 22χρονης γυναίκας, της Mahsa Amini, που συνελήφθη για φερόμενη παραβίαση του συντηρητικού νόμου περί ενδυμάτων της χώρας.

«Οι ιρανικές Αρχές πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους δημοσιογράφους που συνελήφθησαν λόγω της κάλυψης του θανάτου του Mahsa Amini και των διαδηλώσεων που ακολούθησαν», δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Σερίφ Μανσούρ.

«Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να εγκαταλείψουν τα κατασταλτικά μέτρα τους εναντίον των δημοσιογράφων που διηγούνται αυτή την κρίσιμη ιστορία και να αποκαταστήσουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο που είναι ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση του κοινού».

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι η φωτορεπόρτερ Yalda Moaiery τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και η δημοσιογράφος Niloofar Hamedi την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.

Η Moaiery, γράφοντας στο Instagram Stories από ένα φορτηγάκι που τη μετέφερε στη φυλακή, είπε ότι ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη ενώ κάλυπτε διαδηλώσεις στην οδό Hejab στο κέντρο της Τεχεράνης.

Η Χαμεντί συνελήφθη αφού οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο σπίτι της και κατέσχεσαν τις προσωπικές της συσκευές, σύμφωνα με tweet του δικηγόρου της Χαμεντί, Μοχαμάντ-Αλί Καμφιρουζί και του εργοδότη της, της ημιμεταρρυθμιστικής Shargh Daily με έδρα την Τεχεράνη.

Η Χαμεντί ήταν μεταξύ των πρώτων δημοσιογράφων που ανέφεραν για τη νοσηλεία της Αμινί, ανέφερε ο εξόριστος ειδησεογραφικός ιστότοπος IranWire.

Πηγές της CPJ στο Ιράν παρείχαν τα ονόματα έξι άλλων δημοσιογράφων που συνελήφθησαν την Πέμπτη. Η CPJ διερευνά τις συνθήκες κράτησής τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πέθανε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Νίκος Μπαβέλλας σε ηλικία 89 ετών

Πρόεδρος Ισραήλ: Η «αυτοκρατορία του κακού» με επικεφαλής το Ιράν είναι η απειλή

Ισραηλινός αξιωματούχος με παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη εξήγησε το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr