Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να διώξει τον υπονομευτή Στουρνάρα από την ΤτΕ

Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να διώξει τον υπονομευτή Στουρνάρα από την ΤτΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για ουσιαστική υπονόμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά και για παράβαση των καθηκόντων του κατηγορεί τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης , και ζητεί από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να τον “ξηλώσει” από την Τράπεζα της Ελλάδας, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι μπορεί και πρέπει να γίνει αυτό.

«Ως υπουργός Οικονομικών συχνά δέχτηκα ενδοκυβερνητικές πιέσεις για την απομάκρυνση του κ. Στουρνάρα. Εξηγούσα ότι δεν ήταν στην ευχέρεια της κυβέρνησης μια τέτοια απόφαση καθώς ο διοικητής της ΤτΕ υπάγεται στην ΕΚΤ και υποστήριζα τη θεσμική συνεργασία με την ΤτΕ στο πλαίσιο του αμοιβάιου αλληλοσεβασμού», αναφέρει, μεταξύ άλλων σε άρθρο του στην εφημερίδα των Συντακτών, ο Γιάνης Βαρουφάκης και σημειώνει «δυστυχώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο συγκεκριμένος διοικητής πρέπει να απομακρυνθεί για τέσσερις λόγους με αιτιολογημένο αίτημα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ».

Ως πρώτο λόγο, ο πρώην υπουργός, αναφέρει πως το άρθρο 4 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος ορίζει ότι η Τράπεζα στηρίζει την γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ομως, αναφέρει, ο κ. Στουρνάρας όπως ο ίδιος ομολόγησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την εποχή που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν μες την ΕΚΤ και τους άλλους θεσμούς την αναδιάρθρωση του χρέους που προαπαιτεί την παραδοχή ότι το κράτος είναι πτωχευμένο ο κ. Στουρνάρας εισηγήθηκε στον πρόεδρος της ΕΚΤ να μην ακούει τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται όπως λέει ο κ. Βαρουφάκης για οφθαλμοφανή παραβίαση της υποχρέωσης του διοικητή να ενεργεί εντός του πλαισίου της κυβερνητικής πολίτικης.

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, είναι η δήλωση στην οποία προέβη ο κ. Στουρνάρας την 15η Δεκεμβρίου του 2014 που αποτελεί μοναδικό ατόπημα στην παγκόσμια ιστορία των κεντρικών τραπεζών. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο στην οποία δεν θα άρχιζε μαζική εκροή καταθέσεων μετά από δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη ότι «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό» και αναφορά σε κίνδυνο «ανεπανόρθωτης βλάβης».

Ηταν ο προπομπός, ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης, στην επιχείρηση ασφυξίας μιας κυβέρνησης που δεν είχε ακόμα εκλέγει και οδήγησε σταθερά στα capital controls.

O τρίτος λόγος, αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφορά την εποπτική ανεπάρκεια του κ. διοικητή ο οποίος σύμφωνα με το ΣτΕ αποτελεί διοικητική αρχή για την εποπτεία επί των πιστωτικών ιδρυμάτων και τον έλεγχο της πίστης.

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση της τράπεζας Αττικής, η ασυδοσία στο δανεισμό κομμάτων και καναλιών και η απολυτή ανυπαρξία πλάνου διαχείρισης των κόκκινων δανείων που ακύρωσαν την τραπεζική πίστη, συνιστούν ισχυρές ενδείξεις εποπτικής αποτυχίας, αναφέρει στο άρθρο του.

Ο τέταρτος λόγος, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, είναι η επιστημονική ανεπάρκεια η οποία συνυφαίνεται με εμπρηστικές δηλώσεις που έχουν στόχο την αυτοπροβολή του διοικητή ως «σωτήρα» της χωράς, για παράδειγμα ο ισχυρισμός του ότι η διαπραγμάτευση της περιόδου Ιανουαρίου- Ιουνίου κόστισε 86 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό.

«Πρόκειται για δημιουργική λογιστική που δεν συνάδει με την κρίσιμη θέση διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος», αναφέρει ο οικονομολόγος.

Θυμίζω, λέει ο κ. Βαρουφάκης ότι την ημέρα που παραιτήθηκα, το ονομαστικό ΑΕΠ της χωράς ήταν 200 εκατομμύρια υψηλότερο απ’ ότι την ήμερα που παρέλαβα το υπουργείο, το πρωτογενές πλεόνασμα κατά τι μεγαλύτερο και το χρέος ακριβώς το ίδιο. (καθώς δεν σύναψα ουδέν δάνειο).

«Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει για τα capital controls που αποτέλεσαν το εργαλείο ασφυξίας της ΕΚΤ με αρωγό τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος σημειωτέον με πίεζε να τα επιβάλλουμε άμεσα στην Ρίγα την 25η Απριλίου», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφώνησε αμαχητί σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας με την ΕΕ

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

Κασσελάκης: Γονείς πολλών ανθρώπων και δη βουλευτών πεθαίνουν στα νοσοκομεία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το μπάζωμα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...