Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμετανόητος ο Βενιζέλος: Δεν έχουμε επιβάλλει πολλά μέτρα λιτότητας

Αμετανόητος ο Βενιζέλος: Δεν έχουμε επιβάλλει πολλά μέτρα λιτότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έμφαση στη συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικό επίπεδο έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του κατά τη πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Βενιζέλος πάντως, έδειξε να αγνοεί το πραγματικό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις τριπλές εκλογές του Μαΐου, εκτιμώντας ότι επιζητούν τη σταθερότητα, χωρίς να κάνει λόγο για αλλαγή πολιτικών.

Παράλληλα, προφανώς υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών είπε ότι “Όλοι αυτοί που κόπτονται ότι θα είχαμε επιβάλλει έως τώρα πολλά νέα μέτρα λιτότητας ή πρόκειται να επιβάλλουμε διαψεύδονται και θα διαψεύδονται πανηγυρικά”, αγνοώντας επιδεικτικά τα φορολογικά βάρη και τις δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που έχει επιβάλει η συγκυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου:

“Θέλω κι εγώ να ευχαριστήσω θερμά τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς που αποχώρησαν για τη δουλειά τους και τη συμμετοχή τους σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια.

Καλωσορίζω τα νέα μέλη της κυβέρνησης, Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς και εύχομαι σε όλες και όλους αντοχή και επιτυχία.

Εύχομαι τέλος καλή συνέχεια σε όσους μετείχαν στο προηγούμενο και έχουν την τιμή να παραμένουν και στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Στα κοινοβουλευτικά συστήματα διακυβέρνησης η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κυβέρνηση λειτουργεί συνεπώς ως εντολοδόχος και εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Στο πλαίσιο δε μιας κυβέρνησης συνεργασίας, αυτό αφορά τις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες των συνεργαζομένων κομμάτων, που συνιστούν τους πραγματικούς πολιτικούς πυλώνες της κυβέρνησης.

Ο ανασχηματισμός εντάσσεται σε μια δέσμη πολιτικών πρωτοβουλιών που συνιστούν την δική μας ανταπόκριση σε αυτό που εξέφρασαν οι πολίτες μέσω των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών.

Ο ελληνικός λαός επέλεξε σταθερότητα. Ο ελληνικός λαός επέλεξε την ολοκλήρωση της συλλογικής εθνικής προσπάθειας για την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση. Αυτή είναι συνεπώς η θεμελιώδης αποστολή της κυβέρνησης που οφείλει να λειτουργεί με απόλυτο συντονισμό, καθαρή στόχευση, ευελιξία, πρακτικότητα και αποτελεσματικότητα σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία, με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Έχουμε τονίσει ο κ. Πρωθυπουργός και εγώ πολλές φορές ότι βασιζόμαστε στην κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Σε μια εθνική, κοινωνική συμφωνία ανασυγκρότησης της χώρας.

Το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι απολύτως σαφές. Νέα μέτρα λιτότητας δείξαμε ήδη ότι αποκλείονται. Όλοι αυτοί που κόπτονται ότι θα είχαμε επιβάλλει έως τώρα πολλά νέα μέτρα λιτότητας ή πρόκειται να επιβάλλουμε διαψεύδονται και θα διαψεύδονται πανηγυρικά.

Αντιθέτως το πρωτογενές πλεόνασμα μετατρέπεται ήδη σε κοινωνικό μέρισμα και αναπτυξιακό εφαλτήριο μέσα από τη σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και μέσα από την προσπάθεια να διευκολυνθεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτών με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς και τις αντοχές των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Στόχος είναι τώρα η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το δημόσιο χρέος έχει ήδη κουρευτεί χάρη στις δικές μας προσπάθειες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας κατά 180 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κούρεμα στον κόσμο ιστορικά. Κατά περίπου 80% του ΑΕΠ. Αυτό που τώρα έχουμε να κάνουμε, μπορεί να γίνει και θα γίνει με παραμετρικές αλλαγές, όπως λέμε, σε σχέση με τις λήξεις, σε σχέση με τα επιτόκια, αυτές όμως οι παραμετρικές αλλαγές συνιστούν πρακτικά μείωση χωρίς να ανοίγουν περιττά μέτωπα με Κοινοβούλια και λαούς μέσα στην Ευρώπη. Και χωρίς να εκθέτουν τη χώρα σε διεθνή αρνητικά σχόλια που υπονομεύουν επενδύσεις, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Πρέπει βέβαια και οι εταίροι μας, οι θεσμικοί μας εταίροι, να καταλάβουν ότι μετά από τόσες θυσίες και τόσα επιτεύγματα, αλλάξαμε φάση. Όπως έδειξε και η επάνοδος στις αγορές.

Το θέαμα μιας διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα δυσκολεύει τις προσπάθειές μας και δεν προωθεί τους κοινούς στόχους που έχουμε με τους εταίρους μας. Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και όσοι περιμένουν ένα νέο μνημόνιο για τους δικούς τους φθηνούς πολιτικούς λόγους, πρωτίστως η λεγόμενη αντιμνημονιακή αντιπολίτευση, θα απογοητευθούν πολύ.

Τώρα το θέμα μας είναι η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης με κορμό την απασχόληση, η αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και της νέας ΚΑΠ, η ετοιμότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά. Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που διευκολύνει τη ζωή του πολίτη, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μείωση των τιμών.

Η προγραμματική συμφωνία που διέπει την κυβέρνηση, όπως έχουμε πει με τον Πρωθυπουργό, είναι εύκολο να συμπληρωθεί και να εξειδικευτεί στο πλαίσιο αυτό.

Τώρα προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση αδικιών και η προστασία των ευπαθών ομάδων. Δώσαμε ήδη κάποια πρώτα δείγματα. Σημασία έχει ότι θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή. Τώρα σημασία έχει να ξαναενώσουμε το έθνος, κόντρα σε αυτούς που επενδύουν στην πόλωση, στο διχασμό, το συμβολικό εμφύλιο πόλεμο.

Είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης να συμπράξει σε μια παρεθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, τώρα που κάνουμε τα τελευταία αποφασιστικά βήματα. Δεν αρκεί η απόλυτη και στείρα άρνηση, ούτε οδηγεί πουθενά η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων. Χρειάζεται εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και συναίνεση στα βασικά.

Η κυβέρνησή μας κυρίες και κύριοι Υπουργοί δεν είναι μια δικομματική κυβέρνηση. Αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνεργασίας που οφείλει να αξιοποιήσει το χρόνο μέχρι το τέλος της 4ετίας χωρίς τεχνητά θεσμικά εμπόδια, για να ξαναγίνει η Ελλάδα ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη χωρίς ταπεινώσεις και προσβολές. Θα το καταφέρουμε όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Νίκος Δένδιας δημιουργεί τη «Μονάδα 1864» για την κυβερνοασφάλεια – Παρουσίασε στο υπουργικό το νομοσχέδιο για την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις

Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Παυλόπουλος-Βενιζέλος: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Δ. Τεμπονέρας: Ο Μητσοτάκης αύξησε τους μισθούς των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών του – Κυβέρνηση καλικάντζαρων…

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...