Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ικανοποιητική η πώληση της Finansbank στην Τουρκία”…

“Ικανοποιητική η πώληση της Finansbank στην Τουρκία”…
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Απολύτως ικανοποιητικό χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας πώλησης της Finansbank στην Τουρκία ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πώληση της πρώην πλέον τουρκικής θυγατρικής σφραγίζει το τέλος μιας εποχής και σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας που δίνει το έναυσμα για φυγή προς το μπρος.

Όπως αναφέρει, «μια επένδυση κρίνεται από όλες τις φάσεις της: την εξαγορά, την περίοδο διακράτησης και την έξοδο από την επένδυση» και συμπληρώνει ότι «κατά την περίοδο διακράτησης της επένδυσης η Εθνική ωφελήθηκε από ισχυρή κερδοφορία.

Στο σύνολό του ο όμιλος κέρδισε πάνω από 7 δισ. τουρκικές λίρες από το 2008 και αν κανείς αναλογιστεί τη μειωμένη κερδοφορία στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, αποτέλεσε ξεκάθαρο πλεονέκτημα για την Εθνική».

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα, «δεν πρέπει να υποβάλλονται στο παρελθόν», καθώς «σε αυτήν την περίπτωση, θα οδηγούσαμε με το κεφάλι γυρισμένο πίσω».

«Οι συναλλαγές πρέπει να κρίνονται πάντοτε βάσει του ευρύτερου περιβάλλοντος και της χρονικής στιγμής που συμβαίνουν», τονίζει και προσθέτει ότι «η απόφαση για την πώληση της Finansbank ελήφθη βάσει των τρεχουσών κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής Τράπεζας και του ρίσκου που εμπεριείχε η παραμονή της στην τουρκική αγορά μέσω της Finansbank».

Το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι απολύτως ικανοποιητικό, δεδομένων των άμεσων, αλλά και μακροπρόθεσμων πλεονεκτημάτων που επιτυγχάνονται για την ΕΤΕ», υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι «το τίμημα της εξόδου αυτήν τη στιγμή είναι υψηλότερο από τους μέσους δείκτες της τουρκικής αγοράς και αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο».

Ωστόσο, όπως αναφέρει, το τίμημα πιάνει μόνο μία πλευρά από τα οφέλη, «η έξοδος, και αν είναι επιτυχής ή όχι, κρίνεται, τέλος, και από το τι εναλλακτική χρήση θα έχουν τα κεφάλαια που θα αποκτήσουμε από την έξοδο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Όσον αφορά τα οφέλη της Εθνικής από την πώληση της Finansbank, ο κ. Φραγκιαδάκης επισημαίνει ότι «το ύψος της συναλλαγής ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ. Μετά την πώληση η Εθνική θα έχει ύψος κεφαλαίων χωρίς προηγούμενο στην τραπεζική αγορά μας, έτσι θα μπορεί να είναι αυτή που θα πρωτοστατήσει στην υποστήριξη της εγχώριας οικονομίας, που αυτήν τη στιγμή νομίζω πως είναι το κύριο μέλημα της χώρας».

Δεύτερον, σημειώνει ότι η Εθνική θα επωφεληθεί άμεσα από τη δυνατότητα αποπληρωμής των CoCos (ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης τα οποία η ΕΤΕ έλαβε ως κρατική βοήθεια στο πλαίσιο της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης), που θα μειώσει τα χρηματοδοτικά κόστη της Εθνικής σημαντικά, υπολογίζουμε πάνω από 150 εκατ. ετησίως».

Όπως σημειώνει, «εδώ τίθεται και το γενικότερο θέμα της μείωσης της κρατικής βοήθειας που θα επιτευχθεί με την έξοδο από τη Finansbank. Το ελληνικό κράτος, οι Έλληνες φορολογούμενοι αλλά και οι ξένες Αρχές έχουν όλοι όφελος από τη μείωση της κρατικής ενίσχυσης».

Τρίτο όφελος, σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, «είναι η διευκόλυνση αποπληρωμής του υψηλού κόστους των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ (ομόλογα με εγγύηση ελληνικού Δημοσίου που εισφέρονται ως ενέχυρο στο Ευρωσύστημα για άντληση ρευστότητας) και η μείωση της χρηματοδότησης μέσω ELA, με άμεσο όφελος περί τα 100 εκατ. ετησίως».

Σημειώνει δε ότι η Εθνική είναι η τράπεζα με τη μικρότερη εξάρτηση από το Ευρωσύστημα και προσθέτει ότι η πλήρης απεμπλοκή θα επιτευχθεί άμεσα και ευκολότερα, δημιουργώντας επιπλέον όφελος τόσο στην τράπεζα όσο και στους μετόχους μας.

Μια τέταρτη διάσταση που σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη είναι εξίσου σημαντική, είναι ότι «τώρα που η χώρα έχει ανάγκη από ρευστότητα, είναι προτιμότερο τα κεφάλαια της Εθνικής να διοχετεύονται εκεί όπου είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την έξοδο της χώρας από την ύφεση».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής σημειώνει ακόμη ότι η Εθνική μετά την ανακεφαλαιοποίησή της και τις κεφαλαιακές δράσεις που έχουν δρομολογηθεί ήδη, έχει ξεκάθαρη υπεροχή σε κεφαλαιακή επάρκεια, ισχυρή ρευστότητα και επαρκείς προβλέψεις και τονίζει πως όντας η μόνη τράπεζα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις κάτω της μονάδας και με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στο σύστημα, θα διοχετεύσει ρευστότητα στην οικονομία.

Μάλιστα, σημειώνει ότι η Εθνική «δεν σταμάτησε ούτε το τελευταίο έτος να παρέχει ρευστότητα στο σύστημα» και συμπληρώνει ότι από εδώ και πέρα, αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητά της, η οποία δεν είναι ένας απλός στόχος αλλά και ρεαλιστική καθημερινότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: «Ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί τη θητεία του χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...