Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Γιάννης Τριήρης
Ανεξάρτητος Αρθρογράφος

Το μήνυμα εστάλη – Όχι στη πολιτική λιτότητας

Το μήνυμα εστάλη – Όχι στη πολιτική λιτότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Είναι προφανές ότι το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι κατά τις χθεσινές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη περιφερειαρχών και δημάρχων,κάποιοι δυσκολεύονται να το αποκωδικοποιήσουν.

Και όμως ήταν αρκετά ξεκάθαρο. Οι ψηφοφόροι είπαν καταρχήν όχι στη λιτότητα, αλλά και όχι στους κομματικούς υποψηφίους.

Αν μελετήσει κανείς τα αποτελέσματα , ιδιαίτερα στις μεγάλες περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας, το συντριπτικό ποσοστό το έλαβαν όλοι όσοι δηλώνουν αντιμνημονιακοί είτε ήταν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν αντιμνημονιακοί, είτε ήταν υποψήφιοι που έχουν φορέσει το μανδύα του ανεξάρτητου υποψηφίου και η ρητορική τους καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν αντιμνημονιακή.

Για παράδειγμα στην περιφέρεια Αττικής η Ρένα Δούρου εκτέθηκε στη ψήφο των πολιτών με τις γνωστές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Γιάννης Σγουρός που μπήκε στη δυάδα για το δεύτερο γύρο και κατά τη διάρκεια της θητείας του και στην προεκλογική περίοδο είχε έναν έντονο αντιμνημονιακό λόγο.

Και η περίπτωση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρώτος και με μεγάλη διάφορα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να τον κατατάξει στις τάξεις της, είναι ένας υποψήφιος που ανήκει στην ευρύτερη φιλελεύθερη παράταξη, αλλά έχει εν μέρει τουλάχιστον διαρρήξει τις σχέσεις του με την σημερινή Νέα Δημοκρατία.

Το ίδιο ισχύει και για την περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ο Πέτρος Τατούλης έχει τη δική του πολιτική φιλοσοφία και πρακτική που δεν συνάδει μα αυτή της σημερινής Νέας Δημοκρατίας

Όσο για την περίπτωση της Αθήνας και εδώ διαφάνηκε ότι οι πολίτες αποδοκίμασαν τις πολιτικές λιτότητας και τους υποψηφίους των κομμάτων που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί ο Γιώργος Καμίνης έχει και αυτός διαχωρίσει τη θέση του σε ότι αφορά την κυβερνητική πολιτική και βέβαια και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελαρίδης έχει τις γνωστές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Και τον Πειραιά, η Νέα Δημοκρατία επί της ουσίας επέλεξε να μείνει χωρίς κάποιον «δικό» της υποψήφιο στο δεύτερο γύρο, καθώς ο Βασίλης Μιχαλολιάκος δεν βρίσκεται όπως διαφαίνεται στις επιλογές της.
.
Αλλά και στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας και στους δήμους οι υποψήφιοι τους οποίους επιχειρεί να εμφανίσει ως «δικούς» της η Νέα Δημοκρατία, αναμφίβολα προέρχονται από την μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη , αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν στελέχη της σημερινής Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε γι΄ αυτό κατάφεραν να αποσπάσουν τις ψήφους των πολιτών και να διεκδικούν την ερχόμενη Κυριακή την εκλογή τους, καθώς επέλεξαν να αποποιηθούν στην προεκλογική περίοδο την όποια κομματική στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, που από τη πλειοψηφία των πολιτών θεωρείται υπεύθυνη για την οικτρή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, από τη στάση που τήρησε μετά τις χθεσινές κάλπες δείχνει να μην έχει διαβάσει σωστά το μήνυμα. Επιμένει να μιλά για ολοκλήρωση του έργου της και όχι για αλλαγή πολιτικής, γεγονός που αναμφίβολα θα παίξει σημαντικό ρόλο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την καθολική δυσαρέσκεια των πολιτών για τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης , παρά μόνο στις μεγάλες περιφέρειες και δήμους, γεγονός που δείχνει και ότι έκανε λάθη στις επιλογές του για τις υποψηφιότητες , αλλά και γενικότερα δεν έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση τουλάχιστον, την καλύτερη λύση αποτελούν οι κομματικοί υποψήφιοι.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές , για το ΣΥΡΙΖΑ προφανώς αποτελεί μονόδρομο η αντιμνημονιακή ρητορική, αλλά συνεχίζει να αποτελεί αγκάθι η διατύπωση ασαφών και αντικρουόμενων θέσεων από τα στελέχη του.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι στις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής τα κριτήρια επιλογής των ψηφοφόρων θα είναι διαφορετικά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς εκεί καλούνται να επιλέξουν καθαρά κομματικά ψηφοδέλτια και κομματικούς υποψηφίους. Και σ αυτές τις εκλογές , το μήνυμα που έστειλαν οι χθεσινές κάλπες είναι ότι θα υπάρξει ψήφος με καθαρά πολιτικά κριτήρια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...