Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκλεισε η συμφωνία: 86 δισ. το πακέτο βοήθειας – Τέλος οι φόβοι για κούρεμα καταθέσεων

Έκλεισε η συμφωνία: 86 δισ. το πακέτο βοήθειας – Τέλος οι φόβοι για κούρεμα καταθέσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σχεδόν μετά από 7 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και πιστωτές η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε σήμερα Παρασκευή την συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές της για ένα νέο πακέτο βοήθειας, που θα την οδηγήσει εκτός κρίσης.

Στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Kατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup, o κ. Ντάισελμπλουμ δήώσε:
«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής».

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε, ;ότι οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα τεχνικά κλιμάκια, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν γόνιμες και έγιναν σε καλό κλίμα.

«Χαιρετίζουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η πιστή εφαρμογή του θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα.

Σχετικά με τις τράπεζες, επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, κατόπιν της ολοκλήρωσης των stress tests (τεστ αντοχής).

Όπως διαβεβαίωσε, οι καταθέτες θα εξαιρεθούν από το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, διαβεβαιώνοντας έτσι κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα κουρέματος των καταθέσεων .

Πάντως, κατέστησε σαφές ότι οι τραπεζικές μετοχές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, θα υπαχθούν στο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα ιδρυθεί στα τέλη του 2015.

Όσον αφορά το ύψος του δανείου, αποκάλυψε ότι θα ανέλθει στα 86 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. θα διοχετευτούν στις τράπεζες.

Σχετικά με το χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι η βιωσιμότητά του θα εξεταστεί κατόπιν της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Ντέισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί εφόσον διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και υλοποιηθούν οι πρώτες αυστηρές μεταρρυθμίσεις.

«Έως τις 19 Αυγούστου, όλα τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, η πρώτη πληρωμή προς την Αθήνα θα ανέρχεται στα 26 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 13 δισ. ευρώ θα κατευθύνουν προς την αποπληρωμή χρεών της Ελλάδας σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, άλλα 10 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση στα αναπτυξιακά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Πολάκης συνέθλιψε τον αλαζονικό Τσακαλώτο της ήττας: «Έκανες δώρο 37 δισ. στον Μητσοτάκη και τους τραπεζίτες»

Ο «Τσακαλώτος της ήττας» απαντά στον Τσίπρα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

«Νέα Αριστερά»: Αυτό είναι το λογότυπο της ΚΟ των «11 φευγάτων» του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...