Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα εφάρμοσε επώδυνα μέτρα, το ελάττωμα είναι του ευρώ

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα εφάρμοσε επώδυνα μέτρα, το ελάττωμα είναι του ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στενεύουν όλο και πιο πού τα περιθώρια για την Ελλάδα και η πορεία προς την έξοδο από την ευρωζώνη διαγράφεται όλο και πιο έντονη, σχολιάζει σε νέο άρθρο του στους New York Times ο Πώλ Κρούγκμαν.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η πρώτη γραμμή άμυνας για ένα Grexit έχε σπάσει και καμία χώρα δεν θα σκεφτόταν να φύγει από την ευρωζώνη υπό τον φόβο πως κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε «την μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων».

Κάτι τέτοιο όμως, συνεχίζει, δεν ισχύει πλέον για την Ελλάδα καθώς η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα, παρομοιάζοντας την Αθήνα του 2015 με το Μπουένος Άιρες του 2001.

Για τον ίδιο, τίποτα δεν είναι πιο ενοχλητικό από το ιδεολόγημα ότι για όλα ευθύνεται η αναποτελεσματικότητα των Ελλήνων, οι οποίοι υποτίθεται ότι δεν έχουν κάνει τίποτα. Στην πραγματικότητα, υπογραμμίζει, η Ελλάδα εφαρμόσει τρομακτικά επώδυνα μέτρα.

Το πρόβλημα ήταν ότι οι σοβαρές περικοπές δαπανών που έγιναν σε μια οικονομία χωρίς ανεξάρτητη νομισματική πολιτική και χωρίς να έχει την δυνατότητα να προβεί σε υποτίμηση του νομίσματός της, την οδήγησαν σε μια τεράστια οικονομική συρρίκνωση. Αλλά αυτό δεν είναι ελάττωμα των Ελλήνων, είναι ελάττωμα του ίδιου του ευρώ, σπεύδει να διευκρινίσει ο οικονομολόγος.

Τι γίνεται λοιπόν με το Grexit; Υπάρχουν ορισμένοι από την πλευρά των πιστωτών που φαίνονται αυτοί τη στιγμή πρόθυμοι σε μια τέτοια προοπτική. Αλλά αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα παράξενο εξηγεί ο Κρούγμαν αν σκεφτεί κανείς τα συμφέροντα των δανειστών. Πράγματι, οι ζωές των αξιωματούχων θα γινόντουσαν για λίγο καιρό πιο εύκολες, επειδή δεν θα είχαν κανένα ΣΥΡΙΖΑ πάνω από το κεφάλι τους, όμως οι ζωές των πιστωτών ένα Grexit θα ήταν καθαρά αρνητικό.

Και όπως επισημαίνει και ο Martin Wolf, η Ελλάδα θα εξακολουθούσε και πάλι να υπάρχει στο προσκήνιο και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να την αντιμετωπίσουν, σχολιάζει ο Κρούγκμαν.

Οι Έλληνες, από την άλλη πλευρά πιθανότατα να έρθουν αντιμέτωποι με το οικονομικό χάος, αμέσως μετά την έξοδο του ευρώ. Και πιθανότατα η προειδοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδας ότι η υποτίμηση θα οδηγήσει την χώρα στον τρίτο κόσμο να είναι σωστή, υποστηρίζει ο Κρούγκμαν, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα ήθελε να γνωρίζει το μοντέλο και τα ιστορικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα αυτό.

Αυτό που υπογραμμίζει ο Κρούγκμαν καταλήγοντας είναι πως τελικά οι πιστωτές θα πρέπει να είναι περισσότερο ανήσυχοι από τους Έλληνες για μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ.

πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Παπανώτας: Εκτός Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...