ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Αλβανοί, Βαλκάνια, Γεωπολιτική, Έντι Ράμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιωάννης Μάζης, Σκόπια,


















































Έντρομοι οι Τούρκοι με το Δόγμα Δένδια για το Αιγαίο - Απειλούν την Ελλάδα με πόλεμο και καταστροφή
Υποκρισία στην ΕΕ: Διαφθορά και ξένη επιρροή πίσω από την επιλεκτική αναγνώριση της Παλαιστίνης
Ο Νίκος Δένδιας τρομάζει τους Τούρκους - Το υπ. Άμυνας της Τουρκίας απαντά στο Δόγμα Δένδια
Φήμες για δολοφονία του οπλαρχηγού Γιασέρ Άμπου Σαμπάμπ στην Ανατολική Ράφα που πολεμά τη Χαμάς
Πούτιν: Θα πάρουμε όλο το Ντονμπάς, ακόμη και με τη βία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στο σημείο μηδέν βρίσκονται τα Σκόπια μετά τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στο κοινοβούλιο με αφορμή την εκλογή αλβανόφωνου προέδρου.
Ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στον real fm σχολίασε την τεταμένη κατάσταση στη χώρα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εκλογή αλβανόφωνου προέδρου στα Σκόπια, σχετίζεται με το όραμα του σουλτάνου της Αλβανίας, Έντι Ράμα για τη δημιουργία μίας “μεγάλης” Αλβανίας.
«Η παλιότερη δήλωση, πριν δίμηνο περίπου, του Αμερικανού επισήμου, ότι κακά τα ψέματα τα Σκόπια δεν είναι κράτος, ουσιαστικά ήταν αυτή που πυροδότησε όλη αυτή τη διαδικασία.
»Μία διαδικασία που στο τέλος της κάποιοι τη φαντάζονται να δημιουργεί μία “μεγάλη” Αλβανία η οποία να περιλαμβάνει την κοιλάδα του Πρέσεβο, δηλαδή κομμάτι της Σερβίας, να περιλαμβάνει τα δυτικά Σκόπια, το Τέροβο και την περιοχή του, το Κόσοβο και την Αλβανία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάζης.
Στο ερώτημα αν θρυαλλίδα της έντασης και στα Σκόπια και στη Σερβία είναι ο εθνικισμός του προέδρου της Αλβανίας ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ απάντησε: «Σαφέστατα, αυτό δεν το συζητούμε».
Ερωτηθείς αν θεωρεί πως ακόμη τα πράγματα στα Σκόπια θα ηρεμήσουν με αφορμή τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε ο πρόεδρος της χώρας ο κ. Μάζης απάντησε:
«Δίνω τουλάχιστον 70% πιθανότητες τα Σκόπια να διασπαστούν. Μόνο μετά από πολύ ισχυρή και αποφασιστική επέμβαση των Αμερικανών στην περιοχή θα μπορούσε να αποσοβηθεί, προς στιγμή, αυτή η κατάσταση».
























































