Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Γραμμή Μαζινό” για τα εργασιακά με 5 θέσεις απέναντι στο ΔΝΤ

“Γραμμή Μαζινό” για τα εργασιακά με 5 θέσεις απέναντι στο ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη χάραξη των πέντε βασικών αξόνων για τη γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση απέναντι στις αιτιάσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ για τα εργασιακά προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων.

Ήδη εδώ και καιρό ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στην πεπατημένη γραμμή της απομόνωσης του ΔΝΤ και των ακραίων θέσεών του, μέσα από συμμαχίες εντός και εκτός συνόρων.

Έτσι, μετά το θετικό σινιάλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διά στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Πιερ Μοσκοβισί, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχώρησε σε διαβουλεύσεις με εργοδότες και εργαζόμενους, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για να υπάρχει μία ενιαία γραμμή απέναντι στις αξιώσεις των δανειστών.

Οι συγκεκριμένοι άξονες συμφωνίας αναμένονται να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που προετοιμάζει το προσχέδιο πορίσματος για τις επίμαχες μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε την συμφωνία «πολύ σημαντική απόφαση», η οποία θα αποτελέσει – όπως είπε – τον πυρήνα της εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση.

Οι πέντε άξονες της συμφωνίας είναι οι εξής:

1. Ως «βέλτιστες πρακτικές» πρέπει να θεωρηθούν όσες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και την προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που προσδιορίζουν την ταυτότητα της Ευρώπης.

2. Επιβεβαιώνουν εκ νέου και στο σύνολο τους τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας την 30η Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο.

3. Θεωρούν ότι δεν υφίσταται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

4. Επισημαίνουν την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου, ούτως ώστε, μεταξύ άλλων, να συμφωνείται στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ο ελάχιστος νόμιμος μισθός για όλους τους εργαζομένους.

5. Συμφωνούν ότι ο συνδικαλιστικός νόμος του 1982 πρέπει να εκσυγχρονιστεί, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση πρακτικών κακής εφαρμογής του, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην απεργία και στη συνταγματική προστασία συνδικαλιστικής δράσης.

Παράλληλα, αναφορικά με τα ζητήματα “φωτιά” για τις ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπενθυμίζεται ότι από το 2014 ΓΣΕΕ και εργοδότες είχαν συμφωνήσει από το 2014 ότι:

– το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα (η πλευρά των εργοδοτών είχε υπογραμμίσει τότε τις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων στην περίπτωση αναδιάρθρωσης και/ή συγχωνεύσεων και εξαγορών).

– δεν υπάρχει λόγος να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να επανέλθει σε ισχύ η ανταπεργία και το λοκ – άουτ.

– απαιτούνται μέτρα για την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, αποκατάστασης του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σε ισχύ από την 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός – Ποια επιδόματα αυξάνονται

ΗΒ: Ζητούνται εργαζόμενοι στον ελληνικό τουρισμό- «Ποιος θα στρώσει τα κρεβάτια των επισκεπτών;»

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9,2% η ανεργία στην Ελλάδα

Κατώτατος μισθός: Στα 950 ευρώ αλλά σε… τέσσερα χρόνια

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...