Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσκόπηση ξένης πρεσβείας δίνει δύναμη στη Δραχμή!

Δημοσκόπηση ξένης πρεσβείας δίνει δύναμη στη Δραχμή!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Είναι γνωστό ότι οι ξένες Πρεσβείες διενεργούν συχνές δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες ευρωεκλογές στη χώρα μας.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές είναι λίγο – πολύ γνωστές στους πολιτικοοικονομικούς κύκλους και ειδικότερα στο χρηματιστηριακό κεφάλαιο που τζογάρει στο Χρηματιστήριο.

Η σχετική σταθερότητα που παρουσιάζουν οι Χρηματιστηριακές μεταβολές, τον τελευταίο καιρό επιβεβαιώνουν ότι δεn υπάρχουν μέχρι σήμερα δημοκοπικά ευρήματα που να δείχνουν τεράστια εκλογική διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαδίδεται από ορισμένους κύκλους.

Τελευταία δημοσκόπηση που έχουν στα χέρια τους ξένες πρεσβείες οδηγούν σε παρόμοιες διαπιστώσεις αλλά και σε επιμέρους ευρήματα που δεν παρουσιάζονται στις συστημικές δημοσκοπήσεις των κεντρικών ΜΜΕ.

Η πρωτιά που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,5% είναι μεν αξιοσημείωτη, αλλά όχι τόσο μεγάλη που να δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Η ΕΛΙΑ καταφέρνει να παραμείνει ζωντανή αλά πολύ πιο κάτω από τις υψηλές προσδοκίες που έχει θέσει ο Βενιζέλος σε επίπεδα του 10%.

Το άθροισμα όμως της ΝΔ με την ΕΛΙΑ, περίπου ισοσκελίζει αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια, αν επιβεβαιωθεί στις κάλπες, δε δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα κυβερνητικής ανατροπής.

Η Χρυσή Αυγή, παρ’ όλο τον αποκλεισμό της από τα ΜΜΕ, έρχεται τρίτο κόμμα και αναδεικνύεται σοβαρός πόλος συγκέντρωσης ψηφοφόρων με εθνοκεντρικό προσανατολισμό, χωρίς βέβαια στην πλειοψηφία τους να ασπάζονται τους ακραίους προσανατολισμούς της.

Σχετική άνοδο εμφανίζει και το ΚΚΕ με ποσοστό 6,3% που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα της σταθερής στάσης του, αλλά και ως επαναπατρισμού ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βέβαια κερδίζει ψηφοφόρους από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΝΕΛ εμφανίζει πτωτική τάση αν και διασώζεται. Δεν ισχύει το ίδιο με τη ΔΗΜΑΡ και αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι και τα δύο αυτά κόμματα, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, δεν έχουν σαφή πολιτικό προσανατολισμό και συνθλίβονται από άλλους κομματικούς σχηματισμούς.

Το Ποτάμι κατρακυλά και τελικά είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει μέχρι την Κυριακή να τερματίσει με ποσοστό που θα του επιτρέψει την είσοδό του στην Ευρωβουλή, κάτι βέβαια που θα ήταν επιτυχία για ένα κόμμα που είναι ολοφάνερο σαθρό δημιούργημα των κεντρικών ΜΜΕ, χωρίς θέσεις και άποψη για οτιδήποτε.

Την έκπληξη φαίνεται πως μπορεί να κάνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία φαίνεται ότι συγκεντρώνει αριστερογενείς ψηφοφόρους που υποπτεύονται το ΣΥΡΙΖΑ για δεξιά στροφή.

Τα τρία κόμματα που υποστηρίζουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, η ΔΡΑΧΜΗ, το ΣΧΕΔΙΟ Β και το ΕΠΑΜ, και τα τρία μαζί, υπερβαίνουν άνετα το όριο του 3% και δεν αποκλείεται τελικά να τα καταφέρουν και μεμονωμένα, με δεδομένο ότι οι υποστηρικτές της επιστροφής στη Δραχμή, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις κυμαίνονται μεταξύ 30-47%.

Χαμηλά ποσοστά συγκεντρώνουν οι Γέφυρες και η Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό των Πολύδωρα, Νικολόπουλου, Ψωμιάδη, αν και δεν αποκλείεται στην ερχόμενη εβδομάδα να τα καταφέρουν καλύτερα, αφού η τάση υπερψήφισης των μικρών κομμάτων διαφαίνεται ότι υπάρχει.

Το όλο εκλογικό αποτέλεσμα φυσικά μπορεί να αλλάξει σημαντικά, αφού μέχρι σήμερα λίγο πριν από τις εκλογές, η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 23% και σε άλλες δημοσκοπήσεις ακόμα περισσότερο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε σοβαρές ανατροπές.

Αυτό αποδίδεται κατά μία εκτίμηση, σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους που θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, αλλά και σε ψηφοφόρους που δεν απαντούν στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, κλείνοντας το τηλέφωνο, οι οποίοι μπορεί να υποτεθεί ότι φοβούνται να απαντήσουν.

Η μεγαλύτερη δεξαμενή αυτών των ψηφοφόρων λογικά είναι η Χρυσή Αυγή και αυτοί που πιστεύουν στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

ΣΥΡΙΖΑ, 21,7%
ΝΔ, 17,2%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, 7,3%
ΚΚΕ, 6,3%
ΑΝΕΛ, 3,7%
ΕΛΙΑ, 3,1%
ΠΟΤΑΜΙ, 3%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 2,8%
ΔΡΑΧΜΗ, 2,7%
ΔΗΜΑΡ, 2,3%
ΣΧΕΔΙΟ Β, 2,1%
ΕΠΑΜ, 2%
ΓΕΦΥΡΕΣ, 1,8%
ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ, 1,7%
ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, 3,1%
ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟΣ, 24%

Γιάννης Παπαϊωάννου

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ευρωεκλογές 2024: Σε ελεύθερη πτώση τα ποσοστά της ΝΔ – Τι δείχνουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Το σκάνδαλο Ασημακοπούλου εγείρει ζήτημα διαβλητότητας των εκλογών

Τα ποσοστά των κομμάτων στις Ευρωεκλογές – Πόσο είχαν πάρει στις προηγούμενες

Ο.Ν.Ε.: Ο δρόμος προς την καταστροφή

Δημ. Στρατούλης: 5 υπουργοί και 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλαμε το 2015 GREXIT

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...