Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χορός εκατομμυρίων με τα ανώνυμα κουπόνια χρηματοδότησης των κομμάτων

Χορός εκατομμυρίων με τα ανώνυμα κουπόνια χρηματοδότησης των κομμάτων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Από το 2010 η χώρα μας αγνοεί την επίπληξη του Συμβουλίου της Ευρώπης για έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων και τις συστάσεις για την κατάργηση των ανώνυμων κουπονιών. Αντιθέτως, την τελευταία τριετία τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν συγκεντρώσει περίπου 33,7 εκατομμύρια ευρώ από ανώνυμες εισφορές μέσω κουπονιών ή αποδείξεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, που παραθέτει αναλυτικά τα ποσά που μπήκαν στα ταμεία των κομμάτων -εκτός από τη Χρυσή Αυγή που δεν απάντησε στο αίτημα της εφημερίδας- το μεγαλύτερο ποσό φαίνεται πως κατέληξε στα ταμεία του ΚΚΕ.

Αναλυτικά, από τα 33.675.000 ευρώ όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων τα 16.179.180 κατέληξαν στον Περισσό. Ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 15.130.000 ευρώ, το ΠΑΣΟΚ με 1.470.000, ο ΣΥΡΙΖΑ με 610.500 και η ΔΗΜΑΡ με 275.800.

Στα στοιχεία που παρείχαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ανέφεραν ότι τα έσοδά τους τη διετία 2012 – 2013 από κουπόνια ανήλθαν στα 8.150 ευρώ. Σύμφωνα με την ειδική έκθεση εκλογικών εσόδων που κατέθεσε το κόμμα το 2012 και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης έλαβε σε εισφορές κάτω των 600 ευρώ, οι οποίες δεν χρειάζεται να είναι ονομαστικές, πάνω από 47.700 ευρώ. Έτσι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έφτασαν σε σύνολο τα 56.000 ευρώ.

Το 2010 η GRECO, η Επιτροπή της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, συνέστησε στην Ελλάδα να απαγορεύσει τα ανώνυμα κουπόνια ως αδιαφανή πηγή πολιτικού χρήματος. Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει να πραγματοποιούνται ανώνυμα από ιδιώτες εισφορές ύψους έως και 600 ευρώ προς τα κόμματα.

Τέσσερα χρόνια μετά η Ελλάδα πηγαίνει σε εκλογές με τη χρήση των κουπονιών να συνεχίζεται, ενώ στις 31 Μαρτίου ήταν η καταληκτική προθεσμία για να αναφέρει η χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης την πρόοδο όσον αφορά τη συμμόρφωσή της στις 16 συνολικά ευρωπαϊκές συστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Εκλέχθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Γιώργος Σταμάτης για τις γυναίκες Ρομά: Ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες για την αυτόνομη ανάπτυξή τους

Ομιλία Τσίπρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Τι χρειάζεται για να περιορίσουμε την Ακροδεξιά

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης – Αναπληρωματικό μέλος η Δούρου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...