Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η “μυστική αποστολή” και τα “όπλα” Τσακαλώτου στο Λονδίνο – Ποιους θα δει

Η “μυστική αποστολή” και τα “όπλα” Τσακαλώτου στο Λονδίνο – Ποιους θα δει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη φάση της υλοποίησης των επόμενων κινήσεων για την προετοιμασία εξόδου στις αγορές βρίσκεται ήδη η κυβέρνηση, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Σήμερα κιόλας ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί για το Λονδίνο, όπου κατά το επόμενο διήμερο, θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών κολοσσών, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους για την αγορά ελληνικών ομολόγων στην πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Πρόκειται για κολοσσούς με τεράστια χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων θα περιμένουν να ακούσουν κυρίως τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομία για το επόμενο διάστημα για να αποφασίσουν τις στάση τους απέναντι στις δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων που θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου.

Ο υπουργός θα αναφερθεί στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει εισέλθει σε περίοδο ανάκαμψης διαμορφώνοντας, μετά και την συμφωνία του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, κλίμα εμπιστοσύνης για προσέλκυση και αύξηση επενδύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες θα παρουσιάσει στους ξένους επενδυτές την οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα και θα προβεί σε εκτιμήσεις σχετικά με το κατά πόσο υπάρχουν πιθανότητες μιας έστω και δοκιμαστικής εξόδου της χώρας μας στις αγορές.

Στη φαρέτρα του υπουργού Οικονομικών βρίσκεται η συμφωνία που υπάρχει για το «κλείδωμα» με ευρωπαϊκή εγγύηση των χρηματοδοτικών αναγκών για το χρέος στο 15% του ΑΕΠ μέχρι και το 2030 και για 20% την επόμενη περίοδο μέχρι και το 2060. Καμία άλλη χώρα δεν θα έχει τέτοια εγγύηση.

Αν οι αποπληρωμές συνδεθούν και με τη διακύμανση του ΑΕΠ όπως προβλέπει η Γαλλική πρόταση τότε υπάρχει μια ακόμη δικλείδα ασφαλείας που θα εξασφαλίσει την ομαλή αποπληρωμή του ελληνικού χρέους χωρίς τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων.

Ένα επιπλέον στοιχείο ασφάλειας παρέχεται μέσα από την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που ετοίμαζε εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή επιτροπή και διέρρευσε μέσω του Bloomberg μια ημέρα πριν το ταξίδι του κ. Τσακαλώτου.

Για την περίοδο από τα μέσα του 2018 που τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα μέχρι και τα μέσα του 2019 θα υπάρχει μια πιστωτική γραμμή ύψους 9 δισ. ευρώ που θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για τις όποιες εκδόσεις επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση από τώρα μέχρι και το 2019.

Παρότι υπόσχεση ακόμη, το μέτρο αυτό μείωσε το επιτόκιο του διετούς ομολόγου στο 4,15% που είναι ιστορικό χαμηλό από το 2009.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι οι δοκιμαστικές εκδόσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο χρόνο θα έχουν υψηλότερα επιτόκια από αυτά των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης κάτι που αν και είναι γνωστό θα ακουστεί πολύ όμορφα στα αυτιά των «ραντιέρηδων» της αγοράς.

Τέλος, ισχυρό είναι και το επιχείρημα ότι μετά την απώλεια του 25% του ΑΕΠ της τα προηγούμενα 7 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση οριστικής ανάκαμψης ενώ παράλληλα έχει αναθεωρήσει πλήρως το φορολογικό και ασφαλιστικό της σύστημα και έχει συστήσει ένα σύγχρονο φορέα αξιοποίησης κινητής και κυρίως ακίνητης περιουσίας η οποία θα αξιοποιηθεί και μέσω των αγορών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Πολάκης συνέθλιψε τον αλαζονικό Τσακαλώτο της ήττας: «Έκανες δώρο 37 δισ. στον Μητσοτάκη και τους τραπεζίτες»

Ο «Τσακαλώτος της ήττας» απαντά στον Τσίπρα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

«Νέα Αριστερά»: Αυτό είναι το λογότυπο της ΚΟ των «11 φευγάτων» του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...