Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κακλαμάνης κρίνει προβληματικό το τζαμί στον Βοτανικό: “Να πάει στο Σχιστό”

Ο Κακλαμάνης κρίνει προβληματικό το τζαμί στον Βοτανικό: “Να πάει στο Σχιστό”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκητας Κακακλαμάνης, υποστηρίζοντας ότι από τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν προκύψει προβλήματα που πλήττουν τα συμφέροντα του δήμου και των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κακλαμάνης ζητά να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να μη θιγούν τα συμφέροντα του δήμου Αθηναίων και να εξασφαλιστεί ο χώρος πρασίνου, που του ανήκει, στην περιοχή του Ελαιώνα, καθώς και αν εγγυώνται ότι η ανέγερση και η λειτουργία του τεμένους στην καρδιά της Αθήνας, δεν θα διαταράξει την κοινωνική συνοχή και την ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην πρωτεύουσα.

Ακόμη, ρωτά για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν προωθεί τη λύση του Σχιστού κι αν υπάρχουν εγγυήσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας, ότι, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η ανέγερση του Τεμένους στην Αττική, εκείνη θα ανοίξει τη Σχολή της Χάλκης.

Η ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. απευθύνεται στον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά, στον υπουργό Οικονομίας και Υποδομών Γιώργο Σταθάκη και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση

Η δημιουργία του Τεμένους προβλέπεται από νόμο του κράτους και ο Δήμος Αθηναίων εμπλέκεται στην εφαρμογή του, επειδή το Τέμενος χωροθετείται σε έκταση που προορίζεται για χώρο πρασίνου του Δήμου, στο Βοτανικό.

Μία πρώτη παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων, -το 2009 επί δημαρχίας μου-, ήταν ως προς το μέγεθος του Τεμένους, το οποίο μειώθηκε, από τα 2.000 τμ, περίπου στα 850 τμ, με την υποχρέωση δημιουργίας κι άλλου Τεμένους, σε άλλη περιοχή, εκτός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Η χωροθέτηση, όμως, του Τεμένους στο Βοτανικό επαναφέρει το θέμα του Ναυτικού Οχυρού (έκταση 120 στρ.), το οποίο αποτελεί για το Δήμο Αθηναίων σοβαρό πρόβλημα, ως προς την υλοποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Ελαιώνα.

H υλοποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού και κυρίως η διάνοιξη του οδικού δικτύου στην περίμετρο του, είναι σημαντικά για την αναβάθμιση του Ελαιώνα και κρίσιμα για την υλοποίηση του Προγράμματος «Διπλή Ανάπλαση Βοτανικός – Α. Αλεξάνδρας.

Μετά την πολεοδόμηση της περιοχής Ελαιώνα το 1995, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού απευθύνθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και πήρε γνωμοδότηση, η οποία αναφέρει ότι με Πολεοδομικό Προεδρικό Διάταγμα δεν είναι δυνατόν να τίθενται περιορισμοί ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις, σε εδαφική έκταση που έχει χαρακτηριστεί ως Ναυτικό Οχυρό.

Με την από 31/8/2009 Προγραμματική Σύμβαση ο Δήμος Αθηναίων, διεκδικώντας το συνολικό αποχαρακτηρισμό του χώρου του Ναυτικού Οχυρού, πετυχαίνει:

α) Να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την υποχρέωση, να προβεί στην τροποποίηση των ορίων ναυτικού οχυρού Βοτανικού, που ορίστηκαν με το από 6-7-2002 Π.Δ. (ΦΕΚ Α 202/29-8-2002) με αποχαρακτηρισμό του Ναυτικού οχυρού σε αυτοτελές ακίνητο, εμβαδού περίπου 17 στρεμμάτων.

β) Να αναλάβει η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου την υποχρέωση, να παραχωρήσει, κατά χρήση, στο Δήμο Αθηναίων, τα 17 αυτά στρέμματα.

γ) Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την σύνταξη των μελετών του περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα αναλαμβάνει την διαμόρφωση 11 στρ. που δεν εντάσσονται στην λειτουργία του Τεμένους, ενώ η υπόλοιπη έκταση των 6 στρ. θα διαμορφωθεί, από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σαν περιβάλλον χώρος του Τεμένους.

Στη συνέχεια ακολούθησαν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες ουσιαστικά θίχθηκαν τα συμφέροντα του Δήμου Αθηναίων γιατί:

α) Η έκταση για το Ισλαμικό Τέμενος δεν παραχωρείται στο Δήμο Αθηναίων.

β) Δεν προβλέπεται πουθενά άρση του χαρακτηρισμού του Ναυτικού Οχυρού.

γ) Ο συντελεστής δόμησης (0,1) με κάλυψη 5%, που έχει ο Δήμος Αθηναίων στο Κοινόχρηστο Πράσινο του Ελαιώνα, μπορούσε να αξιοποιηθεί για κάλυψη κοινωφελών αναγκών (πολιτιστικά κτήρια, κτίρια εκπαίδευσης, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, κτήρια κοινωνικής πρόνοιας) ή για χρήσεις που αποφέρουν έσοδα στον Δήμο (εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι συνάθροισης κοινού). Με την προσθήκη των θρησκευτικών χώρων ο Δήμος στην ουσία χάνει συντελεστή και εκτάσεις για χρήση που δεν αποτελεί αρμοδιότητα του και έχει ήδη καλυφθεί ως ανάγκη με το Π.Δ. του 1995.

Ο Δήμος της Αθήνας, οι πολίτες αυτής της πόλης πλήττονται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά ευάλωτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επειδή όμως δεν δυνατόν να μην υπάρχει επίσημος χώρος λατρείας για τους μουσουλμάνους μετανάστες, είτε αυτοί ζουν νόμιμα στη χώρα μας, είτε όχι, ως Δήμαρχος είχα έρθει σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής για την παραχώρηση 100 στρεμμάτων, εκτός του οικιστικού ιστού του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Σχιστού, στην οποία έκταση θα δημιουργούνταν εκτός από το Τέμενος και μουσουλμανικό νεκροταφείο, που ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Αττική.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

– Σε τι ενέργειες θα προβούν, προκειμένου να μη θιγούν τα συμφέροντα του Δήμου Αθηναίων και να εξασφαλιστεί ο χώρος πρασίνου, που του ανήκει, στην περιοχή του Ελαιώνα;

– Εγγυάσθε, ότι η ανέγερση και η λειτουργία του Τεμένους στην καρδιά της Αθήνας, δεν θα διαταράξει την κοινωνική συνοχή και την ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην πρωτεύουσα;

– Αν, σύμφωνα με το σχέδιο της διπλής ανάπλασης ολοκληρωθεί στην περιοχή η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, πως θα διασφαλιστεί η ευταξία και η ασφάλεια στην περιοχή, κατά την ταυτόχρονη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων και θρησκευτικών τελετών των μουσουλμάνων;

– Γιατί η κυβέρνηση, διά των αρμόδιων Υπουργών της, δεν προωθεί τη λύση του Σχιστού;

– Υπάρχουν εγγυήσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας, ότι σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η ανέγερση του Τεμένους στην Αττική, εκείνη θα ανοίξει τη Σχολή της Χάλκης;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ξάνθη: Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πέταξαν έξω από τζαμί τον ψευτομουφτή (βίντεο)

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε στέκι παράνομου τζόγου στην Αθήνα – 11 συλλήψεις και κατάσχεση 57 υπολογιστών με «φρουτάκια» (βίντεο)

Νέα Σμύρνη: Ένας τραυματίας από πυροβολισμούς οπαδών σε αγώνα βόλεϊ

Γλυφάδα: Βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών στο διαμέρισμα του 29χρονου που αυτοκτόνησε μετά τον ξυλοδαρμό της συντρόφου του

Γλυφάδα: Χτύπησε τη γυναίκα του, τον καταδίωξε η αστυνομία και αυτοκτόνησε

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...